Ga naar de inhoud

Paddenoverzet in Brugge

Meer licht, iets warmere dagen en neerslag betekent voor amfibieën het startschot van de lente. Ze komen uit hun winterslaap en trekken naar een nabij gelegen poel om hun eitjes af te zetten. Onderweg zijn er verschillende gevaren, zoals roofdieren en de weg. Daarom worden in Brugge jaarlijks verschillende overzetacties georganiseerd, ook de Brugse scholen helpen hieraan mee. “Met VOORBRUGGE zetten we verder in op Natuureducatie” zeggen Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen.

“Om slachtoffers te vermijden worden in Brugge jaarlijks heel wat overzetacties georganiseerd, zo ook in het Natuurcentrum,” stelt Van Volcem. “We gebruiken schermen om de rechtstreekse overzet over de weg te verhinderen. De amfibieën moeten langs het scherm, waarbij ze naar een emmer of tunnel geleid worden. Vervolgens dwarsen ze de straat ondergronds of worden ze door vrijwilligers naar de overzijde gebracht. In de Zeeweg hebben we deze legislatuur 7 tunnels geplaatst, waarbij de dieren ondergronds de straat kunnen oversteken.”

“Vanuit het Natuurcentrum bieden we twee acties aan aan de Brugse bassischolen. Dit kan door de les ‘Gekwaak in de klas’, waarbij een medewerker van het Natuurcentrum een interessante les geeft over padden, kikkerdril en de overzet, of door zelf de handen uit de mouwen te steken en met een gids een bezoek te brengen aan de overzetactie”, aldus schepen van onderwijs Jasper Pillen.

In februari werd in de Weidestraat al een recordaantal dieren door vrijwilligers naar de overkant gebracht, namelijk 3.543 padden, 39 kikkers en 111 salamanders. “Dit zijn opmerkelijke resultaten, aangezien de voorjaarstrek normaal gezien pas in maart op gang komt. Door de zachte temperaturen is er dit jaar al vroeg beweging,” aldus Van Volcem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *