Ga naar de inhoud

Afscheidsplaats en begraaftuin voor sterrenkindjes

Op een perceel naast de Centrale Begraafplaats van Assebroek zal een afscheidsplaats en begraaftuin voor sterrenkindjes aangelegd worden. “We willen ouders en familie van sterrenkindjes een aparte plaats geven waar ze kunnen rouwen. We willen hen ondersteunen door de afscheidsplaats in te richten met veel beplanting en kleur, middenin de natuur, zodat ze hier tot rust kunnen komen,” vertelt Mercedes Van Volcem.

Een begraaftuin zal worden aangelegd, waar sterrenkindjes begraven kunnen worden in biologisch afbreekbare urnes of kistjes. “We planten meer dan 30 soorten heidevegetatie aan in de begraaftuin, zodat deze het hele jaar door in kleur en bloei staat. We kozen bewust voor een natuurlijke setting met mooie, kleurrijke bloemen, om afstand te nemen van de formele begraafsfeer. Mensen komen tot rust in de natuur, het is de bedoeling dat ze dat hier ook kunnen doen,” zegt Mercedes Van Volcem.

Het uitstrooien wordt voorzien in een strooituin/prairietuin, deze wordt aangeplant met een mengeling van grassen en bloeiende vaste planten. Het is ook mogelijk om kistjes te begraven in een traditioneel begraafvakje. Op korte termijn zal een herdenkingskunstwerkje toegevoegd worden: “We zullen werken met vlindertjes om de sterrenkindjes te herdenken,” zegt Mercedes Van Volcem.

“Koppels die tijdens de zwangerschap of onmiddellijk na de geboorte een kindje verliezen, doorstaan een moeilijk en lang rouwproces. Om die reden is het belangrijk dat we als stadsbestuur inzetten op een volwaardige, mooie en troostbiedende afscheid- en rouwplek voor de Brugse sterrenkinderen” aldus schepen van burgerzaken en bevolking Jasper Pillen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *