Ga naar de inhoud

13. Inclusie

Lees hier het programma rond het thema INCLUSIE


Brugge, een stad van en voor iedereen

‘Iedereen anders, allemaal Bruggelingen’ Dat is de fundamentele overtuiging die

VOORBRUGGE dagelijks in de praktijk brengt. Wat onze socio-economische achtergrond, seksuele voorkeur, genderidentiteit, leeftijd, geslacht, herkomst, beperking, levensbeschouwing of moedertaal ook moge zijn: er is altijd meer dat ons verbindt dan dat ons verdeelt. Wij willen van Brugge een inclusieve stad maken.

Dat vraagt op elk maatschappelijk domein een doelgroepgerichte aanpak. Of het nu over ons onderwijs, de werkvloer, de publieke ruimte, een woning of de vrije tijd gaat: elke Bruggeling moet volwaardig kunnen participeren. Zonder gelijkwaardige participatie geen gelijke kansen.

Voor heel wat groepen in een maatschappelijk kwetsbare positie is die inclusie echter nog verre van een realiteit. De vrijheid hebben om je te kunnen verenigen als groep of gemeenschap, blijft een belangrijke basis tot emancipatie. Dat biedt mensen een veilige plek, de mogelijkheid om kracht te putten uit het delen van ervaringen en om samen belangen te verdedigen. We ondersteunen daarom verenigingen en adviesraden van doelgroepen.

Tot slot: VOORBRUGGE draagt het principe ‘nothing about us, without us’ hoog in het vaandel.

Maar dit betekent ook dat we als stadsbestuur prioriteit moeten geven aan het realiseren van een inclusieve samenleving op alle terreinen: in het onderwijs, in vrije tijd, in economie en werk, op de woningmarkt, …. 7 op 10 inwoners vindt dat de stad moet inzetten op maatregelen om het samenleven tussen inwoners te stimuleren[1]. Samen met partners moeten we inzetten op een open dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in onze stad, zodat ze elkaar nog beter leren kennen en waarderen.

Daarnaast moeten we inzetten op maatschappelijke integratie van nieuwkomers, zodat ze onze taal en gewoonten leren kennen en hun eigen plek in onze samenleving kunnen vinden. Hierbij moeten we in eerste instantie aandacht hebben voor de groeiende groep kinderen en jongeren van een andere herkomst in onze stad, maar zeker ook voor hun ouders/opvoedingsverantwoordelijken. Slechts wanneer het ganse gezin stappen kan zetten in het kader van maatschappelijke integratie, zullen de kinderen hun mogelijkheden maximaal kunnen ontwikkelen. Tenslotte moeten we ook een Zerotolerantie hanteren als het gaat over discriminatie en racisme. Op die manier willen we streven naar een inclusieve en respectvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt, ongeacht hun culturele achtergrond!