Ga naar de inhoud

12. Ouderen als sterke, volwaardige burgers

Lees hier het programma rond het thema OUDEREN ALS STERKE, VOLWAARDIGE BURGERS


Ouderen als sterke, bloeiende inwoners

We hebben extra aandacht voor onze Brugse ouderen. Vandaag de dag is bijna één derde van de Bruggelingen ouder dan 60 jaar. Tegen 2030 zullen er bijna 40.000 zestigplussers in onze stad wonen. Zij verdienen een gezonde, fijne oude dag. Zij verdienen een gezonde en kwaliteitsvolle oude dag. We werken verder aan een leeftijds- en dementievriendelijke stad, want een leeftijdsvriendelijke stad is een inclusieve en toegankelijke gemeenschap die mogelijkheden creëert om de gezondheid, participatie en veiligheid voor alle inwoners te maximaliseren.

We betrekken ouderen bij het uittekenen van de toekomst van onze stad. Het is belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen en de connectie met hun stad niet verliezen.

Vanuit VOORBRUGGE  zorgen we ook voor onze oudere Bruggelingen. We ondersteunen hen om langer zelfstandig te kunnen wonen via maaltijden aan huis, poetshulpen,… .

We monitoren het aanbod van ouderenvoorzieningen zoals assistentiewoningen en woonzorgcentra. We zorgen er ook voor dat de publieke zorg betaalbaar blijft.

In Brugge moeten kinderen niet ‘bijleggen’ als hun ouders de kostprijs van hun verblijf niet volledig kunnen betalen. Er geldt een inkomensgarantie voor ouderen die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt, maar niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken.  VOORBRUGGE houdt dat zo, want goede zorg is een basisrecht.