Ga naar de inhoud

7. Brugge, een cultuurhistorische stad vol cultuur, sport en kwalitatieve evenementen

Lees hier het programma rond het thema BRUGGE, EEN CULTUURHISTORISCHE STAD VOL CULTUUR, SPORT EN KWALITATIEVE EVENEMENTEN


Brugge, een bruisende stad: cultuur, sport, evenementen

Prachtige pleinen en parken zonder volk en lege theaters, clubs en cafés. Een oorverdovende stilte en iedereen die thuis voor zijn eigen persoonlijk scherm zit. Neen, toch? Een stad zonder cultuur, zonder beleving en beweging is ondenkbaar. Brugge is waar we samen feesten, samen sporten, samen nieuwe herinneringen maken om met elkaar te delen, niet online, maar in het echt.

Ons hart klopt VOORBRUGGE omdat het een bruisende en creatieve stad is, met een breed aanbod qua cultuur en sport. Met een waaier aan verenigingen en diverse organisaties, evenementen zoals De Warmste Week, Feest in het Park, Cactusfestival, Benenwerk, populaire openluchtfestivals als Bomblocat en We Can Dance in Zeebrugge, die er samen voor zorgen dat Brugge zo’n fijne stad is om in te wonen en te leven.

VOORBRUGGE wil die positieve energie behouden en het Brugs creatief engagement versterken. Een stad is pas echt leefbaar als er leven in de brouwerij is. Zowel ondernemers als artiesten en kunstenaars moeten er aan hun trekken komen.

We willen een cultuur van vertrouwen, minder regels, meer ruimte voor innovatie en experiment met meer dialoog en respect voor elkaar.

We willen vanuit het beleid vermijden dat Brugge een ‘slaapstad’ wordt. Wij geloven dat een stad kan bruisen met respect voor de bewoners. Onze aanpak omvat nabijheid, zorg en grenzen stellen, met een focus op preventie. Vertrouwen in organisatoren en ondernemers moet zorgen voor een klimaat waarin we goede afspraken kunnen maken zodat leefbaarheid en beleving hand in hand kunnen gaan. Pas dan spreken we van een boeiende stad.

Cultuur, sport en feesten zijn niet alleen plezierig, maar zijn ook goed voor het welzijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat die beleving zorgt voor een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en een sterker sociaal netwerk. We mogen stellen dat beleving ook een antigif is tegen polarisatie. Tot diep in de wijken brengen evenementen mensen samen, en zien en voelen we de rijkdom van creatieve culturele expressie en sociaal samenzijn als onmisbaar onderdeel van het welzijn van de stad. Dat zien we zeker terug bij de supporters van onze twee Brugse voetbalploegen. Omdat ze onze stad sportief op de kaart zetten, maar vooral door de maatschappelijke stempel die ze drukken, hebben zij recht op een doorbraak in het stadiondossier. VOORBRUGGE wil hier dan ook werk van maken en het dossier positief afronden voor Club Brugge en Cercle Brugge.

VOORBRUGGE gelooft in de verbindende kracht van cultuur, over alle sectoren heen. We geloven in de magie van verbeelding en verwondering, en daarom zetten we ons 100% achter de kandidatuur van Brugge als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030.

Cultuur, sport, uitgaan en evenementen hebben ook een positieve economische impact op Brugge. Niet alleen bieden deze sectoren extra werkgelegenheid aan o.a. muzikanten, kunstenaars, horecapersoneel, technici voor licht en geluid, podium- en decorbouwers, sportcoaches, vrijwilligers en taxichauffeurs, maar is het voor Brugse bedrijven tevens gemakkelijker om talentvolle mensen aan te trekken en zodoende extra invloed uit te oefenen op de arbeidsmarkt.

Belangrijk is dat het nachtleven en de vrijetijdsbesteding toegankelijk, betaalbaar, veilig en vooral plezierig en ontspannend zijn voor iedereen. Een succesvol beleid vereist minder regels en meer vertrouwen, meer creativiteit en een goeie mobiliteit, duidelijke keuzes en heldere communicatie op vlak van stadsontwikkeling, mobiliteit, veiligheid, inclusie en netheid. VOORBRUGGE wil iedereen mee!