Ga naar de inhoud

GEREALISEERD IN ASSEBROEK

Met een grote toewijding aan onze geliefde stad en haar deelgemeenten is het onze ambitie om Brugge te zien blijven groeien, bloeien en boeien in de komende periode. Onze visie op de toekomst van deze prachtige stad borduurt voort op reeds behaalde realisaties waarvoor Schepen Van Volcem, bevoegd voor het publieke domein, financiën en eigendommen veel realiseerde voor de Bruggeling.  Ze liet de stad en haar inwoners bloeien. Op deze weg wenst VOORBRUGGE door te gaan. Het boeit ons om mensen te laten bloeien en groeien in een kwalitatieve omgeving waar het leuk is om te wonen, te werken en te genieten.

Heb jij nog ideeën om Assebroek beter te maken? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen naar [email protected]

1. Vergroenen en vernieuwen van ’t Perretje

Het Perretje in Assebroek kreeg een nieuwe, groene aanblik. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE) vindt groene plekjes waar inwoners kunnen ontspannen en genieten enorm belangrijk. Op het Gaston Roelandtsplein werd 190 m² onthard, zestien fietsnietjes, een nieuwe zitbank en een laadpaal voor elektrische auto’s werd geplaatst. Groenblijvende planten en kleurrijke bloemen zullen het plein in de toekomst opfleuren.

2. Bijna 5.000m² onthard in Assebroek

In haar voortdurende inzet om Brugge groener en leefbaarder te maken, zette schepen Mercedes Van Volcem zich deze legislatuur vol enthousiasme in voor de ontharding van het openbaar domein. Ze grijpt iedere kans aan om verharding om te zetten naar een groener alternatief. Voor het jaar 2023 gaat het zelfs nog harder: maar liefst 40.000 m² aan ontharding staat op de planning.

Ook in Assebroek kwam ontharding vaak aan bod deze bestuursperiode. Bijna 5.000m² aan verharding werd via verschillende projecten aangepakt. Zo kwamen de Zilversparrenstraat, de Sparrenstraat, in het Daverlopark (basketbalpleintje), de Brugskerkhofstraat, A.J. Witteryckstraat, Lopez Gallostraat (binnenplein), het Gaston Roelandtsplein, Caroline Poppstraat, Lorreinenhoek, Lorreinendreef, Doornhut en de Prins Paolalaan aan bod. De voormalige Site van De Lijn telde veruit de grootste ontharding, zo’n 3.000m² !

Niet alleen grote onthardingen tellen, elke m² helpt! Daarom roept Mercedes Van Volcem de inwoners van Brugge en haar deelgemeenten op om mee te helpen met het ontharden in de eigen (voor)tuin. Deze legislatuur zijn al verschillende initiatieven opgezet waarbij Bruggelingen kunnen meehelpen aan het vergroenen van de stad. Via het project BreekUit geeft de stad via toelages steun aan inwoners die hun (voor)tuin vergroenen.

Andere stadsinitiatieven zoals het aanvragen van een boom in de voortuin of een gevelplant helpen ook mee aan het vergroenen van de omgeving.

3. Volledig vernieuwde, waterrobuuste Bloemenwijk

De Bloemenwijk in Assebroek krijgt een duurzame heraanleg. In totaal worden 7 straten, die samen 1,6 km beslaan, heraangelegd. Een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd, wat kans op overstroming tegengaat. De riolering was écht aan vernieuwing toe. Bovendien worden 175 nieuwe bomen aangeplant, wat waterinfiltratie in de grond bevordert. De wijk wordt verkeersvriendelijker voor fietsers en wandelaars: bredere voetpaden en smallere straten worden voorzien, alsook verkeersplateau’s in de Rozenstraat en aan het kruispunt van de Tulpenstraat met de Irisstraat. De inwoners van de Bloemenwijk zullen na de werkzaamheden kunnen genieten van een groene, veilige en duurzame wijk.

4. Nieuw Steevens park en veilig fietsverkeer rond Veltembos

door de daadkracht van Mercedes Van Volcem, schepen van publieke ruimte

De realisatie van het nieuwe Steevens park onder impuls van schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem is echt een meerwaarde voor de omgeving. Het park ligt op de grens met Sint-Kruis en Assebroek. In maart 2020 kocht stad Brugge een hoeve en omliggende gronden met als doel veilige fietsdoorgangen voor scholen te creëren, een park voor de buurt aan te leggen en het bos uit te breiden. 

De aankoop van de hoeve en gronden was een strategische zet om de percelen aan de Blauwvoetstraat, Felix Timmermansstraat en Zandtiende met elkaar te verbinden. Dankzij de inspanningen van Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein, Eigendommen en Financiën kon er onderhandeld worden over de aankoop en kon er budget worden vrijgemaakt voor de aanleg van fietspaden en het park.

Het creëren van veilige fietspaden is vooral belangrijk voor de scholieren die dagelijks te voet of met de fiets naar school gaan in Sint-Kruis en Assebroek. Voorheen was dit niet mogelijk vanwege de private weg, maar nu is er een veilige doorgang beschikbaar, waardoor de Vossesteert en Veltemweg ontlast worden”, klinkt het trots bij Mercedes Van Volcem.

Het park Steevens beslaat in totaal 2,8 hectare, inclusief de gekochte hoeve en omliggende gronden. Direct na de aankoop werd het park van 2,3 hectare opengesteld met picknickbanken voor de buurtbewoners en fietsers. De tweede fase van de werkzaamheden omvatte de aanleg van een vlonderpad naast een natuurgebied en in de derde fase werd het volledige park aangelegd. Op vrijdag 16 juni werd het park dan feestelijk geopend in het bijzijn van schepen Mercedes Van Volcem.

Om een naadloze overgang tussen het park en het bos te creëren, is er aanvullende bosaanplant voorzien bij het Veltembos. Ook werden er open ruimtes gecreëerd voor rust en recreatie. Het ontwerp van het park is zeer toegankelijk en houdt rekening met alle gebruikers. Betonnen voetpaden, drempelloze toegangswegen en voldoende zitplaatsen zijn voorzien. Op die manier wordt het een echt park voor iedereen!

Het stadsbestuur investeerde in totaal 707.718,58 euro (exclusief BTW) in het project, waarbij ze zich richtten op het verbeteren van fietsveiligheid en het creëren van groene ruimtes. Het park Steevens zal een nieuwe ontmoetingsplaats worden voor zowel jong als oud uit Sint-Kruis en Assebroek.

5. Geslaagde heraanleg Bossuytlaan, Zevekotedreef en Weidebekestraat

Het Brugs stadsbestuur heeft met succes de heraanleg van de Bossuytlaan, Zevekotedreef en Weidebekestraat in Assebroek afgerond. Na de start van de werkzaamheden op 2022 zijn deze straten nu weer toegankelijk voor het verkeer.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE) benadrukt dat bij de heraanleg rekening is gehouden met ontharding, vergroening en vooral verkeersveiligheid. Ze is tevreden dat de kasseien en bomen in de Bossuytlaan behouden konden blijven. Daarnaast is er een verkeersplateau aangelegd in de Bossuytlaan en zijn het wegdek en de voetpaden vernieuwd. Deze snelheidsremmende maatregel komt ten goede aan de zwakke weggebruikers. De buurt had hier al lang om gevraagd. Binnen een periode van drie jaar heeft het stadsbestuur twee verkeersplateaus aangelegd, namelijk op de as Vossensteert-Bossuytlaan en bij het Veltembos, waardoor het fietsverkeer naar de scholen in de omgeving veiliger kan verlopen via Zandtiende.

De totale kosten van de werken in Assebroek bedragen 398.578,00 euro. Deze investering toont de inzet van het Brugs stadsbestuur voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de buurt. Met de heraanleg van de Bossuytlaan, Zevekotedreef en Weidebekestraat hebben ze gezorgd voor een groenere en veiligere omgeving voor zowel automobilisten als fietsers.

6. Rotonde aan de Daverlostraat werd vernieuwd

In opdracht van het Brugs stadsbestuur hebben er werkzaamheden plaatsgevonden aan het rondpunt in de Daverlostraat. De aannemer heeft de kasseien op het rondpunt verwijderd en de rijweg geasfalteerd.

Tijdens deze werkzaamheden was het rondpunt ter hoogte van Daverlo gedurende 2 dagen volledig afgesloten. Deze onderbreking vond plaats vlak voor de zomer van 2022. Het tijdelijk afsluiten van het rondpunt was nodig om een efficiënte en veilige uitvoering van de werkzaamheden mogelijk te maken.

Dankzij deze ingreep zal het vernieuwde rondpunt in de Daverlostraat zorgen voor meer comfort op de rijweg. Het gebruik van asfalt biedt voordelen zoals een verhoogd rijcomfort en een betere waterafvoer. Hierdoor wordt de verkeersveiligheid en doorstroming verbeterd.

Met deze aanpassingen investeert het Brugs stadsbestuur in de infrastructuur van de stad, met als doel het bieden van een betere en veiligere verkeerservaring voor zowel automobilisten als andere weggebruikers.

7. Assebroek groeit met veel nieuwe bomen

Als schepen van openbaar domein drukte Mercedes Van Volcem deze legislatuur haar stempel door onder andere veel in te zetten op vergroening. Daarbij horen de succesvolle bebloemingsactie, de vele bloembollen die door de diensten worden aangeplant in de binnenstad en alle deelgemeenten en verschillende andere initiatieven, maar dat wordt ook nog eens duidelijk in het aantal nieuwe bomen die deze legislatuur worden aangeplant. Ook in Assebroek groeide dit aantal fors. Met in totaal 280 nieuwe bomen krijgt de leefbaarheid in de deelgemeente een enorme boost.

Bomen halen CO² uit de lucht. Ze doen de omgeving bijna letterlijk ademen. Daarnaast bieden bomen ook bescherming tegen de zon en dienen ze als ontmoetingsplaats. De aanplant van vele nieuwe bomen past dus perfect binnen mijn visie over het versterken van de leefbaarheid en het vergroenen van de omgeving”, Stelt Van Volcem.

8. Katelijnepark: nieuw park voor Assebroek

Het vorige stadsbestuur was van plan om van het Katelijnepark een verharde parking te maken, deze legislatuur werden deze plannen van de tafel geschoven. In de plaats komt een groen park van 3 ha met wandelpaden in dolomiet, verschillende zit- en ligelementen en twee houden podia. Fietsverbinding komt centraal te staan: nieuwe fietspaden worden aangelegd, alsook een grote fietsenstalling. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE) is fier op deze realisatie: “Assebroek is de dichtst bevolkte deelgemeente van Brugge, deze legislatuur heb ik als schepen van openbaar domein enorm ingezet op meer groene plekjes voor de inwoners van Assebroek. Het idyllisch gelegen Katelijnepark langs het water wordt de ideale plaats om gezellig te picknicken of een wandeling of fietstocht te maken, in kort: de ideale plaats om te ontspannen.”

9. Site De Lijn: nieuwe, groene long voor Assebroek

In 2019 kocht Stad Brugge de voormalige stelplaats van De Lijn in Assebroek. Als invulling komt een nieuw, groen park voor de inwoners van Assebroek, de dichtst bevolkte deelgemeente in Brugge. Schepen van Eigendommen en Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE): “Met dit park zorgen we voor meer groen en meer ademruimte in Assebroek, een verbetering voor de inwoners!”. In maart 2023 vingen de eerste onthardingswerkzaamheden aan: 4.000 m² aan beton en asfalt werd uitgebroken. Teelaarde zal ingevoerd worden, waarna de aannemer gazon zal inzaaien.

Naast een nieuw park komt ook de realisatie van het project Urban Depot in de een gebouw van de vroegere stelplaats van De Lijn weer een stap dichterbij! Als schepen van financiën en eigendommen kondigde Mercedes Van Volcem halverwege 2023 aan dat de stad een subsidie mocht ontvangen van Sport Vlaanderen om dit project te verwezenlijken.

De plannen waren al langer in opmaak en eerder werden al basiswerken uitgevoerd zoals het zorgen voor waterdichtheid en het voorzien van water, elektriciteit en wifi-aansluiting. Andere noodzakelijke investeringen in infrastructuur zoals winddichtheid, verwarming en energiezuinigheid drongen zich echter op. De subsidie van Sport Vlaanderen biedt hiervoor een duwtje in de rug.

Het is geweldig om te zien hoe deze voormalige stelplaats langzaam maar zeker transformeert in een bruisend centrum voor urbansport !

Op deze prachtige site zal ruimte zijn voor verschillende geweldige activiteiten waaronder parkour, freerunning, boulder en 3×3 basketbal.

10. Inkom Gemene weide naar Zuiderakker heringericht

De inkom aan Gemene Weide in Assebroek onderging in 2022 een herinrichting. Met veel zorg en aandacht is de Zuiderakker omgetoverd tot een uitnodigende en functionele ruimte waar bewoners en bezoekers optimaal kunnen genieten van de groene omgeving.

De herinrichting omvatte de plaatsing van verschillende faciliteiten die het comfort en de beleving van het gebied versterken. Twee gezellige picknickbanken zijn geïnstalleerd, waardoor mensen in alle rust kunnen verpozen en samen van de natuur kunnen genieten. Een handige afvalbak draagt bij aan het behoud van de netheid en het groene karakter van het plekje. Voor fietsers zijn er ook fietsnietjes geplaatst, zodat ze hun fiets veilig kunnen parkeren en gemakkelijk toegang hebben tot de mooie omgeving.

11. Nieuw stadspark op de site Julien Saelens in Assebroek geopend!

Het Brugs stadsbestuur heeft met trots het nieuwe stadspark op de site Julien Saelens in Assebroek geopend, inclusief een plein aan de Maaike Kerrebroeckstraat. Dit groene gebied is het resultaat van nauwe samenwerking met de buurtbewoners, die via een rondvraag hun input hebben kunnen geven. Het park is ontworpen om aan de wensen van de gemeenschap te voldoen en biedt een aantrekkelijke openbare ruimte waar zowel buurtbewoners als appartementbewoners kunnen ontspannen.

Tijdens de ontwerpfase is er speciale aandacht besteed aan de behoefte aan meer groen en bloeiende planten en bomen, zoals aangegeven door de buurtbewoners. Als resultaat hiervan is 45% van de bestaande verharding onthard en zijn er vier soorten bomen en 1.800 vaste planten geïntroduceerd. Deze groene elementen creëren een prachtige omgeving die uitnodigt tot ontmoetingen en plezier.

Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, zal er duidelijke signalisatie zijn om te voorkomen dat fietsers en bromfietsers het park betreden. Bovendien zijn er verschillende zitplekken, kleine veerwipjes en bomen gerealiseerd, en zullen er in de toekomst picknickbanken worden toegevoegd zodra het gazon voldoende draagkracht heeft.

De totale kosten voor de aanleg van het groen en het plein bedragen €309.065,40. Dit project sluit aan bij de ambitie van de stad om te ontharden en bij te dragen aan meer waterbestendigheid. 

12. Bloembollen aangeplant in Assebroek

Het Brugs stadsbestuur, onder leiding van schepen Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE), zet zich deze legislatuur in voor de vergroening van Brugge en haar deelgemeenten. Met verschillende initiatieven en inspanningen wordt gestreefd naar een groenere en aantrekkelijke stad voor zowel inwoners als bezoekers.

Een van de jaarlijkse initiatieven is het aanplanten van bloembollen. Dit zorgt voor een kleurrijk spektakel in de lente, waarbij talloze bloemen de straten en pleinen van Brugge sieren. Door het planten van bloembollen wordt niet alleen gezorgd voor esthetische pracht, maar ook voor een positieve impact op het milieu. Bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat de biodiversiteit in de stad bevordert.

Tijdens de coronaperiode deden we met het Brugs stadsbestuur een extra inspanning om onze buurten te vergroenen. In 2020 plantten we in Assebroek zo’n 163.100 bloembollen aan. In 2018 en 2019 ging het respectievelijk om 12.200 en 16.200 bloembollen in Assebroek. Een forse stijging dus. 

Daarna bleven de diensten zich inspannen. Dit leverde in 2021 en 2022 de volgende resultaten op: 87.500 en 52.000 bloembollen. 

De bloemen waren te bezichtigen in onderstaande straten in Assebroek: 

 • Weidestraat
 • Kerkhofblommestraat
 • Kathelijne Idestraat
 • Odegemstraat – Zeventorenstraat
 • Pastoor Verhaegheplein
 • Vijfhoek
 • Rondpunt ’s Heer Boudewijnsburg
 • Centrale begraafplaats
 • Daverlostraat
 • Rondpunt Weidestraat
 • Sint Kristoffelkerk
 • Interbad
 • Tramstraat/Matmeers
 • Hoek Astridlaan/Kerklaan
 • Mispelbilk/’t Leitje
 • Diverse Locaties
 • B. Van Renterghemstr
 • Baron Ruzettelaan
 • Kinderboerderij
 • Park Stevens
 • Ter Lo
 • Meersenstraat
 • Maaike Kerrebroeckstraat
 • Kerkhof Ver-Assebroek

OPMERKELIJK! In de Baron Ruzettelaan werden in 2020 maar liefst 120.000 bloembollen aangeplant. Deze komen jaarlijks terug en maken dit tot een echte fleurige, kleurrijke bloemenlaan. Bloemen zorgen voor kleine momenten van geluk, ze toveren een glimlach op ieders gezicht!

13. Nieuw voorplein Den Tir 

Het woonproject Den Tir in Assebroek heeft niet alleen nieuwe woningen en appartementen opgeleverd, maar ook een volledig nieuw voorplein

De werken aan het voorplein begonnen in januari 2022 en zijn nu afgerond. Er waren enige vertragingen vanwege bevoorradingsproblemen en gewijzigde voorwaarden voor bronbemaling. Een belangrijke verbetering die het nieuwe voorplein biedt, is de georganiseerde parkeermogelijkheid. Waar voorheen het parkeren ongeordend plaatsvond, is er nu een verhard plein waar auto’s kunnen parkeren. Daarnaast zijn er extra fietsverbindingen aangelegd naar de achtergelegen wijk, zodat voetgangers en fietsers gemakkelijk de verbinding kunnen maken tussen de Oude Kortrijkstraat en de Duiventorenstraat.

Met de heraanleg van het voorplein van woonproject Den Tir heeft het Brugs stadsbestuur een georganiseerde en aantrekkelijke omgeving gecreëerd. Het vernieuwde plein biedt niet alleen een gestructureerde parkeermogelijkheid, maar zorgt ook voor een breder en ruimer aanzicht. Bovendien zijn er nieuwe fietsverbindingen aangelegd, waardoor de mobiliteit en toegankelijkheid in de omgeving verbeterd zijn. Het is een waardevolle toevoeging aan het woonproject en draagt bij aan het algemene welzijn van de bewoners en de buurt.

14. Ontwerp voor herinrichting speelplein ‘T Leitje in Assebroek

Het speelpleintje ’t Leitje in Ver-Assebroek krijgt een welverdiende opwaardering. Momenteel heeft het kleine en rustige speelplein slechts één speeltoestel, dat bovendien reparaties nodig heeft. Het stadsbestuur van Brugge heeft daarom besloten om het speelplein te vernieuwen en uit te breiden met vijf speeltoestellen, allemaal gemaakt van natuurlijke elementen. Dit ontwerp voor de vernieuwing van speelplein ’t Leitje is goedgekeurd tijdens het College van Burgemeester en Schepenen op 6 februari.

Het huidige speelplein heeft dringend behoefte aan meer speeltoestellen, gezien de toename van wooninfrastructuur in de buurt en de vraag van buurtbewoners en kinderen naar een gevarieerd en aantrekkelijk speelplein. Het vernieuwde speelplein zal een natuurlijke uitstraling krijgen, passend bij de omgeving nabij de Assebroekse Meersen. De speeltoestellen zullen worden gemaakt van Acaciahout en er zullen in totaal vijf toestellen worden geplaatst: een evenwichtsbalk, een evenwichtsparcours, een dubbele wip, een klimtoren en een zand-speel-eiland met spelprikkels speciaal voor de jongste kinderen.

Naast de speeltoestellen zullen er ook speelse zitelementen worden geïnstalleerd, met voldoende zitplaatsen en tussenruimtes van 1,5 meter. Op die manier is er ruimte naast de zitelementen voor buggy’s of rolstoelen. Daarnaast zal het speelplein worden omringd door groene randen, waarbij een mix van heesters en vaste planten zal zorgen voor kleuraccenten gedurende alle seizoenen. Tijdens de werken zullen specifieke maatregelen worden genomen om de bestaande bomen te beschermen.

Met de vernieuwing en uitbreiding van speelplein ’t Leitje in Ver-Assebroek zet het Brugs stadsbestuur in op het creëren van een aantrekkelijke en natuurlijke speelomgeving voor kinderen. Het speelplein zal niet alleen meer speelmogelijkheden bieden, maar ook zorgen voor een groene en levendige ruimte waar zowel kinderen als ouders kunnen genieten. De herinrichting van het speelplein zal een waardevolle toevoeging zijn voor de buurt en bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van de lokale gemeenschap. 

15. Kinderboerderij Zeven Torentjes bedrijvig

De wandelpaden in de kinderboerderij Zeven Torentjes in Assebroek werden aangepakt. Ze kregen een dolomietaanleg. Voordien waren de paden moeilijk begaanbaar, een dolomietpad moest daar verandering in brengen. Mensen met een rolstoel of een kinderwagen kunnen nu ook stressvrij de kinderboerderij bezoeken!

De kinderboerderij was vaak ook het decor waar nieuw leven de eerste stapjes mocht zetten. Zo waren we getuige van verschillende geboorten van nieuwe dieren. Varkentjes Mona en Lisa zijn bijvoorbeeld erg gelukkig in Kinderboerderij de Zeven Torentjes omdat ze vrij kunnen uitlopen. Dit is een van de weinige plaatsen waar dat kan. In 2020 werd er ook een nieuw ezeltje geboren en tal van prachtige lammetjes zagen de eerste zonnestralen door de kieren van de stallen van de Zeven Torentjes. Werkelijk prachtig om te zien en mee te maken.

Bovendien wil de kinderboerderij haar (jonge) bezoekers ook wat bijbrengen. Tijdens de schaapscheerdag leren de vele aanwezigen op een leuke manier hoe een schaap wordt geschoren, hoe je wol tot draad spint, hoe wol gewassen en gekleurd wordt en hoe men mooie kunstwerken maakt door het vilten en haken van wol. Een unieke ervaring en zeker de moeite waard om volgend jaar eens langs te komen!

Volledig terecht voor alle inspanningen die de kinderboerderij doet, mochten ze eerder dit jaar in 2023 de onderscheiding van Levend Erfgoedlabel in ontvangst nemen. De aanwezigheid van streekeigen rassen, in totaal zo’n 115 dieren, leverde hen deze titel op. Het gaat om een unieke erkenning want in Vlaanderen zijn slechts negen boerderijen met dit label en in West-Vlaanderen zijn er zelfs maar twee.

Ook de bakoven werd hersteld na maandenlang buiten strijd te zijn. 4 maanden om precies te zijn. Voor velen uit de streek is de bakoven welgekend want wie ging daar geen brood bakken? Het opnieuw in werking stellen van de bakoven was dan ook voor velen een moment om herinneringen op te halen en voor de jongsten om kennis te maken met de Hoeve.

Een laatste unicum betreft het bouwen van een bijenburcht in de Kinderboerderij. De eerste in Vlaanderen. Hiermee werd een nestgelegenheid voorzien voor wilde bijen. De burcht kwam tot stand met takken en zand. De burcht zelf wordt omringd door bijenvriendelijke bloemen. Een mooie verwezenlijking van mijn dienst Openbaar Domein.

16. Nieuw jeugdcomplex en speelplein de Zandberg

Het nieuwe jeugdcomplex op de site Zandberg in Assebroek is officieel geopend.  Hoewel de oplevering van het complex enige vertraging heeft opgelopen door communicatieproblemen met de aannemer, is het resultaat meer dan de moeite waard. Het jeugdcomplex is een prachtige aanwinst voor de omgeving.

De Zandberg is de thuisbasis van vier jeugdbewegingen, namelijk KSA De Graal, KSA Assebroek meisjes, Europascouts Brugge en Uitgezonderd. Daarnaast maken ook Team Jacques en de speelpleinwerking Kwibus regelmatig gebruik van de faciliteiten. Het jeugdcomplex fungeert als een centrale ontmoetingsplek voor jeugdbewegingen op Vlaams niveau, gezien de aanwezigheid van ongeveer tien jeugdbewegingen binnen een vierkante kilometer in de buurt. Daarnaast zijn er gedeelde ruimtes waarin de investering van 1.472.000 euro dubbel zal renderen.

De keuze is gemaakt om de bestaande jeugdlokalen te vervangen door een volledig nieuw gebouw, omdat jeugdcomplexen duurzaam en energiezuinig moeten zijn. Zo zijn de binnenwanden van leemsteen, wat zorgt voor uitstekende isolatie en klimaatregulering. Voor de plafonds en de passerelle zijn inheemse houtsoorten gebruikt, en er zijn ook zonnepanelen geïnstalleerd. Het jeugdcomplex bestaat uit zes vaste jeugdlokalen met een eigen afsluitbare berging en drie multifunctionele ruimtes. Alle ruimtes zijn gericht naar de speelweide, waardoor een optimale speelomgeving is gecreëerd.

Met het nieuwe jeugdcomplex op de site Zandberg heeft het Brugs stadsbestuur een duurzaam en uitnodigend centrum gerealiseerd voor de jeugd van Assebroek en omgeving. Het complex biedt een moderne en energiezuinige omgeving waarin jeugdbewegingen en andere jongerenactiviteiten kunnen gedijen. Het is een investering die zorgt voor een bloeiend jeugdbeleid en het welzijn van de jeugd in de gemeenschap bevordert.

17. Vossensteert een pak veiliger

De verkeersveiligheid in de Vossensteert werd aangepakt door de plaatsing van twee verkeersplateaus. Hierdoor moeten bestuurders hun snelheid aanpassen. Vanaf 3 juni 2020 werd ook een tonnagebeperking in de Vossensteert ingevoerd. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton mogen niet meer door de straat rijden. Met deze aanpassingen zorgden we ervoor dat Assebroek een stuk verkeersveiliger werd.

18. Parkeerzone tussen Katelijne- en Gentpoortbrug aangepakt

Momenteel vinden er belangrijke werkzaamheden plaats tussen de Gentpoortbrug en de Katelijnebrug, uitgevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze werkzaamheden hebben als doel de verkeerssituatie en de infrastructuur in dit gebied te verbeteren, met speciale aandacht voor de fietsers.

Een van de belangrijkste veranderingen is het verdwijnen van de parkeerzone tussen de Katelijnebrug en de Gentpoortbrug. Dit maakt plaats voor een breder en veiliger fietspad. Door het creëren van meer ruimte voor fietsers wordt de verkeersveiligheid bevorderd en worden fietsers aangemoedigd om deze route te gebruiken. Het bredere fietspad zorgt ervoor dat fietsers meer comfort en ruimte hebben om veilig te kunnen fietsen.

Daarnaast wordt er ook een groenzone aangelegd als buffer tussen het fietspad en de R30. Deze groenzone dient als een natuurlijke afscheiding en zorgt voor een visuele en fysieke scheiding tussen het fietspad en de drukke verkeersweg. Het groen draagt bij aan een aangename en rustige fietservaring, waar fietsers kunnen genieten van een groene omgeving terwijl ze zich verplaatsen.

19. Vernieuwd speelplein Paalbos!

Het speelplein Paalbos in Assebroek onderging een complete make-over. In samenspraak met de buurtbewoners werden negen nieuwe speeltoestellen geïnstalleerd, alsook twee nieuwe picknicktafels en een zitbank. Het vernieuwde speelplein moet opnieuw een ontmoetingsplek worden voor jong en oud.

De speelruimte werd volledig herzien. We maakten gebruik van natuurlijke materialen, zoals houtmulch, zodat het vernieuwde speelplein volledig geïntegreerd wordt in haar omgeving”, klinkt het bij Mercedes Van Volcem.

Daarnaast geven elf palen rondom de speelzone aan de voorbijkomende fietsers aan dat er een speelzone is.

20. AZ Sint-Lucas breidt uit

Op maandag 6 september 2021 werd het startschot gegeven voor de bouwwerken van het nieuw logistiek gebouw, waar zich nu de bezoekersparking (P1) bevindt.
Om het aanhoudende plaatsgebrek aan te pakken en de patiëntenzorg te verbeteren, besliste het ziekenhuis een modern nieuwbouwcomplex optrekken op de plaats van de huidige bezoekersparking.

Het nieuwe gebouw zal onder andere een inkomhal, cafetaria, vergaderzaal en externe apotheek op het gelijkvloers bevatten, terwijl op de verdieping eronder de keuken, ziekenhuisapotheek, burelen en magazijn worden gevestigd. De kroon op het werk wordt een ondergrondse parking met ruimte voor 280 wagens, wat een grote verbetering zal betekenen voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Het ziekenhuis kampte al geruime tijd met ruimtegebrek en had al in 2014 een masterplan opgesteld om deze problemen aan te pakken. Onder dat plan vielen onder andere twee nieuwe vleugels.

Naast het bouwen van een nieuw gebouw, voert het ziekenhuis ook fusiegesprekken met AZ Sint-Jan en AZ Alma uit Eeklo. Terwijl de fusiegesprekken tussen de verschillende ziekenhuizen lopende zijn, zet het ziekenhuis zich in om een moderne en toekomstgerichte zorgomgeving te creëren voor de gemeenschap van Assebroek en daarbuiten.

21. Stadsbestuur investeert in Assebroekse scholen

Halverwege 2022 vond de opening van de vernieuwde voortuin van OLVA Assebroek plaats. Deze dient als een groen toevluchtsoord voor zowel leerlingen als omwonenden. De herinrichting begon op 8 november 2021 en is ondertussen afgerond. Met een totale investering van €97.836 draagt deze heraanleg bij aan een betere leefbaarheid van de Brugse deelgemeente.

De groene ruimte is niet alleen toegankelijk maar ook uitnodigend. Diverse plantvakken zijn op het terrein geïntegreerd en gevuld met bloemrijke planten en struiken met eetbare bessen, terwijl drie nieuwe bomen het terrein extra verfraaien. Leuke toevoegingen zoals een amfitheater als buitenklas, drie hangmatten, een houten zitelement als hangplek, een lange picknicktafel bestaande uit vijf aparte picknicktafels, een vaste pingpongtafel en een fitness-toestel maken van de voortuin een bruisende en veelzijdige plek voor ontmoeting en ontspanning.

Sinds het begin van deze bestuursperiode heeft schepen Mercedes Van Volcem zich ingezet om buitenklasjes te realiseren in Brugse scholen en het resultaat mag er zijn. In totaal telt het Brugs grondgebied nu een 70-tal buitenklassen, waarvan 29 scholen sindsdien minstens één buitenklasje hebben ontvangen. Deze buitenklasjes tellen zo’n 1.400 zitstammetjes voor buitenlessen, 96 kubieke meter verhakseling, 18 stammen die dienstdoen als zitbanken en 265 boomschijven voor bouwmateriaal of als stapstenen. Schepen Van Volcem benadrukt het belang van buiten leren en spelen, dat positieve effecten heeft op de gezondheid, leerprestaties, creativiteit en sociale ontwikkeling van kinderen.

Ook in Assebroek bevinden zich een aantal van deze buitenklasjes. Ze is er eentje in het Paalbos, het Veltembos en ook in Bergjesbos.

22. Assebroek sport!

Dat Assebroek een sportgemeente is, behoeft geen verdere uitleg. Verschillende sportverenigingen vinden er hun thuishonk en hebben er hun infrastructuur. Als schepen van publieke ruimte en eigendommen koos schepen Mercedes Van Volcem ervoor om hier verder op in te zetten. Met een masterplan voor de herinrichting van sportcentrum Sport Vlaanderen (Juliens Saelens), een investering in een nieuw clubhuis voor krachtbalclub KVVS Inter Assebroek en diverse investeringen in en rond het complex van Daverlo, bleef ook de liefhebber van petanque niet op zijn honger zitten. In Assebroek, in de Felix Timmermanstraat, kwam een nieuw petanqueveld.

Ook elders in Assebroek mocht men juichen, want de Koninklijke Brugse Schaakkring (KBSK) werd dit jaar landskampioen schaken! Dat gebeurde nog niet eerder in de 90-jarige geschiedenis van de club.

23. Nestkastjes op de begraafplaats in Ver Assebroek

Voor de begraafplaats van Ver Assebroek kwam het idee om nestkastjes te plaatsen. Een begraafplaats herdenkt de dood en herinneringen aan overledenen, maar kan ook een ode aan het leven geven. Een reeks nestkastjes werden op de begraafplaats geplaatst, een rustige en unieke omgeving.

24. Sint-Christoffelkerk

De Sint-Christoffelkerk in Assebroek werd aan de eredienst onttrokken. Deze krijgt nu een herbestemming. Het kerkgebouw werd verkocht aan de VZW Koptisch Orthodoxe Kerk van Brugge. Momenteel werkt de stad aan een nieuw kerkenbeleidsplan voor alle kerken die op het volledige Brugse grondgebied te vinden zijn. Het vorige kerkenbeleidsplan uit 2017 wordt geactualiseerd en hervormd.

25. Nieuwe buurtbabbelbank in Assebroek

De buurtbewoners van Assebroek hebben een nieuwe ontmoetingsplek om samen te komen en te genieten van de groene omgeving: de buurtbabbelbank in de Prins Karellaan. Deze prachtige groene ontmoetingsruimte is een welkome aanvulling op de buurt en biedt een gezellige plek om te ontspannen en te socializen, vooral in deze tijden waarin menselijk contact zo waardevol is.

De buurtbabbelbank is een initiatief dat de lokale gemeenschap dichter bij elkaar brengt en zorgt voor een harmonieus samenleven. Het stimuleert sociale interactie, solidariteit en een gevoel van samenhorigheid. Als symbool van een gastvrije en warme buurt, zal de buurtbabbelbank ongetwijfeld vele mooie momenten creëren en de betrokkenheid van de bewoners vergroten.

26. Begraafplaats wordt begraafpark

De Centrale Begraafplaats in Assebroek ondergaat al geruime tijd een opmerkelijke transitie, waarbij het evolueert van een traditionele begraafplaats naar een begraafpark. Deze transformatie wordt gekenmerkt door verschillende projecten die van de begraafplaats een meer natuurlijke en rustgevende omgeving creëren.

Een van de recente projecten die perfect past binnen deze transitie is het realiseren van een sterrenweide voor de nabestaanden van sterrenkindjes. Het Sterrenkindjes-project voorziet in een speciaal gedeelte van de begraafplaats dat is gewijd aan kinderen die veel te vroeg zijn overleden. Dit gedeelte biedt ouders en nabestaanden een rustige en liefdevolle plek om te rouwen en te herinneren. Het is ontworpen als een veilige en serene omgeving waar ouders troost kunnen vinden en waar ze de mogelijkheid hebben om de herinnering aan hun geliefde kinderen levend te houden.

De transitie van de Centrale Begraafplaats naar een begraafpark is een proces dat voortdurend in ontwikkeling is. Naast het Sterrenkindjes-project worden ook andere initiatieven ondernomen om de begraafplaats te transformeren tot een groene oase, met aandacht voor biodiversiteit en rust. Het streven is om een omgeving te creëren die niet alleen dienstdoet als laatste rustplaats, maar ook als een plek van troost, bezinning en harmonie met de natuur.

Met deze transformatie naar een begraafpark biedt de Centrale Begraafplaats in Assebroek een eigentijdse en betekenisvolle plek voor het herdenken van dierbaren. Het is een plek waar families samenkomen, waar herinneringen worden gekoesterd en waar het leven gevierd wordt te midden van een serene en inspirerende omgeving.

27. Nieuwe picknickbanken door uitrol Picknickplan

Het Brugs stadsbestuur rolt deze legislatuur het Picknickplan uit over de binnenstad en alle deelgemeenten. Dit heeft tot doel meer groene picknickplekken te creëren waar inwoners kunnen genieten van de natuur en samen kunnen komen. Het Picknickplan is een initiatief dat past binnen de bredere visie van het stadsbestuur om de leefbaarheid en de sociale cohesie in de verschillende wijken en deelgemeenten te bevorderen. 

In Assebroek werden al op verschillende plaatsen picknickbanken geplaatst. Daarbij werd rekening gehouden met de behoeften en de toegankelijkheid voor alle inwoners. Het creëren van extra picknickplaatsen versterkt ook de natuurbeleving in Assebroek en stimuleert het gebruik van de openbare ruimte voor recreatieve doeleinden.

In Assebroek plaatsten we deze legislatuur al 51 nieuwe picknickbanken. Ze staan verspreid in het Katelijnepark, Daverlopark, Hoeve Hangerijn, Blauwvoet, Klein Appelmoes, Maaike Kerrebroeckstraat, ‘t Leitje en het Paalbos.  

Met de uitrol van het Picknickplan in Assebroek zet het Brugs stadsbestuur een belangrijke stap naar het versterken van de lokale gemeenschap en het vergroten van het welzijn van de inwoners. Het plan biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor ontspanning en samenzijn, maar draagt ook bij aan het behoud en de verbetering van de groene infrastructuur in de deelgemeente. Het is een waardevolle toevoeging aan het leefmilieu en zorgt ervoor dat Assebroek een nog aantrekkelijkere plek wordt om te wonen en te genieten van de prachtige omgeving.

28.   Groene parels van Assebroek en Sint-Kruis gebundeld

Deze legislatuur hebben we alle groene parels van Assebroek en Sint-Kruis gebundeld in een groen boekje. Dit boekje benadrukt het vele groen in en rond de stad en moedigt mensen aan om deze prachtige gebieden te ontdekken. Het omvat parken, bossen en natuurgebieden met een totale oppervlakte van meer dan 881 hectare. Naast bekende plekken zoals het Veltembos en de Gemene Weidebeek, worden ook nieuwe parken zoals Park Steevens en het Katelijnepark in de schijnwerpers gezet. Het boekje, dat negentig pagina’s telt, is gratis verkrijgbaar op verschillende locaties, waaronder de kinderboerderij, het Natuurcentrum Beisbroek en de openbare bibliotheken. Het is een uitnodiging om de groene schoonheid van Assebroek en Sint-Kruis te (her)ontdekken.

29.   Levensloop 2023 van Kom Op Tegen Kanker te Assebroek levert 46.000 euro op

Op 22 en 23 april 2023 vond de derde editie van Levensloop plaats te Sport Vlaanderen Assebroek. Tijdens dit bijzonder evenement kwamen mensen samen om gezamenlijk de strijd tegen kanker aan te gaan en maar liefst €46.000 in te zamelen voor onderzoek en lokale projecten. De solidariteitsbeweging van Stichting tegen Kanker kreeg dit jaar een extra boost dankzij de betrokkenheid van bekende peters en meters.

Onder het toeziend oog van peters Sven Vanthourenhout, Bert Vermeire en meter Sandra Bekkari werd het evenement op gang getrapt. Maar liefst 34 teams schreven zich in om gedurende 24 uur te wandelen en te lopen in estafette. De deelnemers, waarbij velen de strijd tegen kanker persoonlijk ervaren, deden hun uiterste best om zoveel mogelijk fondsen te werven.

Het weekend werd gekenmerkt door verschillende emotionele hoogtepunten, waaronder de kaarsenceremonie op zaterdagavond. Tijdens deze aangrijpende ceremonie ontstaken de deelnemers kaarsen om hun steun te betuigen aan degenen die getroffen zijn door kanker en om hun geliefden die zijn overleden te herdenken. Dankzij de onvermoeibare inzet van alle betrokkenen kon Levensloop Brugge zondag al aankondigen dat ze het indrukwekkende bedrag van €46.000 hadden bereikt. Dit bedrag zal nog verder stijgen, aangezien de teller pas op 31 december definitief wordt afgesloten en er nog meer geldinzamelacties gepland staan.

30.   Nieuw clubhuis voor krachtbalclub KSVV Inter Assebroek

Als schepen van financiën in Brugge mocht Mercedes Van Volcem aankondigen dat krachtbalclub KSVV Inter Assebroek een extra subsidie toegekend krijgen ter waarde van 86.177 euro, waarmee ze een langverwacht nieuw clubhuis kunnen bouwen. Deze financiële steun komt bovenop een eerdere subsidie en betekent dat de stad in totaal zo’n 250.000 euro investeert om de krachtbalvereniging te ondersteunen bij de realisatie van hoogwaardige infrastructuur.

Het is essentieel om te blijven investeren in sportinfrastructuur, omdat dit niet alleen sporters ten goede komt, maar ook de hele gemeenschap. Met de extra subsidie voor willen we hun inspanningen ondersteunen en hen helpen bij het creëren van een leuke en comfortabele plek waar sporters kunnen samenkomen en zich verder kunnen ontwikkelen in hun passie voor krachtbal”, klinkt het bij Van Volcem.

De krachtbalclub is verheugd over de financiële impuls en ziet de bouw van het nieuwe clubhuis als een belangrijke stap voorwaarts in hun ontwikkeling. Met deze duurzame infrastructuur kunnen ze niet alleen hun huidige leden beter bedienen, maar ook nieuwe leden verwelkomen en de sport verder bevorderen in de gemeenschap.

PLANNEN VOOR ASSEBROEK

1. Nieuwe Steenbruggebrug

Het dossier van rond de nieuwe Steenbruggebrug is ons allen gekend. De brug in huidige toestand is sterk verouderd en een flessenhals in de omgeving wat verkeersdoorstroming betreft. Al jaren wordt geopperd voor een oplossing, maar door de inspanningen van schepen Mercedes Van Volcem lijkt er schot in de zaak te komen. Een vernieuwing lijkt op handen.

Halverwege 2021 werd een definitief ontwerp voorgesteld. De Steenbruggebrug en haar omgeving worden aangepakt en heringericht. Er komt een vaste, hoge brug voor wegverkeer, een nieuwe autovrije fietsbrug en de kanaalbocht wordt rechtgetrokken. De vaste brug zal het wegverkeer en de scheepvaart gemakkelijk laten passeren, waardoor lange wachttijden worden vermeden. De fiets- en voetgangersbrug zal vlak en beweegbaar zijn.

Na de voorstelling van het definitief ontwerp werd de omgevingsvergunning aangevraagd. De Vlaamse Waterweg NV diende ondertussen een wijzigingsverzoek in in functie van enkele wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Hierdoor moest het openbaar onderzoek opnieuw gevoerd worden. Dit zou echter niets veranderen aan de timing van de werkzaamheden. Die staan nog steeds gepland voor aanvang na de zomer van 2023.

Mercedes Van Volcem beet zich vast in dit dossier en gold als een echte voortrekker. Door vinger aan de pols te houden bij Vlaams minister Peeters, en veelvuldig parlementaire vragen te stellen, voerde ze de druk op om vooruitgang te blijven boeken in dit dossier. Dat de werkzaamheden nu bijna zullen aanvatten is een mooie beloning voor jaren van inspanning in dit enorme dossier.

Voor de laatste informatie over dit dossier kan je terecht op de website van De Vlaamse Waterweg nv: https://www.seineschelde.be/aanpassing/brugge-en-oostkamp-vernieuwen-steenbruggebrug

2. Masterplan op komst voor sportcentrum Julien Saelens

Sport Vlaanderen, de stad Brugge en hogeschool Howest hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een masterplan voor het Sport Vlaanderen-centrum in Assebroek, voorheen bekend als Bloso Julien Saelens. Dit masterplan zal de toekomstige ontwikkelingen op de site van Sport Vlaanderen voor de komende jaren vastleggen.

Als schepen van financiën in Brugge was Mercedes Van Volcem nauw betrokken bij het tot stand komen van deze overeenkomst.

Hoewel er nog geen definitieve timing en budget zijn vastgesteld voor het masterplan en de uitvoering ervan, worden de kosten voor een nieuwbouw voor overnachtingsfaciliteiten alvast geraamd op 5 miljoen euro. Het vernieuwen van de atletiekpiste zou naar schatting 1,2 miljoen euro kosten. Het masterplan beoogt een modern en toekomstgericht sportcentrum, dat zijn reputatie als innovatief en hoogwaardig centrum kan behouden en versterken.

3. Natuurloop vanuit sportcomplex Daverlo Assebroek

In een streven om de groeiende gemeenschap van joggers en hardlopers te ondersteunen en te stimuleren, bestaan er plannen voor de realisatie van een natuurloop vanuit het Sport Vlaanderen-centrum in Assebroek. In een samenwerking tussen Sport Vlaanderen, de Stad Brugge en een peter/meter, zal een planmatige uitbreiding van twee nieuwe lussen worden gerealiseerd. De lange lus zal zelfs uitstrekken tot het nieuwe Park Steevens en het Veltembos te Sint-Kruis, voordat het weer terugkeert naar het sportcomplex Daverlo.

De korte lus heeft een afstand van 6,02 km en de lange lus bedraagt 9,82 km. Deze lussen kunnen ook worden gecombineerd met de bestaande looproute “Natuurloop Ryckevelde”, waardoor nog meer mogelijkheden ontstaan voor zowel ervaren als beginnende lopers.

Na goedkeuring van het plan zal de Sportdienst, in samenwerking met Sport Vlaanderen, zorgen voor de nodige paaltjes en beugels om de bewegwijzering te plaatsen volgens de richtlijnen van Sport Vlaanderen. Ook zal de Stad Brugge verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de nazorg van het looppad en eventuele opmerkingen worden snel opgelost. Het plan voor de natuurloop wordt met enthousiasme verwelkomd, gezien de toenemende populariteit van het hardlopen in de stad. Met deze nieuwe uitgepijlde looproutes wordt er tegemoetgekomen aan de groeiende behoefte van sportieve Bruggelingen en bezoekers om te genieten van kwalitatieve loopmogelijkheden in de natuurlijke omgeving van Assebroek.

4. Het kruispunt Gentpoortbrug moet verkeersveiliger worden. Vlaamse Overheid heeft plannen in opmaak

Na meermaals aandringen van Brugs schepen Mercedes Van Volcem bij Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, is er hoop voor de aanpak van het gevaarlijke kruispunt aan Gentpoort en de Brugse Ring (R30) op de grens tussen de Brugse binnenstad en Assebroek.

De opmaak van de plannen voor de herinrichting zijn geen eenvoudige opgave gebleken. Een van de belangrijkste uitdagingen is het realiseren van een conflictvrije groenregeling voor fietsers. Momenteel is het niet mogelijk om groen licht te geven aan het autoverkeer wanneer fietsers ervoor staan met rood licht. Om dit te bewerkstelligen, zal er extra ruimte moeten worden gecreëerd zodat fietsers zich veilig kunnen opstellen zonder het autoverkeer te hinderen.

Hoewel er al lange tijd wordt nagedacht over de plannen, is er nog geen exacte uitvoeringsdatum bekend. De uitvoering van de werkzaamheden wordt voorzien in 2025.

5. Omheining KSK Steenbrugge aanpakken

De eerste spadesteek van het nieuwe stadion van KSK Steenbrugge dateert al van 2006. Nieuw kan je het stadion dus niet meer noemen. De club, met haar thuisbasis in Daverlo, speelt in vierde provinciale en het nieuwe stadion van weleer toont gebruikssporen. Zo is de omheining dringend aan vernieuwing toe. Dit staat ondertussen op de planning om aan te pakken.

6. Fietsroutes door de Assebroekse Meersen

De Assebroekse Meersen zijn een groene oase van rust voor bezoekers en omwonenden. Het is er de ogen uitkijken. Om die reden werd het idee geopperd een nieuwe fietsroute door de Meersen aan te leggen. Het project omvat de aanleg van nieuwe fietspaden, ecologische bruggen en een veilig netwerk van fietsroutes die het gebied doorkruisen, een groene fietsgordel als het ware. Dankzij deze ingrepen kunnen we straks op een comfortabele en veilige manier genieten van de prachtige natuur die dit gebied te bieden heeft.

In 2021 werd bij de provincie al een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Het is vooralsnog uitkijken naar de uitvoering van dit plan. Samen bouwen we aan een groene toekomst in Assebroek!

7. Bergjesbos

8. Spoorwegbedding Assebroek

9. Volkstuintjes

JOUW SUGGESTIE VOOR ASSEBROEK?

Heb jij nog suggesties Voor Assebroek? Laat het dan zeker weten door te mailen naar [email protected]