Ga naar de inhoud

11. Jouw gezondheid, onze zorg

Lees hier het programma rond het thema ZORG EN GEZONDHEID


Jouw gezondheid, onze zorg

Een goede gezondheid (zowel fysiek als mentaal) is goud waard. Daarom willen we met  VOORBRUGGE alle Bruggelingen maximaal ondersteunen om zo lang mogelijk gezond te blijven.

We stimuleren een gezonde levenswijze en zetten in op een gezonde omgeving. We doen dat voor álle Bruggelingen, maar hebben extra aandacht voor kwetsbare mensen. Want: ‘arm maakt ziek en ziek maakt arm’…

‘Je goed in je vel voelen’ is een uitdaging voor iedereen. Een op drie Belgen krijgt te maken met psychische moeilijkheden in zijn leven. Daarom zetten we in op mentale veerkracht, goede zorg en de integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze samenleving.

Sterke, toegankelijke en betaalbare zorg is belangrijk voor iedereen. Want ieder van ons heeft weleens zorg nodig, na een ongeval, bij ziekte of als we minder mobiel worden.

VOORBRUGGE werkt verder aan een zorgsysteem dat nabij is, kwaliteit biedt en op maat is van jouw noden.

We zorgen tegelijk voor de mensen die zorgen: het professionele zorgpersoneel, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers. We ondersteunen hen zodat zij zich kunnen blijven inzetten. Want de toekomstige zorg moet een goede combinatie zijn van professionele zorg en informele zorg.

Zorg is vooral een Vlaamse bevoegdheid en geen stedelijke bevoegdheid. Toch is Brugge echt een zorgstad met zo’n 12.000 mensen werkzaam in de zorgsector (ziekenhuizen, familiehulp, …). 

De stad Brugge zet sterk in op welzijn en zorg. Ze heeft vandaag niet een regierol maar fungeert ook als actor in de kinderopvang (de Blauwe lelie), de maaltijdbedeling, de woonzorgcentra (VZW Mintus).  In Brugge zijn er niet alleen twee ziekenhuizen AZ Sint -Jan en Sint-Lucas maar is er ook de OLV kliniek in Sint-Michiels.

Het onze absolute prioriteit om ervoor te zorgen dat mensen steeds naar een huisarts en tandarts kunnen en ze niet op wachtlijsten geraken.