Ga naar de inhoud

GEREALISEERD IN SINT-ANDRIES

1. Bos Foreest wordt uitgebreid met natuurpark

De Brugse stadsbossen Tudor, Chartreusinne, Foreest en Beisbroek zijn in totaal 213 hectare groot. De Rode Dopheide en Tillegembos maken dit tot een groene cluster van zo’n 394 hectare groot.

Het stadsbos Foreest wordt deze legislatuur uitgebreid: een voormalige akker van 5 hectare groot wordt opnieuw ingericht. Deze nieuwe inrichting zorgt voor het herstel van de natuur. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem stelde het plan voor: “We vormen de akker om tot heischraal grasland, waar ook houten brugjes, een wandelpad en fruitbomen komen. Schaapjes zullen het gras begrazen. Op die manier herstellen we niet enkel de natuur, maar geven we de omwonenden en bezoekers ook een groene plaats waar ze heen kunnen.” In totaal wordt 8835 m² aan bosgoed aangeplant. 14 fruitbomen worden in de voorziene boomgaard langs de Doornstraat aangeplant, 6 fruitbomen komen aan de zuidelijke grens van het gebied. Fietsbeugels, parkeerplaatsen en twee zitbanken maken de plaats aantrekkelijk voor bezoekers. Ook toegankelijkheid staat hoog op de agenda van schepen Van Volcem, door het plaatsen van een kissing gate en het wandelpad halfverhard aan te leggen kan iedereen dit natuurgebied bezoeken.

2. Wijk Bremlaan en omgeving

Op 16 juni 2022 zijn in de Nieuwe Sint-Annadreef werkzaamheden opgestart om de wijk te vernieuwen. De Nieuwe Sint-Annadreef, Bremlaan en 5 omliggende straten krijgen een volledige vernieuwing. De inrichting van de wijk voldeed niet meer aan de huidige normen van duurzaam openbaar domein op vlak van waterdoorlatendheid en verkeersveiligheid. Door de omgeving te vernieuwen, creëert schepen Van Volcem een verkeerveilige, toekomstgerichte en waterrobuuste wijk voor de inwoners.

Alle straten krijgen een nieuwe bovenbouw. Waar de bomen een te grote wortelaanzet hebben wordt de rijloper smaller gemaakt. “Het was belangrijk om de bestaande, statige bomen te behouden. Deze prachtige, grote bomen zijn allesbepalend voor het karakter van de wijk.” Enkel in de Heesterlaan worden nieuwe bomen aangeplant.

Ook de riolering wordt aangepakt: in de Heesterlaan en de Heidelaan wordt een volledig nieuwe riolering geplaatst. In de andere straten, namelijk de Nieuwe Sint-Annadreef, Gagelstraat, Bremlaan, Dopheidestraat en Krakkestraat, worden de straten eerst heraangelegd en wordt nadien een speciale rioolrenovatie uitgevoerd. In de wijk zijn er verschillende, monumentale bomen, de wortels hiervan lopen ver door onder de straat. Om deze bomen zoveel als mogelijk te kunnen behouden, werd in vijf straten gekozen voor een CIPP Lining Techniek, waarbij de bestaande riolering gerenoveerd kan worden, zonder dat de straat opgebroken moet worden. “Dit is een primeur in Brugge!,” stelt Van Volcem. “We zullen deze inventieve techniek ook in andere straten toepassen.

3. Wijk Blijmare krijgt totale make-over

Op 26 september 2022 is de duurzame vernieuwing van wijk Blijmare gestart. “We vernieuwen 9 straten, in totaal 3,2 kilometer aan openbare weg. Zowel de rijweg, voetpaden als riolering worden volledig vernieuwd,” klinkt het bij Schepen Van Volcem. De bestaande riolering werd aangelegd in de jaren 1960. Deze had nood aan vernieuwing. Een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd in de volledige wijk.

De aanleg van de straten gebeurt in uitgewassen beton. Mozaïekkeien worden gebruikt voor doodlopende delen van de straten of lussen. Ook de parkeerstroken worden in kasseien aangelegd.

Om de wijk waterrobuust en toekomstgericht in te richten wordt zo veel als mogelijk onthard en voegen we groen toe. In totaal planten we 153 nieuwe bomen aan. Ook de openbare verlichting werd duurzaam vernieuwd door led-verlichting. In 7 fasen vernieuwen we de volledige wijk. De werkzaamheden bedragen 7,6 miljoen euro, waarvan Stad Brugge 2,2 miljoen euro investeert. Door het toekomstgerichte ontwerp, wordt 25% van de totale kostprijs gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Als schepen van publieke ruimte zet Mercedes Van Volcem zich in voor het creëren van waterrobuuste, toekomstgerichte en verkeersveilige wijken in Brugge en zijn deelgemeenten.

4. Nieuw kunstgrasveld voor JVV. Ook omgeving wordt aangepakt

Jeugdvoetbalvereniging Sint-Andries J.V.V. krijgt een nieuw kunstgrasveld. Het veld werd vaak bespeeld: de club heeft zo’n 200 leden en 12 ploegen. Hierdoor was het vorige veld vaak onbespeelbaar. Door een kunstgrasveld aan te leggen, zal het veld beter bestand zijn tegen intensief gebruik en tegen de weersomstandigheden.

Naast een nieuw kunstgrasveld, wordt ook de omgeving vernieuwd, zo komt er een hemelwaterput, nieuwe paden rondom het veld en een ruimte voor extra berging. De bestaande inkom wordt vernieuwd met waterdoorlatende betonstraatstenen, zodat het regenwater beter insijpelt, en nieuwe fietsenstallingen. Stad Brugge investeert zo’n 600.000 euro. “Een investering in de toekomst,” stelt Mercedes Van Volcem. “We maken de omgeving waterrobuust en geven jongeren een duurzame plek om te sporten. Sport en openbaar domein gaan eigenlijk hand in hand. We kunnen mooie projecten realiseren voor veel sportclubs. Er is niets leuker dan wanneer het openbaar domein gebruikt wordt voor spel, sport en om samen te komen.” De werken worden, behoudens onvoorziene omstandigheden, op 1 september afgerond.

5. Frederik Sanderpark

Het Frederik Sanderpark is een buurtparkje in Sint-Andries. Om het te bereiken is een voetgangerspadje langs de Frederik Sanderlaan ingericht dat naar het parkje leidt. De Engelsman Frederik Sander kocht 12,5 hectare grond in de stad op het einde van de 19e eeuw. Hij had een hofhouwbedrijf en kweekte laurieren, orchideeën, koudekasplanten en azalea’s. De gronden werden uiteindelijk verkaveld, centraal tussen de appartementsgebouwen is een ruimte gereserveerd voor het Frederik Sanderpark, dat in 1986 aangelegd werd.

6. Werkzaamheden Buiten Boeverievest afgerond

Er zijn aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in de Buiten Boeverievest die dringend nodig waren. Voorheen verkeerde de omgeving in een verloederde staat en de riolering was dringend toe aan vervanging. Gelukkig zijn de werken aan de Buiten Boeverievest ondertussen volledig afgerond.

Een van de belangrijkste verbeteringen betreft de riolering waarvoor de aannemer heeft gezorgd voor een gescheiden rioleringsstelsel voor de woningen van de Buiten Boeverievest. Deze investering is van groot belang omdat het ervoor zorgt dat het regenwater wordt gescheiden van het afvalwater waardoor het schone regenwater lokaal in de bodem kan worden opgenomen. Hierdoor worden ook de grondwaterreserves aangevuld en wordt wateroverlast voorkomen.

Het wegdek van de Buiten Boeverievest is vernieuwd, waarbij de oude kasseien een nieuw leven hebben gekregen. Langs het wandelpad vanaf de Smedenpoort tot aan de brug is gebruik gemaakt van dolomiet, wat een mooi harmonieus geheel vormt met de vesten.

Voor extra comfort en plezier in de omgeving zijn er twee nieuwe picknicktafels geplaatst, zodat de inwoners van Brugge kunnen genieten van een ontspannen picknick in de buitenlucht op deze prachtige locatie.

Het speelplein/parkgedeelte onderging eveneens een complete opfrissing. Op donderdag 14 juli werden er twee nieuwe speeltoestellen geplaatst waardoor het speelplezier voor kinderen vergroot wordt. Bovendien is er een fietstrommel aanwezig en zijn er 11 fietsnietjes geïnstalleerd, waarvan zeven bij het park/speelplein en vier bij de brug aan de Singel. Dit bevordert een fietsvriendelijke omgeving, wat bijdraagt aan een duurzamere en gezondere buurt.

Al met al zijn deze realisaties in de Buiten Boeverie en Singel van groot belang voor het verbeteren van de leefomgeving in Sint-Andries te Brugge, waar bewoners kunnen genieten van een aangename en goed onderhouden buurt, omringd door groen en met tal van voorzieningen voor ontspanning en mobiliteit.

7. Sint-Andries in de bloemetjes

Schepen Van Volcem zorgde deze legislatuur voor een investering in bloemen in de stad. Haar kleurrijke initiatieven zorgde voor een prachtige, fleurige stad, maar bezorgen ook de inwoners een glimlach. In Sint-Andries werden deze legislatuur 234.190 bloembollen aangeplant om de volledige deelgemeente op te fleuren. “Bloemen zorgen voor kleine momenten van geluk,” stelt Van Volcem.

In 2018 fleurde de schepen Sint-Andries op met 12.000 bloembollen in de Koning Leopold III-laan, Legeweg en Knotwilgenlaan. In 2019 werd de Betferkerkelaan omgetoverd tot een prachtige bloemenlaan met de aanplant van 20.000 bloembollen. Ook de oorlogsvrijwilligerslaan en Doornstraat werden toen opgefleurd. In 2020 werden meer dan 50.000 bloembollen aangeplant in de Siertuin van Tudor, de Torhoutse Steenweg werd opgefleurd met 11.000 bloembollen. Ook de Robrecht van Vlaanderenlaan, Vier Uitersten, Koningin Astridlaan, het gemeentehuis van Sint-Andries en het rondpunt aan de Diksmuidse Heerweg kregen een kleurrijke invulling. In 2021 werd de Legeweg volledig opgefleurd met 12.000 bloembollen, ook de Witte molenstraat, Maurice van Compernollestraat, Noordveldstraat, begraafplaats in Sint-Andries en Zithoek aan School De Triangel werden kleurrijk gemaakt door het aanplanten van bloembollen.

De Jan Breydellaan werd in 2022 omgetoverd tot een fleurige laan, 86.000 bloembollen werden hier aangeplant. De volledige straat kreeg een kleurrijke make-over. Ook de Zandstraat, Steentje en Sportpark Watertoren werden fleurig gemaakt.

8. Speelplein Peter Benoitlaan

Het speelplein op de hoek tussen de Jan Breydellaan en de Peter Benoitlaan kreeg een volledige make-over. Recent werd reeds een nieuwe zithoek met zitelementen en een zandbak met een speeltoestel voor peuters toegevoegd. Dit, samen met het bestaande trapveld met twee doelen, bleef behouden. De nieuwe speeltoestellen werden, niet op de heuvels zoals de voorgaande, maar in een nieuwe zandvlakte naast de bestaande heuvels geplaatst. Op de heuvels kwamen een aantal toestellen die een interactief parcours vormden.

De speeltoestellen werden opgesteld in twee nieuw aangelegde zandzones. Schepen Van Volcem houdt steeds rekening met de toegankelijkheid bij het aanleggen van een straat, park of speelplein. Daarom werd een nieuw verbindingspad tussen de twee zandvlaktes aangelegd. Ook een nieuwe picknicktafel met hellend vlak voor personen met een rolstoel werd tegenaan het pad geplaatst.

In de zandvlaktes staan verschillende speeltoestellen: zo werden onder andere een taludglijbaan, klimrek en klimpaal, dubbele wip, pauterschommel, draaiende evenwichtsbalk en een slingerschommel aangelegd. Een nieuw speelplein voor jong en oud !

9. Nieuw grasplein voor De Menapiers

Het binnenpleintje van scoutsgroep De Menapiers lag er slecht bij. De ondergrond was volledig verhard, doordat er veel op gelopen en gespeeld werd. Schepen Van Volcem werd hiervoor aangesproken en zorgde er samen met haar dienst Openbaar Domein voor dat de onderlaag uitgegraven werd, nieuwe grond is toegevoegd en graszoden werden geplaatst. De scouts kreeg zo een volledig nieuw graspleintje.

10. Bomen in Sint-Andries

In de Doornstraat werden 15 nieuwe bomen aangeplant, er werd gekozen voor perzisch ijzerhout, hoogstammige sierkersen en winterlindes.

Langs het Hazenpad werden drie bomen aangeplant, een magnolia, gewimperde linde en sierappel. De sierappel krijgt prachtige witte bloesems tijdens de lente, in de zomer wordt deze gekenmerkt door oranjerode vruchtjes.

In Hertsvelde werden drie bomen op het speelplein aangeplant, alsook een boom op de grote groenzone gelegen tussen de bebouwing. Er werd gekozen voor een Japanse honingboom, kersenbloesem, veldesdoorn en een sierkers.

In het park de Koude Keuken en Bloemenoord werden 15 nieuwe bomen bijgeplant.

We planten 1 parkboom aan (Amerikaanse tulpenboom) in Les acacia’s.

In de Pastoriestraat in Sint-Andries werden in 2020 80 zomereiken aangeplant. Met deze aanplant zorgde Schepen Van Volcem ervoor dat de Pastoriestraat een groene laan werd. Deze nieuwe bomenrij is belangrijk voor het landschap van Sint-Andries, de straat is een verbinding naar de Oostendse Vaart in een stuk open ruimte waar veel inwoners fietsen en wandelen.

11. Onderdoorgang Pastoriestraat

12. Bomen voor Basisschool Manitoba

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem introduceerde het initiatief “ik wil een boom”, waarbij inwoners een gratis boom konden aanvragen om in hun voortuin te plaatsen. Vanaf eind 2022 maakte de schepen het ook mogelijk voor scholen om een boom aan te vragen om in hun schoolomgeving te planten. Basisschool Manitoba, in de Manitobalaan in Sint-Andries, vroeg meteen 14 bomen aan om hun speelplaats groener te maken. Mercedes Van Volcem werkte deze legislatuur hard aan het vergroenen van speelplaatsen: “De meeste speelplaatsen zijn nog te veel verhard, waardoor de temperaturen op een warme dag de hoogte in kunnen gaan. Bomen zorgen voor schaduw, maar hebben ook educatieve waarde én dragen bij tot de biodiversiteit. Als schepen wil ik alle directeurs oproepen om bomen op de speelplaats aan te planten.

13. Basisschool De Triangel

In 2021 werd een gebogen zitbank toegevoegd aan de ingang van basisschool De Triangel. Ook een op maat gemaakte fietsenstalling voor kleuters werd in 2019 aangemaakt. In 2022 kreeg de kinderopvang De Blauwe Lelie, gelegen net naast De Triangel, een nieuwe voortuin met een nieuwe groene haag langs de straatzijde.

14. Het Noordveld: herdenkingsplek

School het Noordveld verloor een tijdje geleden een van zijn leerlingen. Om dit verlies een plaats te geven, vroeg de school aan de stad om een herdenkingsplek in te richten. Op de openbare graszone aan de voorkant van de school werd een cirkelvormige zithoek, gemaakt uit boomstammen, aangemaakt. Twee hoge palen geven de ingang van de plek aan. Stapschijven werden gelegd, deze worden door de school zelf versierd. De ouders van de overleden leerling hebben aan de hand van kalligrafie een mooie tekst op de muur geschreven. Een haag omringt de herdenkingsplek. In de graszone werden bloembollen aangeplant. Een rustige plek werd gecreëerd, waar mensen kunnen samenkomen om verdriet een plaats te geven.

15. Ontharding Legeweg

In de Legeweg, ter hoogte van het rondpunt aan de Expresweg, bestonden de midden- en zijbermen uit waterdoorlatende klinkerverharding. De waterdoorlatende verharding gaf de straat een grijze uitstraling. Schepen Van Volcem zet deze legislatuur in op het ontharden en vergroenen van de invalswegen naar de stad. In 2023 kreeg ook de Legeweg een make-over. 854 ² aan verharde bermen werden onthard. De verharde zones werden vervangen door heesterbeplanting en zones in gras. 24 hoogstammige bomen en zo’n 12.000 narcissen werden aangeplant. “Het ontharden en vergroenen zorgt voor een betere leefomgeving zonder het verkeer te belemmeren,” klinkt het bij Van Volcem.

16. Vernieuwing van het wegdek: Koning Leopold III laan & Lange Molenstraat

De Koning Leopold III-laan in Sint-Andries vertoonde verschillende verzakkingen en breuken. Na heraanleg in 2017 kwamen de betonplaten meerdere malen opnieuw los. Om dit probleem structureel op te lossen opperde Schepen Van Volcem om de straat in asfaltverharding aan te leggen. De bestaande betonverharding werd opgebroken om een nieuwe fundering en asfalt aan te liggen. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd samen met het vernieuwen van het kruispunt tussen de Koning Leopold III-laan en de Kerkhofstraat in asfalt.

In 2019 kreeg de Lange Molenstraat een nieuwe toplaag in asfalt. Deze asfalteringswerken zorgen ervoor dat de straat veilig en goed te gebruiken is voor fietsers en wagens.

17. Natuurcentrum Beisbroek

In het 19e eeuwse kasteel in het Beisbroekbos is het Natuurcentrum Beisbroek gelegen. Het Natuurcentrum heeft een permanente, interactieve tentoonstelling om bezoekers te tonen wat er allemaal te beleven valt in de natuur. Een kidslab wordt georganiseerd, wat inzoomt op actuele thema’s, zoals bijen, rupsen, dieren in het bos, kruiden… Kinderen kunnen met een microscoop al hun vondsten laat onderzoeken. Ook tijdelijke tentoonstellingen worden in het Natuurcentrum gehouden. Net als workshops en evenementen. Zo kunnen klassen samen met de medewerkers van het Natuurcentrum in het voorjaar leren hoe ze padden moeten overzetten. Ook tijdens de Week van het Bos organiseert Schepen Van Volcem samen met de medewerkers van het Natuurcentrum verschillende wandelingen en workshops. In de zomer worden ook zomerkampjes georganiseerd.

18. Kasteel Tudor en kruidentuin

In 1904 werd het kasteel Tudor gebouwd, een imposant kasteel met ommuurde moestuin, koetshuis en siertuin. In het koetshuis is een tea-room gevestigd. Het kasteel is in privé-eigendom. De omliggende tuinen, bossen en de kruidentuin is deel van het Brugse openbaar domein. Via het Natuurcentrum Beisbroek worden in de Kruidentuin nog verschillende kruidenworkshops voor jong en oud georganiseerd, alsook een kruidenfietsroute.

19.  Fruitpluk in Beisbroek

In de boomgaarden van Chartreusinne en Beisbroek gaat jaarlijks de publieke fruitpluk door. Een ware traditie is de laatste jaren ontstaan: ieder jaar in september wordt een fruitpluk georganiseerd door Stad Brugge en het Natuurcentrum Beisbroek. In de boomgaarden van Chartreusinnen zijn oude rassen fruitbomen te vinden, vooral eet- en stoofappels groeien hieraan. Maar ook een aantal perenbomen zijn te vinden aan de rand van deze boomgaarden. Ook in de boomgaard van Beisbroek zijn er appelbomen aanwezig, maar dit zijn appels bedoeld om te verwerken. Zo kan er cider, appelmoes of appelbeignets mee gemaakt worden.

Ook de Gulden Kamer, Hof de Jonghe en Oud Sint-Jan houden jaarlijk een fruitpluk in hun boomgaard in september. Door de kleinere boomgaarden in Hof de Jonghe en Oud Sint-Jan zijn deze voorbehouden voor de buurtbewoners.

Nadat de Bruggelingen de kans gekregen hebben om fruit te plukken, wordt het overige fruit door sociale organisaties geplukt.

20. Amfibieëntunnels

De start van de lente is voor amfibieën wanneer er meer licht is, er neerslag valt en de dagen langer worden. Op dat moment komen zij uit hun winterslaap en trekken naar de poel, om hun eitjes daar af te zetten. Kikkers, padden en salamanders hebben namelijk water nodig om hun eitjes af te zetten. Voor veel amfibieën is dit een gevaarlijke tocht. Roofdieren vormen een gevaar, maar ook de weg zelf is gevaarlijk. Om de roofdieren voor te zijn leggen amfibieën de tocht ’s avonds af, maar dit zorgt ervoor dat bestuurders van auto’s hen minder goed kunnen zien. Om slachtoffers te vermijden, worden heel wat overzetacties georganiseerd in Beisbroek. Schepen Van Volcem zorgde ervoor dat er in de Zeeweg ook zeven amfibieëntunnels aangemaakt werden, zodat de dieren via deze tunnels veilig de straat kunnen oversteken.

21. Deelgemeentehuis wordt vernieuwd en staat in de steigers

Het deelgemeentehuis Sint-Andries wordt grondig gerenoveerd. Van 5 december 2022 tot oktober 2024 is het deelgemeentehuis dicht. Dit pand voldeed niet meer aan de huidige noden. Het bestaande gebouw zal gerenoveerd worden, maar de constructies achter het huis worden gesloopt. Deze zullen vervangen worden door een uitbreiding bestaande uit drie volumes. Een fietsenberging voor de politie, een garage voor politievoertuigen en onthaal en sanitair wordt hier voorzien.

22. Kerken krijgen herbestemming

23. Beisbroekbos breidt uit met 24 ha

Het Beisbroekbos is een belangrijke groene long in de ftad. Deze ligt op de grens tussen Sint-Andries en Sint-Michiels. Schepen van publieke ruimte Mercedes Van Volcem kon een overeenkomst bereiken met de boer die op de aangrenzende percelen werkte. Zo kon zij 24 hectare vrijmaken om het Beisbroekbos uit te breiden. Het domein Beisbroek gaat zo van 98 naar 122 hectare.

Brugge telt nog andere stadsbossen: Chartreuzinnen en Foreest (52 ha), Tudor (40 ha), Beisbroek (98 ha) en het Provinciaal domein Tillegem (131 ha). Met deze uitbreiding van 24 hectare zal er in Brugge in totaal 345 hectare aan bos zijn. Een grote boscluster met prachtige wandel- en fietsroutes. Verschillende plantacties worden in 2023 en 2024 georganiseerd om de 24 hectare aan te planten en het bos zo uit te breiden.

24. Scholen in Sint-Andries

Sint-Andries kent ook een ruim aanbod aan scholen. De aanwezigheid van veel jeugdbewegingen in de deelgemeenten vond misschien hier zijn grondslag. Niet alleen is het aantal scholen in Sint-Andries erg hoog, maar ook het aanbod is divers. Zo zijn er verschillende stedelijke basisscholen, maar ook een school die buitengewoon onderwijs aanbiedt (Het Noordveld), het Sint-Lodewijkscollege dat een academische opleiding aanbiedt en het VTI die de focus legt op technische scholing. Ook zijn er nog Freinetschool De Boomhut en het IVO Brugge (volwassenonderwijs).

Met deze diverse reeks scholen in Sint-Andries, kunnen ouders en leerlingen kiezen uit verschillende onderwijsmogelijkheden die aansluiten bij hun behoeften en interesses. Of het nu gaat om basisonderwijs, middelbaar onderwijs of volwassenenonderwijs, de aanwezigheid van deze scholen is van onschatbare waarde voor de gemeenschap, want jongeren zijn de toekomst. Hierdoor wordt Sint-Andries niet alleen een aantrekkelijke woonomgeving voor gezinnen, maar ook een plaats waar leren en persoonlijke groei centraal staan. De scholen van Sint-Andries spelen een essentiële rol in het vormen van de toekomstige generaties en dragen bij aan een bloeiende en welvarende gemeenschap.

25. Sint-Andries Platse nog steeds sfeervolle centrum van Sint-Andries

De nabijheid van het voetbalstadion Jan Breydel zorgt ervoor dat Sint-Andries Platse altijd een gezellige sfeer brengt. Er is elke week veel volk en het is er leuk vertoeven. Vraag dat maar na aan Jan Vandenbogaerde, eigenaar van De Chalet en tevens kandidaat van VOOR BRUGGE! Het kampioenschap vieren van Club Brugge op de Sint-Andries Platse is een must-do wanneer het zich voordoet. De sfeer is dan fantastisch en het is er over de koppen lopen.

26. LAGO Brugge, een waar zwemparadijs

Sporten in Sint-Andries gebeurt niet alleen in het Jan Breydelstadion. Op een boogscheut van het stadion bevindt zich het populaire zwembad LAGO. Op korte tijd verwelkomde het zwemparadijs zelfs haar één miljoenste bezoeker.

Het populaire zwembad was voorheen ook geen onbekende trekpleister in Sint-Andries. De naam van het Olympiabad gonsde tot ver buiten de grenzen van het Brugse ommeland. Forse investeringen en een nieuwe naam doopten het Olympiabad om tot LAGO. Met  uitbreidingen in wellnessfaciliteiten en nieuwe glijbanen, bleken alle investeringen hun vruchten af te werpen. Er is een toename in het aantal jonge klanten die zich vermaken in het zwembad, maar ook liefhebbers van sauna’s en bubbelbaden vinden hun weg naar Lago. De bezoekerscijfers gaan dan ook gestaag omhoog.

27. Toekomstvisie voor Huis Moritoen vastgelegd

Begin dit jaar werden de toekomstplannen voor Huis Moritoen aan het publiek voorgesteld. Als schepen van Eigendommen in Brugge was Mercedes Van Volcem erop gebrand een nieuwe invulling voor de site te vinden. De stad heeft een toekomstvisie uitgewerkt om sociale projecten te realiseren op deze locatie. Het 18e-eeuwse Huis Moritoen, momenteel in gebruik door de vzw Brugge Plus, is al een eeuw lang eigendom van de stad. De stad wil hier een zorgsite creëren om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar betaalbaar wonen en zorgwonen.

In de zone Moritoen is het behoud van gemeenschapsvoorzieningen de hoofdbestemming volgens de toekomstvisie van de stad. Gezien de noodzaak van alternatieve woonvormen en zorgwonen voor kwetsbare doelgroepen, is de keuze voor een zorgsite zeer passend.

Om de haalbaarheid van dit project te toetsen, voert de stad in eerste instantie rondetafelgesprekken met de beoogde doelgroepen en verenigingen. Daarna zal een bestek worden opgesteld bij de verkoop van de gronden, om de gewenste invulling van de zorgsite te bevorderen. Met deze gedurfde plannen zet de stad Brugge een belangrijke stap om een positieve impact te hebben op de sociale woonmarkt en tegelijkertijd een leefomgeving te creëren waarin diverse gemeenschappen samenkomen en gedijen.

28. Schuttersgilde herleeft weer volledig

Zo’n zeven jaar geleden, in 2016, was de koninklijke handbooggilde Sint-Sebastiaans op sterven na dood. De vierde oudste handbooggilde herleeft nu weer volledig na een moeilijke periode. Bewijs? Een gloednieuw schutterslokaal en een nieuwe liggende wip van maar liefst 17 meter lang.

Het oude lokaal, dat al sinds 1970 gevestigd was in domein De Koude Keuken, heeft eindelijk een grondige opknapbeurt gekregen. De geschiedenis van de handbooggilde gaat terug tot 1833, maar zeven jaar geleden was hun toekomst onzeker. Met slechts vijftien leden, bijna allemaal ouder dan 75 jaar, leek het voortbestaan van de gilde in gevaar. Dat was het moment waarop Geert Leys, de huidige hoofdman, een gedurfde stap zette om de vereniging nieuw leven in te blazen.

Hij schreef een brief aan de jeugdbewegingen in de buurt en nodigde hen uit voor een drankje. Deze aanpak bleek zeer succesvol, want vandaag telt de Sint-Sebastiaansgilde meer dan 100 leden, variërend in leeftijd van 20 tot 90 jaar. De gilde bloeit nu als nooit tevoren, en het vernieuwde schutterslokaal speelt hierin een essentiële rol.

Op dinsdagavond en zaterdagnamiddag wordt er volop getraind, en de gildeleden koesteren de hernieuwde geest van samenhorigheid en passie voor de sport. Met dit succesvolle heroplevingsverhaal heeft de Sint-Sebastiaansgilde een prachtig hoofdstuk toegevoegd aan haar rijke geschiedenis en heeft ze haar positie als een gewaardeerde en bloeiende vereniging in Sint-Andries herwonnen.

29. Eendracht Brugge ambitieus!

Naast Club Brugge en Cercle Brugge speelt er nog een ploeg haar thuismatchen in Sint-Andries: Eendracht Brugge. De ploeg degradeerde onlangs naar vierde provinciale, maar is vastbesloten opnieuw haar plekje in derde te veroveren. Veel succes!!

30. Tal van jeugdbewegingen

Veelal gevestigd in en rond de Koude Keuken, telt Sint-Andries behoorlijk wat jeugdbewegingen. Zo heb je er Scouts Savio, Scouts St-Hubertus, Scouts Grimmertinge, Chiro WAWW en KSA Ter Straeten.

Het succes van de jeugdbewegingen in Sint-Andries is het resultaat van de toegewijde leiders en vrijwilligers die met passie hun tijd en energie investeren in de ontwikkeling van de jeugd. Met een breed scala aan activiteiten en evenementen bieden de jeugdbewegingen een platform voor educatie en vriendschap, waarin kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontplooien en waardevolle levensvaardigheden kunnen verwerven.

31. Brugsche Bowling Club kampioen!

Niet alleen Club en Cercle Brugge gooien hoge ogen met hun prestaties. Ook de Brugsche Bowling Club doet het beresterk! De Club, gevestigd in de Bowl-inn in Sint-Andries gooide zichzelf naar het kampioenschap en verzilverde daarmee de promotie naar eerste nationale.

Voor het eerst is de eerste ploeg als kampioen geëindigd en daarmee heeft het team binnen twee jaar tijd twee promoties naar eerste nationale weten te behalen. Een ongekende prestatie voor de club.

Naast het succes van de eerste ploeg heeft ook de tweede ploeg in derde nationale mooie resultaten behaald. Met dezelfde spelers gaan zij het volgende seizoen opnieuw voor een sterk resultaat. De derde ploeg, in dezelfde reeks, had te maken met uitdagende tegenstanders, maar toonde vastberadenheid en heeft een respectabele prestatie geleverd.

De Brugsche Bowling Club, gevestigd in Bowl Inn in Sint-Andries, heeft haar plaats verdiend als een van de topclubs in België. Met een team van gemotiveerde spelers en een positieve instelling kijken ze uit naar een succesvol seizoen in eerste nationale. De club blijft vastberaden om hun sporen na te laten in de bowlingwereld en zet zich in om de lokale bowlinggemeenschap te verenigen en te inspireren.

32. Sportpark de Koude Keuken: tal van activiteiten

De Koude Keuken is een groene omgeving, te Sint-Andries, dat maar liefst 85 hectare beslaat en beheerd wordt door Agentschap Natuur en Bos. Iedereen kan er terecht, want het domein telt ook een sportpark een plaats voor heel wat andere activiteiten.

Sinds 2022 kunnen duikers terecht in de vijver van het park. Duikers van Recreational Diving Society gingen voorheen duiken in het Interbad, maar nu kunnen ze dus ook terecht in de Koude Keuken om in open water te trainen.

De infrastructuur van de Koude Keuken is ook het decor voor heel wat minivoetbalcompetities. Zo lanceerden de Brugse Voetbalvrouwen er onlangs hun eigen minivoetbalcompetitie.

Tijdens de Sint-Andriese feesten vond er ook een fietssneukeltocht plaats op het domein van de Koude Keuken.

De Brugse zwemclub de Ijsberen hebben op het domein de Koude Keuken een nieuw clubhuis met kleedkamers gebouwd. De Ijsberen sloegen de handen in elkaar met Flyball Club K-Otic Flyers, de Brugse hondenclub en delen het gebruik van het nieuwe clubhuis. Als schepen van openbaar domein zorgde Mercedes Van Volcem voor een subsidie van 93.000 euro vanuit de stad voor dit project.

In de Koude Keuken werd een hondenloopweide van zo’n 1.600 m² groot gerealiseerd. Ernaast werd een gedenkplaats voor overleden huisdieren aangelegd. De vele bezoekers kunnen hun honden hier volop laten ravotten. Ook in het domein Beisbroek zorgde schepen Van Volcem voor een hondenloopweide.

De Zomerbar J@KK is een pop-up bar die iedere zomer jong en oud verenigt in de koude keuken voor lokale hapjes en drankjes. De afkorting J@KK staat voor “Joy @ Koude Keuken”, waarmee de droom van 7 buurtbewoners in vervulling gaat.

33. Naar de Magdalenazaal voor een streepje muziek

Recht tegenover het Sint-Lodewijkscollege bevindt zich de Magdalenazaal, een cultureel juweeltje dat al vele jaren het kloppend hart vormt van diverse culturele activiteiten en evenementen in de regio.

Het gebouw heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, variërend van een parochiezaal tot een plaats voor sociale bijeenkomsten en culturele manifestaties. Vandaag de dag biedt de Magdalenazaal een breed scala aan mogelijkheden voor zowel artistieke als sociale evenementen.Handelszaken

34. Een Prachtig Petanqueveld voor de Buurt Sanderskwartier in Sint-Andries

Als schepen van openbaar domein realiseerde Mercedes Van Volcem een gloednieuw petanqueveld voor de buurt Sanderskwartier op het Edgard Desmedtplantsoen.

Om het petanqueveld te beschermen tegen ongewenste activiteiten, zoals skaters en brommers, is er een houten haagconstructie geplaatst. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan groenbehoud en -uitbreiding. In het najaar werden er maar liefst 10 bomen aangeplant, waaronder 5 zilveresdoorns en 5 rode esdoorn. Dit dient als compensatie voor de bomen die moesten worden verwijderd vanwege de asbestsanering. Op die manier wordt het groene karakter van de omgeving behouden en zelfs versterkt.

Tijdens het najaar worden er ook extra bloembollen geplant, zodat het park in het voorjaar een extra kleurrijke en levendige uitstraling krijgt.

Al met al is dit petanqueveld een prachtigerealisatie. Het is een waardevolle aanwinst voor de buurt Sanderskwartier en een plek waar mensen samen kunnen komen, ontspannen en genieten van een leuk spelletje petanque in een groene en aangename omgeving.

35. Veel bloeiende handelszaken

Door de ligging vlak buiten de stadsmuren is Sint-Andries een aantrekkelijke locatie voor handelszaken. Velen maken van Sint-Andries dan ook hun uitvalsbasis omwille van de bereikbaarheid en tal van mogelijkheden. Er zit dan ook een enorme diversiteit in het type handelszaken in Sint-Andries.

Zo is bijvoorbeeld Villa Maria een vaste waarde langs de Gistelse Steenweg, maar ook Schoenen Danneels draait al lang mee. De winkel breidde zelfs verder uit. Verder is er ook het Groencentrum en een houthandel, Wijnhandel Annicaert en je kan er zelfs terecht om een kachel te kopen. Kortom, Sint-Andries blijft ook economisch bloeien.

36. Niet alleen sport en plezier, maar ook veel aandacht voor zorg in Sint-Andries

Sint-Andries staat niet alleen bekend om zijn bruisende lokale economie en gezellige handelszaken, maar ook om zijn zorgzame karakter. De gemeenschap van Sint-Andries hecht veel belang aan het welzijn en de gezondheid van zijn bewoners en dit komt tot uiting in het feit dat de deelgemeente maar liefst twee zorgcentra heeft die hoogwaardige zorg en ondersteuning bieden aan de lokale bevolking: WZC Hallenhuis en Regina Coeli.

De twee zorgcentra in Sint-Andries zijn essentiële pijlers in het verstrekken van zorg en diensten aan zowel oudere inwoners als mensen met specifieke zorgbehoeften. Deze centra spelen een cruciale rol in het creëren van een inclusieve en ondersteunende omgeving voor de hele gemeenschap.

PLANNEN VOOR SINT-ANDRIES

1. Nieuw stadion voor Club Brugge 

2. Kruispunt (Phare de Vie) 

3. Fietspaden Gistelsesteenweg 

4. Fietspaden Leopold III laan 

5. Orchideeënlaan en omgeving 

6. Sint-Hubertuslaan en omgeving 

JOUW SUGGESTIE VOOR SINT-ANDRIES?

Heb jij nog suggesties Voor Sint-Andries? Laat het dan zeker weten door te mailen naar info@voorbrugge.be