Ga naar de inhoud

8. Opgroeien: jeugd, kinderopvang en onderwijs

Lees hier het programma rond het thema OPGROEIEN: JEUGD, KINDEROPVANG EN ONDERWIJS


Kinderopvang, onderwijs, jeugd: veilig en gelukkig opgroeien in onze stad

Elk kind en elke jongere moet op een veilige en gelukkige manier kunnen opgroeien in onze stad. Brugge moet een stad zijn waar ze naar hartenlust kunnen samenkomen, spelen en leren.

VOORBRUGGE wil kinderopvang, kleuteronderwijs, lager onderwijs, middelbaar en hoger onderwijs van de beste kwaliteit, met plaats en gelijke kansen voor elk kind om zich te ontplooien, van in de wieg tot volwassenheid. Die gelijke kansen garanderen het welzijn en de vrijheid van elke jongere, en onze gemeenschappelijke welvaart.

Ieder kind verdient een goede start in het leven, ongeacht waar zijn wieg staat. Tijdens de eerste duizend dagen van ons leven wordt de basis gelegd voor onze sociale ontwikkeling, taalvaardigheid, slaagkansen binnen het onderwijs, succes op de arbeidsmarkt en nog veel meer. Elke euro die we investeren in de eerste levensjaren van een kind, levert later 4,4 euro op omdat we die niet moeten uitgeven aan extra (herstel)zorg.

Goeie kinderopvang heeft een zeer positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Een kinderopvang waar onze allerjongsten zich veilig kunnen ontwikkelen, in een warme omgeving en binnen een sterk pedagogisch kader, is toegankelijk en betaalbaar voor elk gezin. Ouders worden maximaal betrokken. Met 58,3 opvangplaatsen per 100 kinderen doen we het goed in Brugge, maar het kan nog beter. Ook de personeelsbezetting in de stedelijke kinderopvang moet beter om kwaliteit en stabiliteit in elke opvanglocatie te garanderen.

VOORBRUGGE staat voor kwaliteitsvol onderwijs en zet vol in op gelijke onderwijskansen voor elk kind. Een goede kennis van het Nederlands is hierbij essentieel.

We bieden dan ook extra ondersteuning aan kinderen met een taalachterstand.

VOORBRUGGE wil er voor zorgen dat geen enkel kind met honger op school zit, een plek vindt om goed te kunnen studeren en de nodige vaardigheden leert.

Volgens de recentste cijfers (2022-2023) waren meer dan 3.000 leerlingen nog te vaak onwettig afwezig[1]. Dat aantal stijgt vooral in onze basisscholen. Dat is onaanvaardbaar.

We gaan voor sterke netwerken rond het gezin, met de school als centrale plek waar welzijns- en andere actoren samenkomen. Zorg op school maakt voor ons deel uit van een sterk lokaal sociaal beleid. Er wordt op dat vlak veel verwacht van leerkrachten. Daarom moeten we hen ondersteunen in hoe ze omgaan met de uitdagingen.

VOORBRUGGE wil ook dat onze stad uitgroeit tot een echte studentenstad. Duizenden jongeren komen er kennis opdoen; tegelijk gaan ze er uit en smeden ze vriendschappen voor het leven. Brugge zou Brugge niet zijn zonder zijn studenten. Het blijft echter een uitdaging om ze na hun studies ook hier te houden.

In hun vrije tijd bouwen jongeren hun netwerken uit. Daarom is het Brugse vrijetijdsaanbod van onschatbare waarde. We ondersteunen het vrijwillig engagement van kinderen en jongeren zodat iedereen ruimte heeft om te experimenteren en een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Tot slot: Brugge moet een stad op maat van álle kinderen en jongeren zijn. We moeten naar hen luisteren, hen ondersteunen en mede-eigenaarschap geven van de publieke ruimte in onze stad. VOORBRUGGE zal ervoor zorgen dat de stem van kinderen en jongeren gehoord wordt. Jong geleerd is oud gedaan: als kind al mogen meepraten en meebeslissen zorgt voor betrokken en kritisch maar constructief denkende volwassenen.