Ga naar de inhoud

GEREALISEERD IN DUDZELE

Met een grote toewijding aan onze geliefde stad en haar deelgemeenten is het onze ambitie om Brugge te zien blijven groeien, bloeien en boeien in de komende periode. Onze visie op de toekomst van deze prachtige stad borduurt voort op reeds behaalde realisaties waarvoor Schepen Van Volcem, bevoegd voor het publieke domein, financiën en eigendommen veel realiseerde voor de Bruggeling.  Ze liet de stad en haar inwoners bloeien. Op deze weg wenst VOORBRUGGE door te gaan. Het boeit ons om mensen te laten bloeien en groeien in een kwalitatieve omgeving waar het leuk is om te wonen, te werken en te genieten.

Heb jij nog ideeën om Dudzele beter te maken? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen naar [email protected]

1. Cathemgoed

Het Cathemgoed, een nieuw landschapspark van meer dan 11 ha in Dudzele, is een indrukwekkende realisatie die afgelopen legislatuur tot stand is gekomen. Deze groene oase heeft zijn oorsprong te danken aan een voorwaarde die werd opgelegd bij de aanleg van de A11: Dudzele moest beschermd worden tegen hinder, veroorzaakt door de snelweg en de nabijgelegen haven van Zeebrugge. Het resultaat is het prachtige natuurgebied Cathemgoed, dat is getransformeerd tot een toegankelijk stukje natuur voor iedereen.

Gedurende de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de realisatie van dit park, waarbij de eerste twee fasen van de werken succesvol zijn afgerond. Onlangs is ook de beplantingsfase voltooid, waarbij de laatste boom werd geplant door het stadsbestuur in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Ondertussen stelden we het Cathemgoed ook open voor bezoekers om te genieten van al het moois dat het nieuwe park te bieden heeft.

Fase één: afgerond (mei 2019 – december 2020) – zone ten oosten van de Zwaanhofstraat

De aanleg van het Cathemgoed vond plaats in verschillende fasen. In de eerste fase, die liep van mei 2019 tot december 2020, werden er wandelpaden aangelegd tussen verschillende punten in het gebied. Verstevigd met steenslag en ingezaaid met gras, bieden deze paden nu toegankelijkheid voor zowel wandelaars als rolstoelgebruikers. Bovendien werden er in deze zone maar liefst 3.419 bomen geplant, waaronder 3.170 deel uitmaken van het bosgoed en 249 hoogstammige bomen.

Fase twee: afgerond (maart 2022 – augustus 2022) – zone ten westen van de Zwaanhofstraat

De tweede fase van de aanleg vond plaats van maart 2022 tot augustus 2022. Hierbij werd een open grasvlakte en vijver gecreëerd, evenals de herdenkingsmote die werd beplant met esdoornbomen als eerbetoon aan de Dudzeelse soldaten en burgerslachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bovendien werden er wandel- en fietsverbindingen gerealiseerd tussen het Dudzeels Neerhof, de Zwaanhofstraat en het Bossiersgoed, en werd er een evenementenzone aangelegd waar openluchtevenementen kunnen plaatsvinden.

Beplantingsfase:

Na de beplantingsfase, waarbij onder andere een boomgaard met fruitbomen en rijen populieren werden aangelegd, zijn er in totaal meer dan 5.000 bomen geplant in het Cathemgoed. Dit geeft het park een weelderige uitstraling en draagt bij aan het vergroenen van de omgeving en het verbeteren van de biodiversiteit.

Dit prachtige park  biedt niet alleen ruimte voor ontmoeting en contemplatie, maar ook voor het ontdekken van de rijke geschiedenis en het koesteren van de natuurlijke omgeving. Een van de belangrijkste doelen van het Cathemgoed is het creëren van een bufferzone tussen Dudzele en de A11, evenals de haven van Zeebrugge. Deze bufferzone, opgesteld volgens het “Inrichtingsplan A11” van de Vlaamse Landmaatschappij, zorgt ervoor dat Dudzele visueel wordt afgeschermd van de snelweg en de haven. Het gebied fungeert niet alleen als een beschermende zone, maar ook als een groen natuurgebied dat de omgeving verrijkt en de leefbaarheid bevordert.

De afgelopen jaren zette de stad Brugge fors in om meer groene ruimtes te creëren. Het Cathemgoed is een belangrijke bijdrage aan deze inspanningen. Met een totale investering van ongeveer 174.000 euro vanuit de stad Brugge, waarbij de overige kosten grotendeels gedragen worden door de Vlaamse Landmaatschappij en AWV, is dit een waardevolle toevoeging aan de gemeenschap. Het Cathemgoed verwelkomt nu bezoekers en nodigt iedereen uit om te genieten van de rust, schoonheid en verbondenheid met de natuur in dit prachtige park.

Opening Cathemgoed, nieuw landschapspark

2. Asfaltering landbouwwegen om leuk en veiliger te fietsen

De realisatie van het Cathemgoed was heus niet de enige verwezenlijking in Dudzele. We deden ook inspanningen om verbeteringen aan te brengen aan de infrastructuur. In 2021 vond namelijk het wereldkampioenschap wielrennen in België plaats. Het parcours van de tijdrit op dat WK liep tussen Knokke-Heist en Brugge. Onderweg passeerden de renners dan ook Dudzele.

We grepen deze gelegenheid aan om versneld de Damse Steenweg aan te pakken. Zo werd de toplaag van de rijweg vernieuwd, kreeg het bestaande fietspad een extra asfaltlaag en werd het fietspad rood geschilderd. 

Ook Stapelvoorde werd volledig heraangelegd en voorzien van nieuwe asfaltlaag.

Hoewel het nieuwe prachtige fietspad langs de A11 een belangrijke toegangsweg naar de haven vormt, is het nog niet voldoende bekend bij fietsers. Om de vindbaarheid te verbeteren, hebben we nieuwe wegwijzers geplaatst die fietsers de juiste richting wijzen. 

3. Ontharding en meer vergroening

In Dudzele zijn er verschillende initiatieven genomen om de ontharding te realiseren en vergroening te bevorderen. 

Daarnaast hebben we een deel van het fietspad langs de Dudzeelse Steenweg tussen de Zwaanhofstraat en Landslag verbeterd, waarbij we speciale aandacht hebben besteed aan de groei van ondergrondse boomwortels. Deze aanpak pasten we toe op het gehele traject richting de binnenstad, om de fietservaring verder te optimaliseren.

Tussen 2019 en 2022 realiseerden we 85m² ontharding op twee plaatsen in Dudzele. Bossiersgoed onderging enkele kleinschalige infiltratie-ingrepen ten behoeve van een betere waterinfiltratie. 

Ook op het kruispunt tussen de Damse Steenweg en de Oostkerkestraat werden inspanningen gedaan om te ontharden.   

Na 2022 groeide de bedrijvigheid en stond er zelfs 235m² aan ontharding op de planning. In de Kerselarenstraat plaatsten we zeven sierkersen en in de Burgemeester De Croesestraat kwamen zeven Perzische ijzerhoutbomen in de plaats van verharding. 

In de Zwaanhofstraat werd onthard om plaats te maken voor extra beplanting. Bestaande parkeerplaatsen mochten  overigens blijven.  

Ook op de Dudzeelse Steenweg, het Dorpsplein en de Westkapelse Steenweg vonden soortgelijke ingrepen plaats. De toevoeging van groene elementen zal de omgeving opwaarderen en een prettige uitstraling geven.

In de Gildenhofstraat plaatsten we een extra plantperk om foutief parkeren tegen te gaan. 

4. Nieuwe speelplaats voor basisschool De Bijenkorf een pak groener

Aan het begin van onze bestuursperiode realiseerden we een nieuwe speelplaats voor de leerlingen van de basisschool De Bijenkorf  in Dudzele. De betonstraatstenen hebben plaatsgemaakt voor een groen landschap, met een uitgestrekte grasvlakte, twee speelheuvels en zelfs een ontspannende hangmat. In een van de heuvels is een zandbak geïntegreerd, terwijl een voetbaldoel de sportieve activiteiten aanmoedigt. Langs de Damse Steenweg werden bessenstruiken geplant. Dit soort initiatieven zetten de toon voor het beleid van de schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

5. Basisschool de Bijenkorf kreeg een groene speelplaats

Het is een schitterend ontwerp dat ook een fruitzone omvat. Bovendien heeft de speelplaats een imker en zijn er diverse boomstammetjes toegevoegd, zelfs tijdens de coronaperiode. De stad heeft ook erkenning gekregen voor het ontwerp van de speelplaats van de Vereniging van Openbaar Groen. Dit is een fantastische prestatie waar we trots op mogen zijn. 

6. Bebloeming

Afgelopen bestuursperiode lanceerden we verschillende initiatieven om meer groen en bloemen in de omgeving te krijgen. Veel inwoners van Dudzele namen deel aan de acties. Het initiatief ‘Bebloem je vensterbank’ was erg populair. Niet minder dan 2.751 bloemen werden in 2021 aangevraagd. Dat is 10 keer meer dan in 2020. In 2022 werden opnieuw 2.766 bloemen aangevraagd en afgelopen jaar groeide het aantal aangevraagde bloemen aan tot wel 3.265 stuks.

Naast het opzetten van acties om meer bloemen en groen in onze stad en deelgemeenten te krijgen, plant de dienst Openbaar Domein, sinds deze legislatuur, ook zélf meer bloembollen. In 2022 ging het over zo’n 454.600 bloembollen. Daarmee stond de teller voor deze legislatuur al op 2.021.063 stuks. In Dudzele specifiek plantte de dienst 12.000 bloembollen in 2022. In 2020 waren dit nog ‘slechts’ 7.000 bloembollen. De bloembollen worden op drie plaatsen aangeplant: Watergang, Sportpark en de Stokerij.

De kleurenpracht die de bloembollen met zich meebrengt, zorgt bij iedere Bruggeling en bezoeker een glimlach.

7. Bloementorens

In Dudzele plaatsten we afgelopen beleidsperiode 6 bloementorens, waardoor er een prachtig zicht ontstaat. Bloementorens zijn verticale constructies gevuld met bloemen en planten. Ze worden vaak geplaatst in stedelijke omgevingen zoals pleinen, straten of parken om een kleurrijk en levendig element toe te voegen aan de omgeving. Een bloementoren telt een driehonderdtal planten per toren en meet ongeveer 150 tot 185 centimeter.

8. Nieuwe picknickbanken

Vanuit haar ambt als schepen van openbaar domein vindt Mercedes Van Volcem het prioritair dat onze openbare ruimte praktisch ingericht wordt met de beste accommodaties voor onze Bruggelingen. Met picknickbanken bieden we de mogelijkheid om even halt te houden, uit te blazen of gezellig een babbeltje te slaan, maar ook je eigen picknick meebrengen of je take away menu van de horeca opeten in de publieke tuinen, parken en stopplaatsen zijn echte lichtpunten. 

Ook in Dudzele mochten we afgelopen jaren nieuwe picknickbanken plaatsen. De banken zijn verspreid over vier plaatsen: het grasplein aan boogschutters, het Amaat Vynckeplein, Schottenhof en aan de school de Bijenkorf. In 2020 plaatsten we zo’n zes nieuwe picknickbanken, in 2021 groeide het aantal aan tot 16 en afgelopen jaar kwam er nog eentje bij. 17 picknickbanken dus!

Met de picknickbanken wil de Brugse schepen van Volcem meer dynamiek en beleving in het openbaar domein creëren. Het openbaar domein leeft meer dan ooit. Dat is een feit na de afgelopen maanden waarin wandelaars en fietsers meer dan ooit buiten hun gading zoeken. 

9. Kerktoren krijgt restauratie

In 2017 nam Stad Brugge de oude kerktoren van Dudzele over van de Kerkfabriek. Deze is het enige zichtbare overblijfsel van de laat-romaanse Sint-Leonarduskerk, die tegenwoordig bekend staat als de Sint-Pietersbandenkerk. Dudzele was vroeger een belangrijke, lokale bedevaartsplaats waardoor de kerk groot is in omvang. 

Gezien de status van beschermd monument sinds 1939 en als dorpsgezicht sinds 1978, was het noodzakelijk om de restauratie van deze oude en waardevolle kerktoren aan te pakken. De kerktoren kampte met stabiliteitsproblemen, losse stenen en problemen met de goten. Door een grondige aanpak geven we hem de uitstraling terug die hij verdient.”

Restauratie kerktoren

10. Een rolstoelvriendelijk visponton

Op het wachtbekken van de Ronselarebeek in Dudzele werd een visponton voor mensen in een rolstoel geïnstalleerd. Dit is een houten ponton dat voorzien is van een opstaande boord. Zo kunnen rolstoelgebruikers er veilig vissen. Bovendien is er een parkeerplaats voorzien net naast de visplaats.

Deze visponton kwam er in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie van West-Vlaanderen, Sportvisserij Vlaanderen en de Oostkustpolder.

Een nieuw rolstoelvriendelijk visponton

11. Dudzele, hart voor de koers

Dudzele, Hart voor de koers was een opmerkelijk evenement dat plaatsvond toen het wereldkampioenschap wielrennen in 2021 door het dorp trok. Twaalf lokale verenigingen bundelden hun krachten om dit fantastisch evenement te organiseren. De inwoners van Dudzele waren verenigd in hun passie voor de wielersport en zorgden voor een onvergetelijke beleving tijdens dit evenement. Alle ritten werden op groot scherm uitgezonden en uiteraard konden de bezoekers er iets eten en drinken. Langs de straten van Dudzele werden kleurrijke vlaggen en spandoeken opgehangen, waardoor de hele gemeenschap werd ondergedompeld in een feestelijke sfeer. De toeschouwers juichten enthousiast voor de renners terwijl ze door de straten raasden, en de lokale horecagelegenheden openden hun deuren om bezoekers te verwelkomen en te voorzien van heerlijke lekkernijen. “Dudzele, Hart voor de koers” bracht niet alleen een levendige en energieke ambiance naar het dorp, maar versterkte ook de gemeenschapsbanden en creëerde onvergetelijke herinneringen voor alle betrokkenen.

WK wielrennen zorgde voor een leuke sfeer!

12. Sportief succes in Dudzele

Niet alleen wielrennen wordt warm onthaald in Dudzele, ook andere sportverenigingen behalen verschillende successen. Zo mocht VK Dudzele zich in seizoen 2021/2022 kronen tot kampioen in de reeks vierde provinciale voetbal! Ook de Krachtbalclub in Dudzele gooit hoge ogen. Met een gepassioneerde groep spelers en toegewijde trainers heeft de club indrukwekkende resultaten behaald op zowel regionaal als nationaal niveau. De vrouwen van Noordster Dudzele spelen in eerste nationale! De prestaties van de club hebben niet alleen de lokale gemeenschap trots gemaakt, maar hebben ook bijgedragen aan het stimuleren van interesse en deelname aan de sport in Dudzele. Met hun voortdurende succes en inzet blijft de krachtbalclub in Dudzele een inspiratiebron voor jonge spelers en een belangrijk onderdeel van het sportlandschap in de regio.

13. Kermis Dudzele, feest!

De kermis in Dudzele is jaar na jaar een groot succes. De kermis duurt vijf dagen met tal van evenementen. Afgelopen jaar vond de kermis plaats van vrijdag 5 augustus tot en met dinsdag 9 augustus. Op vrijdag begon het programma met een verklede kinderstoet die vertrok om 18.30 uur vanaf Zaal de Polder, gevolgd door de opening van de kermis om 19.15 uur. Op zaterdag was er een kunsttentoonstelling en een minivoetbaltornooi. Op zondag genoten de bezoekers van een rommelmarkt, braderie en diverse optredens. Op maandag en dinsdag vonden de laatste dagen van de VK Dudzele Kermis 3-daagse plaats met verschillende optredens. Het volledige programma bood een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijden en interesses.

PLANNEN VOOR DUDZELE

JOUW SUGGESTIE VOOR DUDZELE

Heb jij nog suggesties Voor Dudzele? Laat het dan zeker weten door te mailen naar [email protected]