Ga naar de inhoud

GEREALISEERD IN SINT-PIETERS

Met een grote toewijding aan onze geliefde stad en haar deelgemeenten is het onze ambitie om Brugge te zien blijven groeien, bloeien en boeien in de komende periode. Onze visie op de toekomst van deze prachtige stad borduurt voort op reeds behaalde realisaties waarvoor Schepen Van Volcem, bevoegd voor het publieke domein, financiën en eigendommen veel realiseerde voor de Bruggeling.  Ze liet de stad en haar inwoners bloeien. Op deze weg wenst VOORBRUGGE door te gaan. Het boeit ons om mensen te laten bloeien en groeien in een kwalitatieve omgeving waar het leuk is om te wonen, te werken en te genieten.

Heb jij nog ideeën om Sint-Pieters beter te maken? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen naar info@voorbrugge.be

1. Bloemen kleuren Sint-Pieters

In de afgelopen legislatuur heeft het werd in Brugge, onder impuls van schepen van publiek domein Mercedes Van Volcem, met groot enthousiasme geïnvesteerd in het planten van bloembollen doorheen de stad.

In 2018, vorige legislatuur, bloeiden nog ongeveer 115.000 bloembollen in Brugge. Sedert deze legislatuur groeide dit aantal aanzienlijk. Met 425.000 bloembollen in 2019, 630.000 in 2020, 540.000 in 2021 en 455.000 bloembollen in 2022 staat de teller deze legislatuur al op meer dan 2 miljoen! Ook deelgemeente Sint-Pieters werd danig in de bloemetjes gezet door Mercedes Van Volcem.

“Wat grijs is wordt fleurig, wat hard is wordt levendig”. Met bloemen en meer groen kan je de stad opfleuren en ook de inwoners.  Veel mensen kunnen geen bloemen kopen maar zien graag bloemen op een rond punt, een park, de straat. In Sint-Pieters zijn er veel sociale woningen en ook aan de Beekweg en diverse plaatsen liet ik het openbaar domein opfleuren.  Ook bankjes en picknickbanken in het openbaar domein zorgen ervoor dat mensen kunnen samenkomen. Zo leven mensen meer buiten en genieten ze van de publieke ruimte.  Investeren in publieke ruimte is een heel sociaal beleid.  Iedereen, rijk of arm, oud of jong kan er op gelijke wijze van genieten”.  Zeg het met bloemen is bloemetje, een opsteker, voor onze inwoner.”

Jaar 2019:

  • Sint-Pieterszuidstraat/Pathoekeweg: 39.000 bloembollen
  • Sint-Pieterskerk: 2.500 bloembollen
  • Rustenburgwijk: 27.500 bloembollen
  • Lodewijk Gilliodtsplein: 3.000 bloembollen

Totaal: 72.000 bloembollen

Jaar 2020:

  • Beekweg: 100.000 bloembollen zodat de mensen uit het appartementsgebouw op een bloemenveld kunnen kijken
  • Sint-Pieterskerklaan: 20.000 bloembollen (nu heraanleg maar ze komen terug)

Totaal: 120.000 bloembollen

Jaar 2021:

  • Beekweg: 30.000 bloembollen
  • Vaartstraat: 20.000 bloembollen

Totaal: 50.000 bloembollen

Jaar 2022:

  • Beekweg: 15.000 bloembollen
  • Politiehuis: 5.000 bloembollen
  • Rustenburgpark: 2.000 bloembollen
  • Park ter Poele: 6.000 bloembollen
  • Vaartstraat: 600 bloembollen
  • Poelweg: 300 bloembollen
  • Klippestraat: 5.000 bloembollen
  • Viaductstraat: 2.000 bloembollen
  • Molengeleed: 5.000 bloembollen
  • Poelweg speelplein: 2.000 bloembollen

Totaal: 42.900 bloembollen

Totaal Sint-Pieters    
In Sint-Pieters stopten we in vier jaar tijd (2019-2022) maar liefst 285.000 bloembollen in de grond
. In de deelgemeente, waar 28 procent van de woningen sociale woningen zijn, besteedden we extra aandacht aan de bebloeming om de leefbaarheid te verbeteren en de omgeving op te fleuren. Dit heeft een grote impact op het straatbeeld: per Bruggeling zijn er in deze legislatuur zo’n 17 bloembollen aangeplant.

2. Ooievaarsnesten en bloementorens in Sint-Pieters

Naast investeringen in het aanplanten van bloembollen op het openbaar domein, nam de schepen van openbaar domein ook initiatief om ooievaarsnesten te plaatsen op het rondpunt op de Blankenbergse Steenweg / Oostendse Steenweg en aan de verkeerslichten aan de kerk.

Er werden ook bloembakken gehangen aan de hekkens aan de kerk.

Bij aanvang van de ambtstermijn waren er slechts 20 bloemtorens in de stad. Mercedes Van Volcem leverde de afgelopen jaren extra inspanningen waardoor maar liefst 56 extra bloementorens konden geplaatst worden. 2 daarvan zijn te bewonderen in Sint-Pieters. Daarin zijn zo’n 3.600 bloemen geplant.

Afgelopen jaar mocht de dienst openbaar domein opnieuw 25 ooievaarsnesten plaatsen in de stad en haar deelgemeenten, waarvan 7(!) te bewonderen zijn in Sint-Pieters. Geen enkele (deel)gemeente doet daarmee beter.

Al deze initi atieven hebben geleid tot een aantrekkelijke en levendige omgeving in Sint-Pieters. Schepen Van Volcem had dit resultaat voor ogen aan het begin van deze bestuursperiode. “Inwoners en bezoekers zien genieten van een aangename en groene leefomgeving geeft mij kracht om door te gaan”, aldus schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem. Ze blijft zich inzetten voor dergelijke projecten om de levenskwaliteit en het welzijn van de gemeenschap te bevorderen.

3. Ronde punten fleuren op

Onder impuls van schepen Mercedes Van Volcem staan Brugge en haar deelgemeenten al de hele legislatuur in bloei. Ook in Sint-Pieters werden forse inspanningen gedaan. De verschillende ronde punten zijn het zien waard.   Er werden ook bloemen geplant aan het rond punt aan de Vaartstraat en aan het Lodewijk Gilliodtsplein (nazien)

4. Nieuwe bomen

Het vergroeningsverhaal waar schepen Mercedes Van Volcem sinds deze legislatuur aan timmert, stopt NIET aan de rand van de binnenstad. Ook buiten de stadsrand, in de deelgemeenten, worden volop inspanningen geleverd om te vergroenen en te ontharden waar mogelijk. In het park aan de Beekweg bijvoorbeeld werden in 2021 door weer en wind 24 nieuwe Japanse kerselaars aangeplant en er komen ook nieuwe bomen in de Sint-Pieterskerklaan.

 “Bomen zijn heel belangrijk voor de omgeving. Ze zorgen enerzijds voor zuurstof, maar bieden ook de nodige bescherming. Daarnaast creëren  ze ook aangename en uitnodigende ruimtes waar mensen kunnen samenkomen, wandelen, sporten en ontspannen”, klinkt het bij schepen Van Volcem.

5. Bebloemingsactie ook in Sint-Pieters een succes

Naast al het werk van de stadsdiensten zijn de Bruggelingen, de voorbije jaren, zelf enthousiast om hun stad en deelgemeenten op te fleuren. De grote bebloemingsactie kent dan ook jaar na jaar opnieuw een groot succes bij de Brugse buurtcomités. Begin 2023 zijn zo’n 109.533 bloemetjes aangevraagd door 203 buurtcomités. Dit is goed voor maar liefst 35.323 rode hanggeraniums en 74.210 roze, witte en paarse petunia’s, die de Brugse straten zullen opfleuren. Het enthousiasme om bloemetjes buiten te zetten blijft groeien. Wanneer je bloemen in de buurt ziet, wekt dat natuurlijk alleen maar het enthousiasme op om zelf ook bloemetjes te zetten.

In Sint-Pieters werden zo’n 8.720 bloemen aangevraagd. Daarmee blijven enkel Sint-Andries, Sint-Michiels, Sint-Kruis, Assebroek en het Centrum hen voor.

6. Sint-Pieterskerklaan krijgt totale make-over  

De straat wordt volledig heraangelegd en ook de nutsmaatschappijen voerden reeds werken uit.  De riolering wordt volledig vervangen omdat ze compleet was versleten, de voetpaden worden verbreed, de parkeervakken zijn in mooie kasseien, de verlichting wordt verled. 

Het is een lange straat die een mooie laan zal worden met groen en bomen.  De investering beloopt 3.102.162,48 aantal euro waarvan 1.210.534,32 euro stadsaandeel en het overig deel op de rekening van Aquario, de rioolbeheerder.   

Er wordt tweerichtingsverkeer ingesteld, waarbij rekening wordt gehouden met het openbaar vervoer van De Lijn. Daarnaast wordt de rijweg vernieuwd in asfalt. Om de snelheid te verminderen, kozen we ervoor om een groene middengeleider te plaatsen nabij de stadsdiensten, waar ook uitleendiensten plaatsvinden.

De vernieuwing omvat ook de installatie van nieuwe openbare verlichting, zitelementen om de 100 tot 150 meter, spelelementen bij het kruispunt met de Palingstraat, verlaagde boordstenen bij opritten en oversteekpunten, en voetpaden van minstens 1,5 meter breed. Verder zal er een afgescheiden parkeerstrook zijn en wordt er meer groen toegevoegd in de vorm van grassen, vaste planten, kleine heesters en een grasstrook in de parkeerstrook.

In totaal zullen maar liefst 141 nieuwe bomen worden geplant om het groene karakter te versterken. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar het verminderen van onnodige verhardingen, waardoor de straat een meer aantrekkelijke en duurzame uitstraling krijgt. De werkzaamheden aan de Sint-Pieterskerklaan beloven een positieve verandering te brengen en de straat te transformeren tot een moderne en groene omgeving. Het waren uiteraard grote en grondige werken met hinder.

Fase 1 van de werkzaamheden is ondertussen achter de rug. In fase 2 rest ons enkel nog de rijweg van asfalt te voorzien. Fase 3 is lopende, waarna de vierde fase wordt aangevat.

7. De Slachthuisstraat werd volledig heraanlegd, Sint-Pieterszuidstraat en Blauwhuisstraat kregen nieuwe fietspaden

In 2021 realiseerden we nieuwe fietspaden in de Slachthuisstraat, Sint-Pieterszuidstraat en ook de Blauwhuisstraat kreeg een nieuw fietspad. Naast de aanleg van de fietspaden was er ook aandacht voor het groene karakter van de omgeving. Er zijn maar liefst 42 nieuwe bomen aangeplant, wat de natuurlijke uitstraling verder zou versterken. De totale kosten van het project werden geraamd op 358.000 euro, wat een investering was in de veiligheid en het comfort van fietsers in Sint-Pieters.

8. Ook Sint-Pietersnoordstraat, Lodewijk Gilliodstplein en Rond den Heerdstraat aangepakt

Na de voetpaden in de Sint-Pietersnoordstraat, pakten we ook de Rond den Heerdstraat verder aan. Ook daar voerden we een heraanleg uit van de rijweg en vernieuwden we het voetpad. De werkzaamheden werden gefaseerd uitgevoerd. Schepen van openbare ruimte Mercedes Van Volcem zette hiermee een belangrijke stap in het verbeteren van de infrastructuur en verkeerssituatie in de genoemde straten.

9. Park ten Poele

Naast de grootse plannen met het recreatiedomein Sint-Pietersplas maakte Mercedes Van Volcem ook werk van het Park ten Poele. Daar werden de wandelbrugjes vernieuwd, 40 groene stoeltjes geplaatst en maar liefst vijf nieuwe picknickbanken.  Ook het slib rond het kasteel verwijderd (grachten).

Het park is ideaal om met het gezin te vertoeven tijdens de vakanties of in het weekend. Er zijn schaapjes te bewonderen en een speelplein waar kinderen kunnen genieten van leuk spelplezier. 

10. Nieuwe picknickbanken op diverse plaatsen in Sint-Pieters

Vanuit haar bevoegdheid als schepen van openbare ruimte heeft zette Mercedes Van Volcem deze bestuursperiode fors in op de opmaak en uitrol van een picknickplan. Ook Sint-Pieters kreeg daarin speciale aandacht. Park Ten Poele kreeg eerst 5 picknickbanken en in Sint-Pietersplas plaatsten we er nog eens 10. Sinds 2021 is dit aantal aanzienlijk uitgebreid, met maar liefst 8 nieuwe picknickbanken aan de Beekweg. Daarnaast zijn er ook picknickbanken geplaatst bij de volkstuintjes Rustenburg en De Wissel.

Met deze toevoegingen wordt er volop ingezet op het creëren van gezellige en comfortabele plekken waar inwoners en bezoekers van Sint-Pieters kunnen genieten van een heerlijke picknick in de prachtige omgeving.

“De opmaak en uitrol van het picknickplan kadert binnen mijn visie om de stad en haar deelgemeenten leefbaarder te maken. Als we de gezelligheid van onze mooie stad en haar deelgemeenten willen versterken, moeten we daartoe ook mogelijkheden voorzien. Veel groen en nieuwe picknickbanken dragen hiertoe bij”, klinkt het bij Van Volcem.  

11. Nieuwe onderdoorgangen in Sint-Pieters

In Sint-Pieters spant Mercedes Van Volcem zich in om twee extra onderdoorgangen te realiseren in het kader van het derde spoor. Ter voorbereiding van de realisatie van de twee nieuwe onderdoorgangen (ODG 1 & 2) worden de hellingen en steunmuren eerst aangelegd. Later zullen de effectieve werkzaamheden plaatsvinden. Onderdoorgang 3 is in 2018 al in gebruik genomen.

  1. Onderdoorgang 1 (ODG 1): Deze onderdoorgang voorziet in de verbinding van de Rustenburgwijk naar de randparking Waggelwaterstraat. De planning is dat de verbreding van het spoortalud tussen de Oostendse Steenweg en het kanaal Brugge-Oostende (Waggelwater) wordt gerealiseerd. De nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang aan de Waggelwaterstraat zal hierbij worden gerealiseerd.
  • Onderdoorgang 2 (ODG 2): Deze onderdoorgang zal de verbinding verzorgen tussen de Blankenbergse Dijk en het centrum van Sint-Pieters. De bouw ervan kan naar verwachting pas starten vanaf 2025, met de bouw van de steunmuur ter hoogte van de Blankenbergse Steenweg, nabij het station Brugge, en het versterkte talud langs de Blankenbergse Dijk. Er wordt echter geprobeerd om dit eerder te realiseren. Deze onderdoorgang is bedoeld voor fietsers en voetgangers.
  • Onderdoorgang 3 (ODG 3): ODG 3 vormt de verbinding tussen de Stationslaan en de Hendrik Consciencelaan. Deze onderdoorgang is al in gebruik genomen in april 2018 en vergemakkelijkt de toegang tot deze gebieden.

Ondanks de financiële uitdagingen en mogelijke vertragingen blijft Mercedes Van Volcem zich inzetten om de geplande onderdoorgangen te realiseren en zo de verbindingen in Sint-Pieters te verbeteren met het rusthuis in Sint-Pieters en met het AZ-Sint-Jan.

12. Hondenloopweide aan Park Ter Poele tegen eind zomer 2023

Goed nieuws voor hondenliefhebbers in Sint-Pieters! Tegen het einde van de zomer in 2023 zal er een nieuwe hondenloopweide worden gerealiseerd aan Park Ter Poele. Deze nieuwe voorziening biedt honden de mogelijkheid om vrij te rennen, te spelen en sociale interactie te hebben met andere honden.

Het initiatief voor de aanleg van de hondenloopweide komt voort uit de toenemende vraag van hondeneigenaren naar een veilige en afgebakende ruimte waar hun trouwe viervoeters vrij kunnen bewegen. Schepen van openbare ruimte Mercedes Van Volcem heeft gehoor gegeven aan deze vraag en besloten om de hondenloopweide te realiseren, waardoor honden en hun baasjes kunnen genieten van een speciaal daarvoor bestemde ruimte.

De locatie van de hondenloopweide aan Park Ter Poele is zorgvuldig gekozen, rekening houdend met de behoeften van zowel honden als omwonenden. Het is een strategische plek die goed bereikbaar is en voldoende ruimte biedt voor honden om vrij te kunnen bewegen. Bovendien zal de hondenloopweide worden omheind, waardoor de veiligheid van de honden te allen tijde gewaarborgd is.

13. Grootse plannen met de Sint-Pietersplas

Mercedes Van Volcem heeft grootse plannen met het recreatiedomein Sint-Pietersplas. “Met de strategische aankoop van 6,3 hectare grond en hoeve met erfgoed, ter uitbreiding van het bestaande park, werd de laatste stap gezet richting het opstellen van een concreet masterplan om het park opnieuw in te richten. Dat masterplan is ondertussen een feit”, vertelt een fiere schepen van publieke ruimte Mercedes Van Volcem. Er werd een evenwicht gevonden tussen sport, recreatie en natuur. Het plan omvat onder andere een publieke zwemzone, multifunctionele sportvelden, een bikepark en een nieuw sportgebouw. Daarnaast worden er voorzieningen toegevoegd zoals een geboortebos, paintball, een hondenlosloopweide en een hondenzwemzone. Wandelaars zullen kunnen genieten van een speciaal aangelegde wandellus. Het gebied wordt een groene parel met natte natuur, dieren en klimaatbestendige aanleg, inclusief wandel- en fietspaden. 

De uitbreiding omvat ook de hoeves De Walle en Blankenbergse Dijk 155, waarbij de laatste wordt ingericht met schapenbegrazing en populieren. Het gebied wordt opgedeeld in landschapskamers, met open ruimtes verdeeld door bomen met onderbegroeiing, en voorpleintjes worden ontmoetingsplekken voor omwonenden en bezoekers. Schepen Van Volcem blijft zoeken naar aangrenzende percelen om het gebied nog verder uit te breiden. De realisatie van dit droomplan voor de Sint-Pietersplas is werkelijkheid geworden waardoor het een aantrekkelijke bestemming blijft voor wandelen, fietsen, sport en recreatie in Brugge.

14. Omgeving Tempelhof

Vanuit haar mandaat als schepen van openbaar domein heeft Mercedes Van Volcem besloten om de omgeving van het Tempelhof aan te pakken. In de zitting van 13 december 2021 keurde zij het voorontwerp voor de omgevingsaanleg van het Tempelhof principieel goed. Inmiddels is ook de omgevingsvergunning voor dit project verleend.

Het ontwerp focust op een aantal belangrijke uitgangspunten. Er wordt gestreefd naar het behoud van zoveel mogelijk bestaande beplanting en het minimaliseren van verharding. Het terrein krijgt een nieuwe toegang via buurthuis ’t Meulentje, terwijl de oude toegang wordt verwijderd. Het doel is om het terrein te vergroenen en zo meer speelmogelijkheden te bieden aan kinderen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan het bufferen van de treinsporen.

Waar verharding nodig is, wordt deels gekozen voor waterdoorlatende bestrating met grasdallen die qua stijl goed passen bij de architectuur van het nieuwe jeugdlokaal. Dit voldoet tevens aan de brandveiligheidsvoorschriften. Op het centrale plein is een ruime vrije zone voorzien, zodat de brandweer daar indien nodig kan opereren.

Het terrein heeft als hoofddoel om de jeugd een groene ontmoetings- en speelplaats te bieden, waar veel mogelijk is. Het grasveld blijft bewust open, zodat de jeugdbeweging ongehinderd kan spelen en organiseren. Hoogstambomen zijn verspreid over het hele terrein aangeplant om schaduw te bieden op zomerse dagen. De luifel en de fietsenstalling dienen als verkoeling en beschutting bij regen. De fietsenstalling is goed toegankelijk en bereikbaar aan beide zijden.

Met dit besluit wil Van Volcem ervoor zorgen dat het Tempelhof en de jeugdlokalen aantrekkelijke en groene plekken worden voor de jeugd, waar ze veilig kunnen spelen en samenkomen.

15. Nieuw woonzorgcentrum op Sint-Pieters

Schepen van financiën Mercedes Van Volcem maakte budgetten vrij voor Mintus om een nieuw woonzorgcentrum in de Sint-Pietersmolenwijk te realiseren in Sint-Pieters. Sinds 2 mei 2023 is dit indrukwekkende project van Mintus operationeel. Het woonzorgcentrum is een groot en modern complex dat een breed scala aan faciliteiten biedt aan de nieuwe bewoners, inclusief de kinderopvang van de Blauwe Lelie. Het ontwerp van het gebouw, gelegen in een rustige omgeving, biedt een prachtig uitzicht op de Sint-Pieterplas. 

Het WZC Sint-Pietersmolenwijk, het grootste en modernste woonzorgcentrum van de stad, biedt onderdak aan bijna 120 bewoners die zijn verhuisd vanuit Huize Minnewater. Met 232 kamers en een dagverzorgingscentrum dat plaats biedt aan 30 personen, is het gebouw in de eerste plaats een woonzorgcentrum, hoewel er ook plannen zijn voor een kinderdagverblijf en uitbreiding van het dagverzorgingscentrum in de toekomst. Het stadsbestuur waardeert de inspanningen van Mintus om deze moderne en hoogwaardige zorgvoorziening te realiseren en zal samenwerken met Mintus om ervoor te zorgen dat de bewegwijzering snel wordt geïmplementeerd, zodat bezoekers het woonzorgcentrum gemakkelijk kunnen vinden en hun geliefden kunnen bezoeken.

16. Het Duivekeetbos en Ooievaarsbos breiden uit

De dienst openbaar domein heeft op verschillende plaatsen in de stad geboortebossen aangelegd waaronder het Ooievaarsbos en het Duivekeetbos in Sint-Pieters.

Het aanplanten van geboortebossen is een mooie traditie die Mercedes Van Volcem met haar diensten graag wilde voortzetten. Kinderen die nu geboren worden, zijn de toekomst zijn en het ze wil, samen met hen, werken aan een groene omgeving en duurzame toekomst. Voor de kinderen zal het leuk zijn om later terug te keren en ‘hun’ boom te kunnen bewonderen.

Schepen van Bevolking Jasper Pillen (VOOR BRUGGE) duidt dat er in 2021 maar liefst 992 baby’tjes in Brugge zijn geboren. Voor elk van hen wenst hij hen een mooi en lang leven, waarin ze kunnen groeien en hun volledige potentieel kunnen benutten. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE) stelt dat bomen een belangrijke rol spelen in de stad, omdat ze helpen om de hitte te temperen en fungeren als natuurlijke airconditioners. Bovendien draagt meer groen bij aan een waterrobuuste stad, waarbij regenwater beter in de bodem kan doordringen, overstromingen voorkomen worden en het grondwaterpeil wordt aangevuld.

Als aandenken ontvingen alle kindjes die hebben deelgenomen aan de plantactie een t-shirt, en bij de ingang van het bos staat nu een bord met de namen van alle kindjes die een boom hebben geplant. Beide schepenen zijn trots op deze initiatieven en blijven werken aan het vergroenen van de stad en het creëren van een duurzame leefomgeving voor de volgende generaties.

17. De Krakelebrug wordt vernieuwd

Nadat in september 2022 de Krakelebrug niet meer werkte door een aanvaring, moest het verkeer omrijden, wat voor drukte op de omliggende bruggen zorgde. De defecte Krakelebrug zal worden vernieuwd vanaf 2024. Naast schepen in Brugge is Mercedes Van Volcem ook Vlaams Parlementslid. Door het veelvuldig stellen van parlementaire vragen aan de minister hield Van Volcem vinger aan de pols rond dit dossier. Als gevolg van haar aandringen ging de minister snel over tot actie en kon een besluit worden genomen.

Na een grondige inspectie is gebleken dat de schade aan de Krakelebrug te ernstig is om te herstellen, waardoor de bouw van een nieuwe brug de enige oplossing is. De Vlaamse Waterweg, verantwoordelijk voor het waterwegbeheer, had plannen om meerdere bruggen te vernieuwen, waaronder de Krakelebrug. Echter, de timing hiervoor was nog niet bekend.

De Krakelebrug zal nu versneld en apart worden aangepakt, gelet op de noodzaak voor het lokale verkeer in Brugge. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, geeft aan dat er in 2023 een miljoen euro wordt gereserveerd voor het studiewerk dat nodig is voor de realisatie van de nieuwe brug, die naar verwachting in 2024 zal beginnen.

Het defect van de Krakelebrug heeft geleid tot een aanzienlijke omleiding voor fietsers, wandelaars en automobilisten. Omdat de brug intensief wordt gebruikt, heeft het verkeer zich moeten aanpassen en zijn er drukke situaties ontstaan op andere bruggen in de stad. Om dit probleem aan te pakken, zal De Vlaamse Waterweg op zoek gaan naar een tijdelijke oplossing voor zwakke weggebruikers, zoals een voetgangers- en/of fietsersbrug. Deze tijdelijke brug zal naar verwachting blijven staan tot na de bouw van de nieuwe Krakelebrug.

Met de vernieuwing van de Krakelebrug in het vooruitzicht kunnen de inwoners en bezoekers van Brugge met enig geduld een vlotte en veilige verkeersdoorstroming verwachten op deze belangrijke locatie in de stad. Schepen Van Volcem drong daarbij meermaals aan bij de Vlaamse Waterweg en minister Lydia Peeters en had meermaals overleg met de burgemeester en de minister omtrent de bruggen in Brugge.

18. Oude pastorie wordt ecosociaal deelhuis

De oude pastorie van Sint-Pieters wordt gerenoveerd en opgewaardeerd met als doel het om te vormen tot een ecosociaal deelhuis.

In het ecosociaal deelhuis zal de werking van ‘Sint-Pieters deelt’ worden ondergebracht. Dit deelhuis zal letterlijk en figuurlijk ruimtes bieden om de bewoners van Sint-Pieters dichter bij elkaar te brengen en om goederen en diensten te delen. Het is een initiatief dat de sociale cohesie in de buurt versterkt en bijdraagt aan een duurzamere levensstijl.

De verbouwingen van de oude pastorie zullen deze zomer (2023) van start gaan, en naar verwachting zullen de deuren van het ecosociaal deelhuis in de loop van 2024 geopend worden. Hierdoor krijgt de gemeenschap van Sint-Pieters een nieuwe ontmoetingsplaats die bijdraagt aan een meer solidaire en duurzame samenleving.

De hervorming van de oude pastorie tot ecosociaal deelhuis is een concrete stap in het klimaatplan van de stad Brugge genaamd ‘BruggeNaarMorgen’. Dit plan heeft als doel om samen te werken aan een klimaatneutrale en klimaatbestendige stad. Ook inwoners van Sint-Pieters worden aangemoedigd om hun steentje bij te dragen door hun energieverbruik te verminderen. Praktische tips hiervoor kunnen worden verkregen bij het Klimaatpunt in het Huis van de Bruggeling, waar iedereen welkom is om meer informatie te krijgen en ideeën uit te wisselen.

19. Eindelijk fietspaden in Kolvestraat (bedrijventerrein Blauwe toren)

Een van haar stokpaardjes is fietsveiligheid. Schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem levert dan ook forse inspanningen dit erg te verbeteren. Als onderdeel van deze inspanningen is een studie uitgevoerd naar het gevaarlijke punt bij de kruising van de Kolvestraat en de Pathoekeweg. Om dit punt veiliger te maken, is besloten om een rotonde en nieuwe fietspaden aan te leggen.

De aanleg van een rotonde is gepland als structurele oplossing voor de kruising. Om ervoor te zorgen dat het vrachtverkeer van de omliggende industriegebieden de bocht kan nemen, zullen er overrijdbare delen op het middelpunt van de rotonde worden aangebracht. Tijdens de aanleg van de rotonde zullen ook enkele lokale herstellingen aan de riolering plaatsvinden en zal de riolering worden verschoven.

Daarnaast zal een deel van de Kolvestraat worden heraangelegd. Dit gedeelte strekt zich uit tot een beetje voorbij de kruising met de Kleine Pathoekeweg en de Peraltastraat. Er zal een wegversmalling komen met een breedte van 6,3 meter. Wegmarkeringen zullen worden gebruikt om de nieuwe breedte aan te geven op het deel van de Kolvestraat dat niet wordt heraangelegd.

Veilige fietsverbindingen naar werk en bedrijventerreinen zijn van groot belang, en daarom zullen er aanpassingen worden gedaan aan bestaande fietspaden en nieuwe fietspaden worden aangelegd. Het knelpunt bij de kruising van de Kolvestraat met de fietssnelweg F31, die Brugge met Zeebrugge verbindt, zal worden opgelost door de realisatie van een fietsbrug door de Provincie West-Vlaanderen.

Nu de fietsbrug en de nieuwe rotonde worden aangelegd, is dit het perfecte moment om ook aan de zuidzijde van de Kolvestraat een dubbelrichtingsfietspad aan te leggen, zodat de bedrijvenzone in de Peraltastraat veilig met de fiets bereikt kan worden. Het bestaande fietspad zal worden meegenomen en er zal een nieuw fietspad worden aangelegd vanaf de grens met de Kleine Pathoekeweg en de Peraltastraat tot aan de rotonde.

In het deel van de Kolvestraat tussen de spoorwegondertunneling en de Blankenbergse Steenweg zal een zaagsnede worden geïnstalleerd om meer ruimte te bieden aan het fietspad aan de noordzijde. Er komt ook een nieuw fietspad aan de zuidzijde. Beide fietspaden zullen een breedte hebben van 2 meter.

De werkzaamheden aan de fietspaden aan de westelijke zijde van de Kolvestraat zijn gepland voor 2024, terwijl de heraanleg van de rotonde gepland staat voor 2025.

De geschatte kostprijs voor de fietspaden bedraagt 752.886,17 euro, terwijl de werkzaamheden in het oostelijke deel van de Kolvestraat naar schatting 1.896.462,41 euro zullen kosten. Hiervan wordt 50% gesubsidieerd door zowel de Provincie West-Vlaanderen als de Vlaamse Overheid, aangezien de Kolvestraat in 2020 is goedgekeurd als Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. De stad kan een subsidie aanvragen voor verbeteringen of vernieuwingen aan fietsvoorzieningen.

Het ontwerp voor de heraanleg van de Kolvestraat en de aanleg van fietspaden is gebaseerd op de genoemde plannen en zal de verkeersveiligheid en fietsinfrastructuur in het gebied aanzienlijk verbeteren.

20. Nieuwe loopbrug op het speelplein in het park Rustenburg, voetpaden Rustenburg uitgesteld door slechte riolering

In de huidige bestuursperiode heeft Mercedes Van Volcem, schepen van openbare ruimte, ook een nieuwe loopbrug laten plaatsen op het speelplein in het park Rustenburg, gelegen in Sint-Pieters. Deze nieuwe toevoeging zorgt voor extra speelmogelijkheden en avontuur voor de kinderen. De loopbrug, die zorgvuldig is ontworpen en geïnstalleerd, biedt een veilige oversteek en creëert een spannend element in het speelplein. Hierdoor kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan terwijl ze actief bezig zijn in een natuurlijke omgeving. De nieuwe loopbrug is een voorbeeld van het voortdurende streven om de speelinfrastructuur in Brugge te verbeteren en aantrekkelijke en uitdagende speelplekken te creëren voor jonge inwoners en bezoekers.

21. Nieuw stadion, bedrijventerrein, sportterreinen, een park en een nieuwe camping op Sint-Pieters.

De Brugse politica heeft ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters.

Een recent gepresenteerd masterplan (GRUP) omvat de realisatie van een nieuw stadspark, een stadion met tien oefenterreinen voor Cercle Brugge en een duurzame bedrijvenzone.

Het nieuwe masterplan is van toepassing op het gehele gebied, inclusief de 30 hectare bedrijventerreinen en de 50 hectare stedelijk gebied. Beide zones zijn ontworpen met alle vereiste randvoorwaarden in gedachten. Het plan omvat de bouw van een voetbalstadion voor Cercle Brugge, samen met tien oefenvelden voor jeugdvoetbal en een parkeerplaats die ook zal worden gebruikt voor het naastgelegen bedrijventerrein. Daarnaast wordt er een nieuw openbaar park van 12 hectare gerealiseerd, met waterpartijen en een fietsbrug. Slechts 25 hectare zal bebouwd worden, terwijl 34 hectare onverhard blijft.

De plannen blijven uit doordat VZW Groen procedeerde tegen de plannen en de Raad van vergunningenbetwistingen het plan (opgemaakt door Demir) heeft vernietigd.  Het wordt afwachten op een nieuw initiatief van de minister. Mercedes Van Volcem volgt dit dossier verder op. De vele vragen hierover in het parlement zijn hiervan een bewijs.

22. Nieuw petanqueveld in het Cherry Blossompark 

Mercedes Van Volcem heeft op vraag van het buurtcentrum een nieuw petanqueveld aangelegd in het Cherry Blossompark in Sint-Pieters. Dit initiatief is met veel enthousiasme ontvangen door de buurtbewoners. Twee meters en een peter zullen ervoor zorgen dat het veld altijd in goede speelconditie verkeert. De feestelijke opening van het petanqueveld vond plaats in samenwerking met buurtvereniging BC Den Heerd. In 2019 werd het idee geboren om van de open grasvlakte voor het buurtcentrum een prachtig park te maken, gevuld met kersenbomen.

In 2020 werden 20 kersenbomen en maar liefst 100.000 bloembollen geplant, waardoor Sint-Pieters nu zijn eigen Cherry Blossompark heeft gekregen. Dit nieuwe petanqueveld is een welkome aanvulling op de recreatieve mogelijkheden in het park en versterkt het gevoel van gemeenschap en verbinding in de buurt.  Mercedes heeft een groot hart voor mensen die het minder hebben.   Ze opende het petanqueveld samen met schepen Annys.

23. Omgevingsvergunning goedgekeurd voor natuurbegraafplaats

Mercedes Van Volcem besliste om te investeren in de realisatie van een natuurbegraafplaats op de site De Blauwe Toren in Sint-Pieters. “Als schepen van publiek domein, financiën en eigendommen is het mijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor kwaliteitsvolle begraafplaatsen. Onze centrale begraafplaats wordt omgevormd tot een begraafpark met veel groen, bomen en bloemen. Daarnaast besloten we om tegemoet te komen aan de vraag naar natuurbegraafplaatsen in Brugge en omstreken.”

De natuurbegraafplaats, die binnen de komende twee jaar gerealiseerd zal worden, biedt mensen de mogelijkheid om de as van een overledene te begraven in een natuurlijke omgeving. Tot nu toe was dit nog niet mogelijk in Brugge, maar nu is dus besloten hier verandering in te brengen. De site De Blauwe Toren, die al een begraafplaats omvat, zal uitgebreid worden met een natuurbegraafplaats. In het eerste ontwerp van de natuurbegraafplaats is er onder andere voorzien in een vlonderpad en rustplekken met zitbanken, aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Natuurbegraafplaats De Blauwe Toren voldoet aan de wetgeving die in 2016 werd gewijzigd, waardoor natuurbegraven onder bepaalde voorwaarden mogelijk is in natuurgebieden van overheden. Een natuurbegraafplaats is een natuurrijke zone waar asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnen plaatsvindt, met zo min mogelijk belasting voor de natuur. Gedenkstenen of grafmonumenten zijn niet toegestaan op de natuurbegraafplaats, en bloemen mogen alleen geplaatst worden bij de onthaalplek.

De keuze voor de site De Blauwe Toren als locatie voor de natuurbegraafplaats is ideaal, omdat deze eigendom is van de stad en al deel uitmaakt van de bestaande begraafplaats op het domein. Bij het voorontwerp voor de natuurbegraafplaats lag de nadruk op het behoud van bestaande bomen en beplanting. Het middenplein van het stuk natuur behoudt zijn karakter. Er zal een representatieve en veilige toegang met een helling worden gecreëerd, aangezien de site twee meter hoger ligt dan het maaiveld. Een houten vlonderpad zal ervoor zorgen dat de ondergrond beschermd blijft en wandelaars geen overlast veroorzaken. Het vlonderpad zal bestaan uit Europees hout om de duurzaamheid van de natuurbegraafplaats te waarborgen. Langs het vlonderpad zullen rustplekken met zitelementen worden ingericht. Om overlast op de site te beperken, wordt er ruimte voorzien bij de onthaalplaats waar bloemen en naamplaatjes geplaatst kunnen worden.

De werken zullen worden uitgevoerd na het broedseizoen in het najaar van 2023. De geschatte kosten voor de natuurbegraafplaats bedragen 544.146,66 euro, inclusief btw.

24. Sint-Pieterskermis ook in 2023 een groot succes!

De jaarlijkse Sint-Pieterskermis was ook in 2023 opnieuw een succes. Van 30 juni tot en met 2 juli konden zowel jong als oud genieten van een bruisend weekend vol activiteiten in de Poelweg, vanwege de wegenwerken in de Sint-Pieterskerklaan. Het succesvolle concept van vorig jaar werd dit jaar voortgezet, met onder andere foodtrucks, muziek, een rommelmarkt en kinderanimatie.

Op vrijdagavond 30 juni vond om 19.00 uur de officiële opening plaats. Daarna zorgden verschillende artiesten voor sfeer en gezelligheid. René Troost, Yves Segers en The Partytrooperz zijn enkele namen. DJ Rudi Dejonghe sloot de avond af met een spetterende set.

Op zaterdag 1 juli stond de middag in het teken van de jongste bezoekers. Vanaf 15.00 uur ging ook de Foodtruck Market van start, waar zeven verschillende foodtrucks de lekkerste lekkernijen in aanbieding hadden. Daarnaast was er volop kinderanimatie, zoals kindergrime, glittertattoo’s, gekke kapsels, een springkasteel en een ballonnenclown. Om 16.00 uur  konden de kinderen deelnemen aan de interactieve Splash Kinderdisco, een meedoe-show vol plezier. Later op de avond waren er optredens van Nico Debuck en de lokale coverband ‘Innocence’ zal de avond feestelijk afsluiten.

Op zondag 2 juli vond de jaarlijkse rommelmarkt plaats in de Poelweg, Hazelaarsstraat, Wilgenstraat, Meidoornstraat, enzovoort. Tijdens de rommelmarkt zal The Silver Thistle Pipes and Drums band rondlopen en zorgen voor een sfeervolle ambiance. Lokale zangeres Nicky Martinez, Cosy Corner, Jettie Pallettie en de coverband ‘Sounds Familiar’ vermaakten het publiek na de middag. Gedurende de hele dag was er ook nog de Foodtruck Market.

De Sint-Pieterskermis was opnieuw een gezellig en levendig evenement waar jong en oud genoten van lekker eten, goede muziek, een bruisende rommelmarkt en leuke activiteiten voor de kinderen. Het Feestcomité Sint-Pieters bij Brugge zorgde voor elk wat wils, waardoor dit weekend een hoogtepunt werd in de zomerse festiviteiten van Sint-Pieters.

25. (Sportief) succes voor verenigingen in Sint-Pieters

Vieren deden ze in Sint-Pieters niet alleen tijdens het kermisweekend. Tijdens het jongste voetbalseizoen wierp Daring Brugge VV hoge ogen in derde provinciale. De ploeg uit Sint-Pieters haalde overwinning na overwinning en kon aan het einde van het seizoen het kampioenschap binnenhalen! Een fantastische prestatie. 

Diezelfde maand van het kampioenschap van Daring Brugge VV vond op 29 april, en niet langer op 1 mei, het Brugs Boksgala in het Tempelhof plaats in Sint-Pieters. Door veel boksliefhebbers staat dit evenement met stip in hun agenda aangeduid. Dat bleek ook uit de ticketverkoop. Nog nooit werden zoveel vip- en gewone toegangskaarten verkocht. Het boksgala had, zoals elk jaar, zo’n drietal profkampen in petto. Daarnaast stapten zo’n 20 boksers in de ring voor een kamp bij de amateurs. Een waar succes!

De Koninklijke Schuttersvereniging Sint-Pieters-Roos nam een dagje na het Brugs Boksgala in Sint-Pieters zes nieuwe digitale schietstanden in gebruik. De club bestaat al sinds 1952 en is de oudste nog actieve karabij -en pistoolschuttersvereniging in Brugge.

In 2022 organiseerde de vzw Sint-Pieters Connected de derde editie van het buurtfeest ‘Pastorie Préférée’. Met een muziekquiz, een kunstmarkt, een aperitiefconcert en een barbecue was er sprake van een succesvolle editie. Een mooi verhaal van hoe goed de verenigingen in Sint-Pieters draaien. Een voorbeeld voor anderen!

PLANNEN VOOR SINT-PIETERS

1. Aanpak kruising Pathoekeweg en Kolvestraat moet zorgen voor vlotte verbinding naar het noorden van de stad en de zee.

Brugse schepen Mercedes Van Volcem heeft plannen om de kruising tussen de Pathoekeweg en de Kolvestraat in Sint-Pieters aan te pakken. Het doel is om de fietsveiligheid te verbeteren en de verbinding tussen het noorden van Brugge en de zee vlotter te maken, iets waar de schepen al jarenlang voor ijvert. Deze plannen zijn in lijn met het SAVE-charter dat de stad in 2015 heeft ondertekend om actief te werken aan een verkeersveiliger Brugge.

De belangrijkste maatregel die wordt genomen, is de aanleg van een rotonde op het kruispunt. Deze rotonde zal een structurele oplossing bieden en vrachtwagens in staat stellen veilig de bocht te nemen. Bij de aanleg van de rotonde wordt ook de riolering verschoven en zullen enkele lokale herstellingen plaatsvinden.

Daarnaast wordt een deel van de Kolvestraat aangepakt om de rotonde te kunnen realiseren. Een wegversmalling tot 6,3 meter wordt geïmplementeerd en wegmarkeringen zullen aangeven wat de nieuwe breedte van de weg zal zijn.

Om de fietsverbindingen naar het werk en de bedrijventerreinen te verbeteren, worden aanpassingen aan bestaande fietspaden gedaan en nieuwe fietspaden aangelegd. Er zal ook een fietsbrug worden gerealiseerd door de Provincie West-Vlaanderen ter hoogte van de spoorlijn in de Kolvestraat. Hierdoor wordt het mogelijk om een dubbelrichtingsfietspad aan te leggen aan de Zuidzijde van de Kolvestraat, waardoor de bedrijvenzone in de Peraltastraat veilig bereikbaar wordt voor fietsers.

De kostprijs voor de werkzaamheden aan de rotonde wordt geraamd op 1.389.450,85 euro (incl. btw) en zal door de stad Brugge worden gedragen. De werkzaamheden in het westelijke deel van de Kolvestraat, inclusief de aanpassingen aan de fietspaden, worden gepland voor 2024. De uitvoering van de rotonde staat gepland voor begin 2025.

Voor de fietsinfrastructuur in het oostelijke deel van de Kolvestraat zal 50% van de kosten worden gesubsidieerd door de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid, vanwege de goedkeuring van de Kolvestraat als Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. De totale geraamde kostprijs voor deze werkzaamheden bedraagt 288.936,57 euro (incl. btw).

Met deze plannen hoopt Van Volcem de verkeersveiligheid te verbeteren, de fietsinfrastructuur te optimaliseren en de bereikbaarheid van de bedrijvenzone te vergroten.

2. Kruispunt en fietsveiliger sluisstraat met plan (onhold door defect Krakelebrug)

Naast de kruising van de Pathoekeweg en de Kolvestraat heeft Van Volcem ook plannen om het kruispunt van de Krakeleweg en de Sluisstraat fietsveiliger te maken. In 2019-2020 liet zij al een studie uitvoeren om het gevaarlijk punt, waar de Krakeleweg de R30 kruist, aan te pakken. Ook het verbeteren van de verbinding van de fietsroutes F30-F31 en F310 zat in die studie vervat. Opnieuw prijkt fietsveiligheid duidelijk bovenaan de agenda

De opdracht van de studie resulteerde uiteindelijk in het verder uitwerken en opstellen van een gedetailleerd plan door de Cluster Openbaar Domein. Dit omvatte onder andere de nauwkeurige inpassing van fietsinfrastructuur, rekening houdend met de aanwezige nutsvoorzieningen, en de gedetailleerde uitwerking van het kruispunt van de Sluisstraat met de Krakeleweg.

In 2022 werd de projectnota besproken en goedgekeurd tijdens een projectstuurgroep en vervolgens ook door het college.

De geschatte kosten van de werken bedragen € 842.215,79 inclusief btw. Dit omvat rioleringswerken (gedekt door TMVW), aanleg van wegenis, aanleg van fietsinfrastructuur (100% gesubsidieerd door de provincie, maar vooraf te financieren door de stad Brugge) en de installatie van een VRI.

Met deze plannen doelt Van Volcem dus op het verbeteren van de fietsveiligheid op het kruispunt van de Krakeleweg en de Sluisstraat. Daarnaast blijft ze zich inzetten om de algemene fietsinfrastructuur in het gebied te versterken.

3. Veemarkt wordt woonproject 

Er is een belangrijk besluit genomen met betrekking tot de Veemarkt in Sint-Pieters. Er zal een herbestemming komen van de oude Veemarktsite. Dit omvat de bouw van vier gebouwen met diverse functies, waaronder een overdekte markt, kantoren, een supermarkt, handelszaken, horeca, KMO-units en woningen. Daarnaast zal er ook een ondergrondse parkeerlaag worden gebouwd. Er zal ook aanvraag ingediend worden voor een nieuwe kleinhandelsactiviteit. Het is belangrijk dat de mensen van Sint-Pieters kunnen wonen, maar ook kunnen werken en winkelen en ontspannen.

Het project zal nieuwe wooneenheden voorzien, de lokale economie stimuleren en de leefbaarheid van de wijk versterken.

4. Herbestemming lonkt voor Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters 

Op 20 maart 2023 ontving de Stad Brugge het bericht van Bisschop Lode Aerts dat de Sint-Pauluskerk aan de eredienst onttrokken zou worden. Hierdoor kwam het kerkgebouw in handen van de kerkfabriek Sint-Pieters, die na verschillende gesprekken besloot het gebouw over te dragen aan de stad. Volgens Schepen van Eigendommen en Erediensten Mercedes Van Volcem (VOOR BRUGGE) biedt het interessante mogelijkheden voor de gemeenschap van Sint-Pieters, waarbij verschillende socio-culturele activiteiten gepland worden.

Niet alleen de Sint-Pauluskerk krijgt een nieuwe bestemming, maar ook andere kerken in Brugge ondergaan een transformatie.

Om een alomvattend beleidsplan voor alle kerken op het grondgebied van Brugge te realiseren, is de stad, onder impuls van schepen Mercedes Van Volcem, bezig met de opmaak van een kerkenbeleidsplan. Het vorige plan uit 2017 wordt geactualiseerd en hervormd. Het onderzoek in de eerste fase richt zich op de identificatie en beschrijving van de kerkgebouwen, de context waarin ze zich bevinden en het huidige gebruik en functie ervan. Na het fysiek bezoeken van elke kerk en het opstellen van een vragenlijst, zal de tweede fase in het najaar van 2023 van start gaan. In deze fase zal een stuurgroep een aantal kerkgebouwen selecteren als pilootprojecten, waarbij verschillende visualisaties van mogelijke toekomstige gebruiken worden gepresenteerd in een participatietraject. Het uiteindelijke doel is een kerkenbeleidsplan dat zowel door de gemeenteraad als het Bisdom wordt goedgekeurd.

5. Nieuwe loodsen voor ambachten en ondernemers op de oude Philipssite

6. Footstep bouwt nieuwe vestiging om mensen met beperking aan de slag te helpen.

Footstep biedt maatwerk aan door mensen die moeilijker op de traditionele arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Van garnalen pellen tot groendienst, maar ook poetsen kunnen ze. Het bedrijf groeit waardoor een nieuwe ruimte noodzakelijk wordt. Die ruimte zullen ze vinden in een nieuw gebouw in de Pathoekeweg met zo’n 7.000 vierkante meter.  

JOUW SUGGESTIE VOOR SINT-PIETERS

Heb jij nog suggesties Voor Sint-Pieters? Laat het dan zeker weten door te mailen naar info@voorbrugge.be