Ga naar de inhoud

GEREALISEERD IN ZEEBRUGGE

Met een grote toewijding aan onze geliefde stad en haar deelgemeenten is het onze ambitie om Brugge te zien blijven groeien, bloeien en boeien in de komende periode. Onze visie op de toekomst van deze prachtige stad borduurt voort op reeds behaalde realisaties waarvoor Schepen Van Volcem, bevoegd voor het publieke domein, financiën en eigendommen veel realiseerde voor de Bruggeling.  Ze liet de stad en haar inwoners bloeien. Op deze weg wenst VOORBRUGGE door te gaan. Het boeit ons om mensen te laten bloeien en groeien in een kwalitatieve omgeving waar het leuk is om te wonen, te werken en te genieten.

Heb jij nog ideeën om Zeebrugge beter te maken? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen naar [email protected]

1. Nieuwe aanblik voor het Marktplein

De plannen om het Marktplein van Zeebrugge een groenere en aantrekkelijkere uitstraling te geven krijgen hoe langer, hoe meer vorm.

Op 11 januari 2022 organiseerde de stad een belangrijke bewonersvergadering in het Gemeenschapshuis te Zeebrugge waar de stemmen van de inwoners werden gehoord. Na zorgvuldige overweging is besloten om de focus van het project te verleggen naar het optimaal ontharden en vergroenen van het marktplein, met de nodige aandacht voor rioleringswerkzaamheden.

Met de feedback van de bewoners in gedachten, heeft de stad het ontwerp van het marktplein verder verfijnd en is er gekozen voor uitgewassen architectonisch beton, wat een esthetisch aantrekkelijke keuze is die tevens voldoet aan de duurzaamheidseisen.

Een belangrijk aspect van de heraanleg is de grondige ontharding en vergroening, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van de evenementen die plaatsvinden op het plein. Dit zal resulteren in een prachtige uitbreiding van 1200 m² aan onderhoudsvriendelijk groen, bestaande uit een scala aan grassen, kleurrijke bloembollen, weelderige vaste planten en charmante kleine heesters, evenals 28 nieuwe bomen en 476 m² halfverharding. Bovendien worden er nieuw straatmeubilair, enkele speeltoestellen en moderne openbare verlichting geïnstalleerd om het plein extra allure te geven.

De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn in volle gang en de stad werkt momenteel aan het selectieproces om een geschikte aannemer aan te stellen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden aanvangen in het najaar van 2023 en zich voortzetten tot het voorjaar van 2024, met een geplande duur van 80 werkdagen.

Met deze opwindende transformatie in het vooruitzicht, zal het vernieuwde Marktplein in Zeebrugge een schitterend en levendig middelpunt worden waar de lokale gemeenschap en bezoekers kunnen genieten van een groene, duurzame en bruisende omgeving. De stad Brugge is vastbesloten om van dit project een groot succes te maken en kijkt uit naar de vele mooie momenten die het vernieuwde plein zal brengen.

2. Kustpark Knaepen

In 2018 werd de overeenkomst gesloten om het domein Knaepen, een domein van 8 hectare groot, aan te kopen. Een deel van het park, ongeveer 3,3 hectare groot, is sinds 2021 al toegankelijk voor bezoekers. In september 2022 werd het gebied opgewaardeerd met een mini-pitch, dankzij een schenking van Club Brugge Foundation. In 2023 wordt 20.000 m² onthard aan Park Knaepen en zal dit park omgetoverd worden tot een waardevolle ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Op 3 mei 2023 gingen de eerste werken van start om van het Kustpark Knapen een prachtige groene oase te maken. Het wordt een waardevolle ontmoetingsplaats voor inwoners en bezoekers van Zeebrugge. Met een ambitieus plan voor ontharding en sloop van gebouwen zal het park een groene transformatie ondergaan in de komende periode. Het definitieve ontwerp wordt voorgelegd aan het stadsbestuur waarna de parkaanleg naar verwachting zal beginnen in het voorjaar van 2024.

Het volledige budget voor de ontwikkeling van het park bedraagt 8 miljoen euro, waarvan reeds 1.681.400 euro is besteed aan de aankoop van het gebied. De geschatte kosten voor de volledige aanleg van het park bedragen ongeveer 3.300.000 euro, terwijl de renovatie van vijf bunkers, twee luifels en de officierswoning is geraamd op 2.400.000 euro. Met een subsidie van 500.000 euro van het project Blue Deal Vlaggenschipproject Duinencomplex, dat gericht is op het verstandig omgaan met water, waterinfiltratie en het behoud van water, wordt het project verder ondersteund.

Als Schepen van Openbaar Domein zet Mercedes Van Volcem zich in om minder verharding en meer groen te creëren in de stad. Het nieuwe Kustpark Knapen, dat maar liefst 8 hectare beslaat, is een belangrijke stap in het verwezenlijken van deze visie. De onthardingswerken zullen een totaal van 22.850 m² beslaan, een indrukwekkende prestatie die het groen in Zeebrugge aanzienlijk zal vergroten.

Een Groene Inrichting met Natuurlijke Elementen

Na afronding van de onthardingswerken zal de daadwerkelijke parkaanleg beginnen. Het park zal worden voorzien van diverse wandelpaden en een fietspad, omgeven door een multifunctionele open ruimte in grindgazon, een hondenloopweide en een gemaaid grasplein van 10.000 m². Daarnaast worden er 200 extra bomen geplant, terwijl het waardevolle grasland behouden blijft. De blauwe dooradering is ook van groot belang in het park, waarbij de aanleg van een natuurlijke gracht langs de gehele lengte van het domein zal dienen als waterbuffering. Bovendien zal een wadi worden ingericht als speelnatuur en als buffer voor het regenwater afkomstig van de twee luifels en het inkomgebouw. Het park zal worden aangevuld met verschillende picknickbanken en zitbanken, zodat bezoekers optimaal kunnen genieten van de groene omgeving.

Met de groene metamorfose van het Kustpark Knapen kunnen zowel inwoners als bezoekers van Zeebrugge uitkijken naar een prachtig nieuw park, dat jong en oud zal verrassen met zijn schoonheid en functionaliteit. Het project is een stap richting een groenere, duurzamere toekomst voor de stad en haar inwoners.

3. Het strand van Zeebrugge klaarmaken voor de zomer

Strandcabines

Ieder jaar wordt het strand voor 1 april klaargemaakt voor het zomerseizoen. Met het zomerseizoen komen ook de strandcabines terug. Om dit te realiseren worden de zandschermen zandvrij gemaakt en wordt het zand vlak gelegd om een effen ondergrond voor de strandcabines te voorzien. In 2023 is er ruimte voor 468 strandcabines op het strand.

Educatieve strandcabine

Het Natuurcentrum leert klassen alles over de zee, vanuit een strandcabine! Deze educatieve strandcabine, gelegen langs het vlonderpad, geeft op speelse wijze informatie over de zeebiotoop mee.

Proper strand

Tijdens het strandseizoen wordt het strand dagelijks opgeruimd om er zo voor te zorgen dat het strand proper blijft. Drie grote zwerfvuilafvalbakken en dertig sorteerafvalmanden dragen hier ook aan bij.

Kleurrijke zitbanken en bloembakken om de dijk op te fleuren

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem besloot deze legislatuur de dijk van Zeebrugge op te fleuren met kleurrijke zitbanken en bloembakken. 34 bloembakken werden gerenoveerd in hetzelfde kleurenpatroon als de drie zitbanken die in 2022 geplaatst werden, namelijk rood, wit en blauw.

Gestreepte strandcabines?

Bovendien oppert schepen Mercedes Van Volcem om de strandcabines in een gestreept patroon te verven. Zou dat niet mooi zijn?

Laat het zeker weten door een mailtje te sturen naar [email protected] !

4. Oude Vismijn-site krijgt nieuwe invulling

Zoals vastgelegd in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Vissershaven krijgt de Oude Vismijn-site een volledige vernieuwing. In afwachting van deze nieuwe invulling werd een vergunning verleend voor verbouwingen met oog op een tijdelijk ander gebruik.

De vergunning omvat voornamelijk de herinrichting van de bestaande functies, waarbij de vier huidige bouwblokken een totaal nieuwe invulling krijgen. De vier hallen zullen worden omgetoverd tot een sportkade, marktoever, foodfront en handelskaai. Met dit diverse aanbod zal de site een hippe belevingswereld worden die voor elk wat wils te bieden heeft.

Sportkade: Avontuurlijk Klimplezier en Work-outs

De sportkade zal sportievelingen aanspreken met een boulderzaal waar avonturiers naar hartenlust kunnen klimmen. Anders dan in een conventionele klimzaal zijn de muren hier vier meter hoog wat het gebruik van touwen overbodig maakt. Desondanks blijft het klimmen uitdagend door de regelmatig vernieuwde boulderroutes. Naast de boulderzaal heeft Fitform een plaatsje aan de sportkade ingenomen. Hier kunnen bezoekers in slechts 35 minuten een snelle en effectieve workout doen waarbij een gebrek aan tijd geen excuus meer is om niet te sporten.

Kleine Handels- en Horecazaken en Kantoren

De recreatieve sfeer wordt verder versterkt door kleine handels- en horecazaken en kantoren. De commerciële en horecagelegenheden zullen aan de kant van de promenade te vinden zijn waardoor de Vismijnstraat weer aantrekkelijk en aangenaam wordt om te wandelen. Om deze ervaring te versterken, worden de gevels aan de waterkant opengesteld. Momenteel is er al een levendige bedrijvigheid met diverse detailhandels zoals Kaai 55 voor leuke outfits en Linart voor decoratie, handgemaakte keramiek en sieraden. Het toekomstige aanbod zal nog verder worden uitgebreid.

Foodlovers Paradijs

Voor de liefhebbers van culinaire verwennerijen wordt ook gezorgd op deze unieke locatie. Portbasil zal heerlijke lunches serveren met een Italiaanse toets, terwijl Izy de ideale plek is voor een heerlijke kop koffie. En voor wie het helemaal af wil maken, is er P&J Chocolate, waar je chocolaatjes kunt kopen om mee naar huis te nemen. De huidige ervaring op deze site is al aantrekkelijk, maar in de toekomst zal het aanbod nog verder worden uitgebreid.

Veelzijdige Evenementenhal

De evenementenhal heeft eveneens een transformatie ondergaan en biedt nu talloze mogelijkheden voor bedrijfsevenementen, teambuildings en meer. Om de site gemakkelijk bereikbaar te maken, worden er extra fietsenstallingen voorzien.

Een Nieuw Begin voor Zeebrugge

Deze vernieuwingen markeren het begin van de revitalisering van Zeebrugge. De site speelt een belangrijke rol in het aantrekken van toeristen en biedt een totaalbeleving voor de buurtbewoners. Een wandeling langs de promenade wordt een hippe gezinsuitstap, waarbij ouders kunnen winkelen, kinderen zich sportief kunnen uitleven en het hele gezin gezellig kan genieten van een maaltijd. Met de Oude Vismijn-site als bruisend middelpunt zal Zeebrugge een aantrekkelijke bestemming zijn voor zowel bewoners als bezoekers, en een plek waar plezier en beleving hand in hand gaan.

5. Groene trambedding

De Kusttram vervult een cruciale oost-west verbinding en volgt het tracé van de Kustlaan, waarbij het een belangrijke rol speelt in het uiterlijk van deze laan. Bij het vernieuwen van de trambedding hebben we bewust gekozen om deze zoveel mogelijk te vergroenen. Tegelijkertijd richten we ons op het creëren van ruimere en toegankelijkere tramhaltes.

De tramsporen tussen de Visartsluis en de Blankenberge Duinse Polders dateren uit de jaren 80 en hadden nood aan een opknapbeurt. Het traject werd voorzien van een groenbedding, namelijk gras als toplaag op een betonnen ondergrond in plaats van steenslag als toplaag. Deze unieke bedding ligt aan de halte Stationswijk. De Lijn zal deze aanpassing evalueren na 4 jaar om dit eventueel ook op andere plaatsen in Vlaanderen te gaan toepassen.

Naar aanleiding van deze nieuwe, groene trambedding worden ook drie veiligere oversteekplaatsen in Zeebrugge gerealiseerd: een gevleugeld zebrapad aan de Heidestraat, een oversteekplaats aan het Sint-Donaaspark en een veiligere oversteekplaats aan de kerk.

Om eventuele overlast tot een minimum te beperken, worden deze werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. In de zomer van 2022 hebben we succesvol de eerste fase van Blankenberge tot aan de Visartsluis afgerond.

Deze vernieuwingen in de trambedding dragen niet alleen bij aan de esthetische uitstraling van de Kustlaan, maar versterken tevens de veiligheid en toegankelijkheid voor bewoners en bezoekers. De verdere fases van dit project zullen binnenkort volgen, met als einddoel een modernere, groenere en gebruiksvriendelijkere tramervaring in Zeebrugge.Bovenkant formulierOnderkant formulier

6. Onderhoud van infrastructuur: verbeteringen voor veiligheid en comfort

In deze bestuursperiode wordt er ook volop gedacht aan het wegenonderhoud in Zeebrugge om de verkeersveiligheid en het comfort voor weggebruikers te verbeteren. Een aantal belangrijke onderhoudswerken zijn reeds in uitvoering gebracht, terwijl anderen nog op de planning staan.

Onderhoud van Wegen en Oversteken

De spooroverweg bij de kapitein Fryattstraat/Lanceloot Blondeellaan kreeg een grondige onderhoudsbeurt om een veilige doorgang voor het verkeer te waarborgen.

Het wandelpad bij de Kustlaan/Veerbootstraat werd vernieuwd om voetgangers een aangename en veilige route te bieden.

Betonverharding

Langs het kruispunt Westhinderstraat/Evendijk-Oost voerden we plaatselijke herstellingen van betonplaten op de rijweg uit.

Ook in verschillende straten, waaronder de Koggestraat, Karveelstraat, Kraakstraat en Kielstraat werd dit gedaan.

Riolering

Het rioolnetwerk wordt ook niet vergeten. In de Kraakstraat werden herstellingen doorgevoerd na een rioolbreuk, terwijl in de Evendijk-West een terugslagklep werd geplaatst om wateroverlast te voorkomen. Bovendien werd er een wadi aangelegd aan de voetbalterreinen in het kader van de aanpak van wateroverlast in de Evendijk-Oost.

Verbetering van Voetpaden

Het wandelpad dat de Brusselstraat met Stella Maris verbindt, werd aangepakt om wandelaars een aangename en veilige route te bieden.

Schepen van Openbaar domein Mercedes Van Volcem is zich bewust van het belang van goed onderhouden wegen en infrastructuur voor de leefbaarheid en mobiliteit van de stad. Met deze werkzaamheden wordt er ingezet op een veilig en comfortabel wegennetwerk, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Zeebrugge als een gastvrije en moderne gemeente. De werken worden zorgvuldig uitgevoerd, rekening houdend met de behoeften van de inwoners en weggebruikers.

7. Vernieuwing toegang voetbalterreinen

In de zomer van 2022 werd de toegang naar de voetbalterreinen in Zeebrugge vernieuwd, deze ingang loopt vanaf de Westhinderstraat naar het terrein. Ook een aantal garageboxen in uit de Westhinderstraat zijn hier gelegen. De boordstenen en greppels werden vernieuwd, alsook de asfaltlaag. Een stukje voetpad werd aangelegd om de toegankelijkheid te verbeteren.

8. Vernieuwing Blokschepenstraat

De volledige Blokschepenstraat in Zeebrugge werd vernieuwd. Na regenbuien kende de straat vaak wateroverlast, daarom werd een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Ook de toplaag in asfalt werd vernieuwd. Op die manier maken we de straat waterrobuuster.

9. Ontharding Londenstraat en stationsplein

In Zeebrugge werd in de Londenstraat en aan het stationsplein in totaal 417 m² aan verharding weggenomen. In de Londenstraat werd in maart 2023 126 m² onthard en groener gemaakt door een mix van planten, die regelmatig groeien in duinen. Op die manier zijn de plantvakken beschermd tegen het inwaaien van zeezand afkomstig van het strand.

Op het stationsplein werd onder impuls van schepen Van Volcem in 2021 291 m² onthard. Ook hier werd duinbeplanting gekozen, in functie van inwaaiend zand.

10. Bebloeming Zeebrugge

Het is geen geheim dat schepen Mercedes Van Volcem de stad en haar deelgemeenten liet bloeien. Vergroening brengen in de straten, om de leefbaarheid te vergroten, is een nobele ambitie en lukt naar behoren. Ook Zeebrugge ontspringt de dans niet en kan op heel wat leuks rekenen.

In totaal zijn er maar liefst 76 bloempunten gerealiseerd, bestaande uit een prachtige variatie aan bloemen en planten. Deze omvatten:

 • 8 ooievaarsnesten met in totaal 2.820 planten
 • 10 hanging baskets met 120 planten
 • 10 bloemtorens met 1.200 planten
 • 6 vensterbloembakken met 60 planten
 • 4 zitbanken/bloembakken in cortenstaal met 40 planten
 • 11 bloempotten in cortenstaal met 110 planten
 • 27 grote houten bloembakken met 500 planten

Dit brengt het totaal aantal geplante bloemen in Zeebrugge op maar liefst 4.850! Deze zijn te vinden op volgende locaties:

 • Markt Zeebrugge
 • Gemeentehuis Zeebrugge
 • Baron de Maerelaan Zeebrugge
 • Zeedijk
 • Plein Stella Maris
 • Station Zeebrugge
 • Sint Donaaskerk
 • Kustlaan kruispunt Rederskaai aan Westhinder en Cruiseterminal
 • Promenade Seafront
 • Promenade Tijdokstraat
 • Bloembakken Rederskaai

Deze groene initiatieven hebben niet alleen de esthetiek van Zeebrugge verbeterd, maar hebben ook een positieve impact gehad op het welzijn van de inwoners en bezoekers. Het is een waar genot om door de straten te wandelen en te genieten van de levendige kleuren en geuren van de bloemen.

11. Brugse bebloemingsactie: bloembollen kleuren Zeebrugge

In de afgelopen legislatuur heeft het werd in Brugge, onder impuls van schepen van publiek domein Mercedes Van Volcem, met groot enthousiasme geïnvesteerd in het planten van bloembollen doorheen de stad.

In 2018, vorige legislatuur, bloeiden nog ongeveer 115.000 bloembollen in Brugge. Sedert deze legislatuur groeide dit aantal aanzienlijk. Met 425.000 bloembollen in 2019, 630.000 in 2020, 540.000 in 2021 en 455.000 bloembollen in 2022 staat de teller deze legislatuur al op meer dan 2 miljoen! Ook Zeebrugge werd danig in de bloemetjes gezet door Mercedes Van Volcem.

In Zeebrugge stopten we in vier jaar tijd (2019-2022) maar liefst 35.000 bloembollen in de grond.

 • Admiraal Keyesplein
 • Sint donaaskerk
 • Stella Marris
 • Zeedijk (bloembakken)
 • Rederskaai (potten)
 • Tijdok (potten)

12. Picknicktafels

Om de leefbaarheid van de stad en haar deelgemeenten een boost te geven, stelde schepen Mercedes Van Volcem aan het begin van de bestuursperiode haar picknickplan voor. Ondertussen verloopt de uitvoering ervan vlekkeloos. In 2023 worden in totaal 439 nieuwe picknickbanken geplaatst op het openbaar domein. Een significant deel daarvan zal in Zeebrugge staan. 

“Ook op het strand plaatsen we picknickbanken. Zo kunnen bezoekers picknicken met de voetjes in het zand: een leuke vorm van stadsvernieuwing. Op het strand en de zeedijk en het strand plaatsten we 32 picknickbanken,” aldus Mercedes Van Volcem.

Hieronder een overzicht van de nieuwe picknickbanken die geplaatst werden dit jaar:

Zeebrugge: grasplein Stella Marris4
Zeebrugge: grasplein markt5
Zeebrugge: grasplein hoek veerbootstraat/kustlaan (tegen militair domein)4
Zeebrugge: Zeedijk, zone tussen Londenstraat en surfclub10
Zeebrugge: Strand, tussen de nieuwe ‘embryonale duinen’ en de zeedijk10
Zeebrugge: Strand tussen Sea and Sand10
Zeebrugge: grasplein tijdokstraat/kustlaan6
Zeebrugge: venetiestraat0
Zeebrugge: tijdok (seafront)6
Zeebrugge : Knapen3
Zeebrugge : Oude Statie1

Ook in 2021 plaatsten we reeds een groot aantal picknickbanken in Zeebrugge. Het gaat om zo’n 83 picknicktafels op diverse locaties, verspreid over Zeebrugge. Deze locaties omvatten onder andere:

 • Grasplein Stella Maris: 5 picknicktafels
 • Grasplein Markt: 5 picknicktafels
 • Grasplein hoek Veerbootstraat/Kustlaan (tegen militair domein): 5 picknicktafels
 • Kustpark Knapen: 5 picknicktafels
 • Zeedijk, zone tussen Londenstraat en surfclub: 10 picknicktafels
 • Strand, tussen de nieuwe ‘embryonale duinen’ en de zeedijk: 30 picknicktafels
 • Strand tussen Sea and Sand: 10 picknicktafels
 • Grasplein Tijdokstraat/Kustlaan: 5 picknicktafels
 • Venetiestraat: 3 picknicktafels

Ook aan rolstoelgebruikers is gedacht, met speciale voorzieningen op bepaalde locaties. In het Noordelijke gedeelte zijn 2 picknicktafels geplaatst op de Zeedijk, 1 picknicktafel op het Marktplein en 1 picknicktafel in de Venetiestraat, die specifiek geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

13. Nieuwe Sluis moet toegang tot achterhaven garanderen

Met het Complex Project Nieuwe Sluis Zeebrugge heeft de Vlaamse overheid een ambitieus plan opgesteld om de haven van Zeebrugge en haar omgeving klaar te stomen voor de toekomst. De Visart Sluis moet de locatie gaan worden voor de bouw van een nieuwe sluis dat de achterhaven een tweede toegang moet bieden indien de verouderde Vandammesluis dit niet meer kan.

Toegang tot de Toekomst

De bouw van deze nieuwe sluis moet de bedrijvigheid en werkgelegenheid duurzaam verankeren in de regio. De nieuwe sluis zal de capaciteit en efficiëntie van de haven vergroten, waardoor Zeebrugge haar rol als belangrijke maritieme speler kan behouden en versterken.

Aanleg van de Nieuwe Weg ‘Nx’: Optimalisatie van Mobiliteit

De realisatie van de nieuwe weg ‘Nx’ zal het doorgaand en havenverkeer scheiden van het plaatselijke verkeer. Deze verbeterde mobiliteit zal de huidige verkeersdrukte in en rond het centrum van Zeebrugge verminderen, wat bijdraagt aan een vlottere en veiligere doorstroming van het verkeer in de regio.

Verbetering van Infrastructuur en Leefbaarheid

Het Complex Project Nieuwe Sluis Zeebrugge omvat ook de verbetering van de bestaande infrastructuur en voorzieningen in het projectgebied. Hierdoor wordt de leefbaarheid van de omgeving gegarandeerd, waardoor het aangenaam wonen en werken is na de voltooiing van het project. Het biedt een kwalitatieve leefomgeving voor de inwoners en bedrijven in de buurt.

Samenwerking, Dialoog en Transparantie

De impact van dit omvangrijke project is niet te onderschatten, zowel tijdens de uitvoering als daarna. De Vlaamse overheid erkent het belang van een goede relatie met de omgeving. Daarom wordt er ingezet op samenwerking, dialoog en het verstrekken van actuele informatie aan alle belanghebbenden. De betrokkenheid van inwoners en nabijgelegen projecten wordt gestimuleerd, en er wordt gestreefd naar een constructieve en transparante aanpak.

Het Complex Project Nieuwe Sluis Zeebrugge biedt niet alleen economische zekerheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor de haven, maar het brengt ook stabiliteit en een duidelijke visie voor de toekomst. Met dit vooruitstrevende project wil de Vlaamse overheid de havenregio van Zeebrugge versterken en tegelijkertijd een goede buur zijn voor de lokale gemeenschap. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor Zeebrugge en haar omgeving.

Waar staan we nu?

De Nieuwe Sluis Zeebrugge verloopt volgens de nieuwe aanpak van complexe projecten van de Vlaamse overheid. Deze aanpak bestaat uit vier fases. Het project bevindt zich vandaag in de derde en voorlaatste fase: de uitwerkingsfase. 

Als eerste stap in de uitwerkingsfase werd een zogenaamde projectonderzoeksnota opgesteld. Deze nota beschrijft het project en de flankerende maatregelen die opgenomen zijn in het voorkeursbesluit. Daarnaast staat er in de nota welke studies en mogelijke alternatieven er nog zullen worden onderzocht. Tijdens een inspraakperiode in de zomer van 2020 kon iedereen die dat wenste reageren op de projectonderzoeksnota. Die reacties werden verwerkt in een geactualiseerde projectonderzoeksnota.

Wat gebeurt er in deze fase? 

De onderzoeken uit de uitwerkingsfase hebben vertraging opgelopen, en dat heeft ook een invloed op de verdere stappen van de uitwerkingsfase. De keuze van het inrichtingsalternatief werd in juni 2022 genomen. De concrete timings voor de mijlpalen vanaf 2023 worden nog vastgelegd.

14. Nieuwe fietssnelwegen moeten verbinding Zeebrugge verbeteren

Naast een nieuwe sluis moeten ook nieuwe fietssnelwegen de verbinding met Zeebrugge verbeteren.

F31 en F34

De fietssnelwegen F31 en F34 zullen fietsers een snelle, veilige en comfortabele route bieden tussen Brugge, Zeebrugge, Blankenberge en Knokke-Heist. Met deze ambitieuze plannen hoopt Zeebrugge fietsen te stimuleren als een aantrekkelijk en efficiënt alternatief voor woon-werkverkeer en recreatie.

Fietssnelweg F31 & Strandroute

De F31 fietssnelweg zal een belangrijke verbinding worden tussen Brugge en Zeebrugge. De route begint bij de Strandroute en volgt vervolgens de westelijke tangent om uiteindelijk via de oostelijke tangent Zeebrugge te bereiken. Met deze snelle fietsverbinding krijgen pendelaars en recreatieve fietsers de kans om vlot van de bruisende binnenstad naar de charmante havenstad te fietsen. De realisatie van Fietssnelweg F31 is gepland voor de volgende legislatuur, waardoor de fietsinfrastructuur in Zeebrugge aanzienlijk zal verbeteren.

Fietssnelweg F34: Blankenberge – Knokke-Heist

Een andere geplande fietssnelweg is de F34, die Blankenberge met Knokke-Heist zal verbinden. Dit project omvat het verplaatsen van tramsporen, waarbij een afzonderlijk dossier wordt behandeld door De Lijn. Naast de verplaatsing van tramsporen zijn voorstudies in opmaak om het project verder te ontwikkelen. De uitvoering van de Fietssnelweg F34 staat gepland vanaf 2023-2025, wat zal resulteren in een naadloze en snelle fietsverbinding tussen de twee populaire kustplaatsen.

De geplande fietssnelwegen zijn een belangrijke stap in het bevorderen van duurzaamheid en het verminderen van het autoverkeer. Fietsen biedt niet alleen een gezond en milieuvriendelijk transportmiddel, maar het biedt ook de mogelijkheid om de prachtige omgeving van Zeebrugge en haar omliggende kustgemeenten te verkennen op een rustige en ontspannen manier. Met deze fietssnelwegen worden fietsers aangemoedigd om te kiezen voor een efficiënte en aangename manier van verplaatsen.

De geplande fietssnelwegen zijn een veelbelovend signaal voor de toekomst van mobiliteit in Zeebrugge. Ze beloven een snellere en veilige verplaatsing voor fietsers, waardoor fietsen nog aantrekkelijker wordt als een duurzaam en gezond alternatief voor vervoer in de regio. De realisatie van deze fietssnelwegen zal ongetwijfeld bijdragen aan een groenere en meer fietsvriendelijke stad.

15. Festivals kleuren de zomer

De zomer in Zeebrugge is een periode vol levendigheid, plezier en entertainment. Gedurende deze zomermaanden worden verschillende evenementen georganiseerd, die niet alleen bezoekers aantrekken maar ook van cruciaal belang zijn voor de lokale horeca.

Zo is er bijvoorbeeld Bomboclat: Het Bomboclat Festival is een muzikaal festival dat elk jaar duizenden mensen uit verschillende hoeken van het land naar Zeebrugge trekt. Dit kleurrijke evenement viert de diversiteit van muziek en cultuur, met een uitgebreide line-up van internationale artiesten. Naast de geweldige muzikale ervaring, biedt Bomboclat een uitgelezen kans voor lokale horecagelegenheden om te schitteren. De festivalgangers trekken naar de restaurants en bars in de omgeving om te genieten van heerlijke maaltijden, verfrissende drankjes en een gezellige sfeer.

We Can Dance: We Can Dance is een uniek en trendy festival dat de creatieve geest van de bezoekers prikkelt. Het festival staat bekend om zijn thematische aankleding en een eclectische mix van muziekstijlen. Het evenement trekt stijlvolle feestgangers aan die niet alleen genieten van de muziek, maar ook graag in stijl uit eten gaan. Lokale restaurants en cafés spelen hier perfect op in door speciale menu’s en thematische drankjes aan te bieden, waardoor de bezoekers een onvergetelijke culinaire ervaring krijgen.

Banana Moon: Banana Moon Beach Club is een populaire hotspot voor degenen die op zoek zijn naar een ontspannen en stijlvolle strandbeleving. Met zijn chill-out lounges, heerlijke cocktails en livemuziek biedt Banana Moon de ideale setting om te ontspannen en te genieten van het mooie weer. De lokale horeca profiteert van deze trendy locatie, omdat strandgangers na een dagje ontspannen vaak graag aanschuiven bij de nabijgelegen restaurants en bars om hun dag op een heerlijke manier af te sluiten.

Sport op het strand: Naast muzikale en trendy evenementen, biedt Zeebrugge ook tal van sportieve activiteiten op het strand. Van beachvolleybaltoernooien tot beachsoccerwedstrijden, deze sportieve evenementen trekken niet alleen lokale sporters aan, maar ook toeschouwers en supporters die graag de sfeer willen opsnuiven. De nabijgelegen horecagelegenheden profiteren van deze drukte door het aanbieden van verfrissende drankjes en heerlijke snacks aan de sportliefhebbers.

Kortom, de verschillende zomerevenementen in Zeebrugge zorgen niet alleen voor een bruisende sfeer en een geweldige tijd voor de bezoekers, maar ze vormen ook een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale horeca. Dankzij deze evenementen kunnen de horecaondernemingen bloeien en blijft Zeebrugge een geliefde bestemming voor zowel de lokale gemeenschap als toeristen van buitenaf.

16. Speelplein het hele jaar door

De speeltoestellen op het strand van Zeebrugge zijn een groot succes gebleken. Al twaalf jaar op rij worden deze toestellen met veel enthousiasme geplaatst. Dankzij het beleid van Schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE), blijven deze speeltoestellen sinds 2021 het hele jaar door staan. Hierdoor is het mogelijk om zelfs tijdens de herfst- en winterperiode op het strand te spelen en te genieten van de speelvoorzieningen.

17. Honden lopen vrij

Tussen 16 oktober en 14 maart mogen honden op het strand van Zeebrugge vrij rondlopen en hoeven niet aangelijnd te zijn. In de zomerperiode, tussen 15 maart en 15 oktober, mogen honden enkel vrij rondlopen in de strandzone vanaf het einde van de Zeedijk en de grens met Blankenberge. Op deze manier kunnen strandgangers zonder honden in het drukkere gedeelte van het strand ontspannen, terwijl honden en hun baasjes nog steeds kunnen genieten van het plezier van het strand in hun aangewezen gebied.

Hondeneigenaren kunnen hun geliefde huisdieren meenemen voor een heerlijke dag aan zee, waar ze kunnen rennen, spelen en genieten van het strand en de zeebries. Dankzij de speciale regeling van Zeebrugge kunnen honden een groot deel van het jaar vrij rondlopen en hoeven ze niet aangelijnd te zijn.

Zeebrugge staat bekend om haar gastvrijheid en inclusiviteit, en dat geldt ook voor onze geliefde viervoeters. Dankzij deze speciale regeling kunnen honden en hun eigenaren samen de magie van het strand ontdekken en onvergetelijke momenten beleven. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het strand van Zeebrugge verwelkomt honden met open armen en biedt hen alle ruimte om te ravotten en te genieten van een prachtige tijd aan zee.

18. Toegankelijkheid strand

De diensten van het openbaar domein, onder leiding van schepen Mercedes Van Volcem, deden deze legislatuur enorme inspanningen om het strand in Zeebrugge zowel voor bewoners als bezoekers aantrekkelijker te maken. Zo werden de toegankelijkheid, onderhoud en netheid aangepakt!

Toegankelijkheid

Een nieuw wandelpad tot aan het harde zand maakt het voor wandelaars en strandgangers gemakkelijker om het strand te betreden en te genieten van het zand en de zee.

Stijlvolle en duidelijke palen zijn geplaatst om de cabinerijen aan te duiden, waardoor bezoekers gemakkelijker hun gereserveerde cabine kunnen vinden.

Extra stijlvolle afvaleilanden zijn geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat het strand er netjes en schoon uitziet, en bezoekers gemakkelijk hun afval kunnen weggooien.

Een speelplein is nu continu aanwezig op het strand, waardoor kinderen kunnen genieten van extra plezier en entertainment tijdens hun strandbezoek.

Om het comfort van strandbezoekers te verbeteren, zijn er extra zitbanken langs de zeedijk geplaatst, waar men kan ontspannen en genieten van het uitzicht op zee.

Strandonderhoud

Het strandonderhoud is verbeterd door een extra inzet van aannemers in het najaar, waardoor het strand in de winter ook aantrekkelijk blijft.

Om de Strandcabines goed te onderhouden wordt er extra ondersteuning geboden met eigen mensen en materiaal en wordt dit uitgevoerd in de minst hinderlijke periodes van de dag.

Een betere workflow om het zand op te ruimen van de zeedijk en zijstraten, zorgt ervoor dat het strand een net en opgeruimd uiterlijk heeft.

De straatmeubilair op de zeedijk wordt vernieuwd om het comfort van de strandgangers te vergroten.

Er wordt gewerkt aan een vernieuwd reglement voor Strandcabines in samenspraak met de eigenaars om de optimale werking van de cabines te waarborgen.

Netheid

Om probleemzones aan te pakken, is er een project in samenwerking met studiebureau Mooimakers gestart om het strand schoon te houden en vervuiling te verminderen.

Tijdelijke camera’s zijn ingezet op hardnekkige locaties om de netheid te handhaven en ongewenst gedrag te ontmoedigen.

De inrichting en communicatie rondom ondergrondse afvalcontainers worden verbeterd om mensen aan te moedigen afval op de juiste manier weg te gooien.

Samenwerking met de politie, met name de wijkagent, wordt gestimuleerd om sluikstorten aan te pakken en handhaving te waarborgen.

Frequente opruimacties voor sluikstorten en zwerfvuil zorgen ervoor dat het strand en de omgeving er schoon en aantrekkelijk uitzien.

Er wordt ook actief gewerkt aan het opruimen van kampementen van transmigranten om de netheid en veiligheid te bevorderen.

Nieuwe rolcontainers met sensibiliserende communicatie zijn geïntroduceerd voor de vrachtwagenparking (transportzone).

PLANNEN VOOR ZEEBRUGGE

Gescheiden afvalmanden (rest/PMD) worden geplaatst op de zeedijk om recycling te bevorderen en het afval te verminderen.

Er wordt actief gezocht naar verdere oplossingen op het openbaar domein om sluikstorten, zwerfvuil en de meeuwenproblematiek aan te pakken.

Met al deze inspanningen en toekomstige plannen zorgt Zeebrugge ervoor dat het strand schoon, toegankelijk en aantrekkelijk blijft voor iedereen die van deze prachtige kustlocatie wil genieten.

Ondergrondse containers
Herbestemming minigolf en kerk Stella maris
Nieuw gebouw en uitbating Zandlopertje

JOUW SUGGESTIE VOOR ZEEBRUGGE?

Heb jij nog suggesties Voor Zeebrugge? Laat het dan zeker weten door te mailen naar [email protected]