Ga naar de inhoud

10. Tijd voor transitie: klimaat

Lees hier het programma rond het thema KLIMAAT


Klimaat: toekomstgericht en sociaal

De Europese Green Deal stelt dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. VOORBRUGGE wil met een ambitieus en sociaal klimaatbeleid een lokale bijdrage aan deze doelstelling leveren.

Met VOORBRUGGE engageren we ons om tegen 2030 al naar de halvering van onze CO₂-uitstoot te gaan. Dat is een ambitieuze, maar onmisbare stap om de zorgen van morgen vandaag al aan te pakken !   

De klimaatuitdaging is ernstig te nemen.  Het regent heel hard. Soms is te veel te nat (laatste tien maanden nooit zoveel regen als in de laatste 40 jaar) en soms is het veel te droog. De wereld is in verandering.  We zullen ons moeten aanpassen en grondig voorbereiden.  Niet alleen omdat het nodig is voor onszelf maar vooral voor onze kinderen en de toekomstige generaties.  We proberen op een positieve manier draagvlak te creëren om in onze stad mensen te overtuigen concrete en noodzakelijke stappen te zetten.

De stad zelf moet daarbij het goede voorbeeld geven :

  1. VOORBRUGGE zet in op isolatie van gebouwen en verwarmt energiezuinig en zet in op hernieuwbare energie (gebouwen) . We verbruiken zo weinig mogelijk energie.
  2. VOORBRUGGE moedigt mensen aan om zich slim, gezond te verplaatsen en we zetten stappen naar fossielvrij te verplaatsen en realiseren walstroom in de haven  (mobiliteit)
  3. VOORBRUGGE zet in op duurzaam en circulair ondernemen (economie)
  4. VOORBRUGGE wil  investeren in water robuuste wijken (publiek domein)
  5. VOORBRUGGE zet in op ontharding
  6. VOORBRUGGE zet in op bos en natuur, bomen, gevelplanten, hittestress en biodiversiteit en investeren in natte natuur voor koolstofopslag

We starten in Brugge ook niet van nul, er zijn al heel wat initiatieven die de lokale uitstoot van CO₂ verminderen en de productie van hernieuwbare energie stimuleren.

Concreet is het de ambitie van VOORBRUGGE om verder de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en te zorgen voor een rechtvaardige en sociale klimaattransitie.